Francouzská vláda hájí zákazy "islámských plavek"

17. 8. 2016


Francouzská vláda brání městské zákazy plavek "burkini" zakrývajících celé ženské tělo, ale současně vyzvala starosty, aby zmírňovali napětí mezi komunitami.


Tři středomořská francouzská města - Cannes, Villeneuve-Loubet a Sisco na Korsice - burkini zakázala a Le Touquet na pobřeží kanálu La Manche plánuje udělat totéž.

Převážně konzervativní starostové zakazují plavky zakrývající celé tělo s výjimkou tváře, dlaní a chodidel. Podle nich odporují francouzským zákonům o sekularismu.

Po sérii teroristických útoků ve Francii se lidé začali obávat pobytu na veřejných místech, napětí mezi muslimy a většinovou společností se prohloubilo a otázka plavek burkini představuje citlivé téma.

Ministryně pro lidská práva Laurence Rossignol prohlásila, že zákazy plavek by neměly být posuzovány v kontextu terorismu, ale zákazy podpořila. "Burkini nejsou novým typem plavek, jde o plážovou verzi burky a má stejnou logiku: Zakrýt ženská těla, aby byla lépe kontrolována," prohlásila socialistická ministryně pro list Le Parisien.

Ministryně dále tvrdila, že plavky mají "politický" rozměr, protože "symbolizují" politický projekt nepřátelský k diverzitě a ženské emancipaci.

Ve Francii od roku 2010 platí zákaz nošení islámského závoje burka, ale také méně striktního nikábu.

V sobotu vypukla rvačka mezi muslimskými rodinami a skupinou mladých Korsičanů ve městě Sisco, když si turisté fotografovali ženy, které se koupaly v burkinách. V pondělí starosta burkini zakázal.

Starosta města Villeneuve-Loubet Lionnel Luca, který je členem frakce Droite Populaire v konzervativní Republikánské straně, označil burkini za "ideologickou provokaci". Podle něj údajně tento typ plavek vyvolává problémy s hygienou a komplikuje případnou záchranu v moři.

Organizace Společnost proti islamofobii ve Francii (CCIF) v úterý podala žalobu proti zákazům u nejvyššího správního soudu, který by měl v nejbližších dnech vydat nález. Mluvčí CCIF Marwan Muhammad označil zákazy za omezení základních svobod a za diskriminaci muslimských žen.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.8. 2016