Mohl by podobný přehled vniknout v ČR?

V Německu zveřejnili, kolik farmaceutické firmy "investují" do lékařů

28. 7. 2016

V Německu došlo ke zlomu v přístupu k informacím. Koncem června poprvé předložilo 54 farmaceutických firem informace, kolik peněz bylo zaplaceno v Německu lékařům. Podle zveřejněných dat bylo 575 milionů eur v minulém roce proplaceno více než 71 000 lékařů a členům odborných kruhů, lékárníkům a 6 200 zdravotnických zařízení. Téměř třetina těchto lékařů souhlasila, že poskytnuté platby mohou být zveřejněny. Deník Spiegel online a portál Correctiv vytvořili databázi, která umožní nalézt konkrétního lékaře.

Na špici příjemců, jejichž jména jsou známá, je lékař z Essenu Hans Christoph Diene. Obdržel v uplynulém roce více než 200 000 eur za přednášky, poradenskou činnost, za realizaci vzdělávacích akcí a cestovní náhrady. Na druhém místě je lékař Jürgen Rockstroh z Bonnu s příjmem 148 000 eur, třetí místo bochumský diabetolog Michael Albrecht Nauck se 128 000 eur a čtvrté místo má diabetolog Thomas Forst z Mohuče, který obdržel 100 000 eur.

Že jsou uvedení lékaři na špici, ale neznamená, že získali v Německu nejvíce výhod. Jsou jen na prvních místech v pořadí těch, kteří se dobrovolně podíleli iniciativě k zprůhlednění těchto vztahů a mají tudíž také důležitou roli průkopníků na cestě k větší transparentnosti.

Další rekord má internista Jens Schreiber z Magdeburgu, který získal příspěvky za poslední rok od jedenácti různých farmaceutických společností. Nejvíce obdržel od firmy Novartis, která mu zaplatila 24 000 eur. Ostatně Novartis je na špici v platbách pro lékaře: celkem 12,2 milionů eur investoval koncern v roce 2015 do přednášek, poradenské činnosti, dalšího vzdělávání a do cestovních nákladů lékařů.

Vytisknout

Související články

Britští vědci bojují proti farmaceutické firmě Pfizer

14.5. 2014

Britská, převážně konzervativní, vláda silně podporuje americkou firmu Pfizer, která se snaží převzít britský farmaceutický podnik Astra Zeneca. V Británii je to téma už celou řadu dní, Kritikové poukazují na to, že motivací Pfizeru je jen skutečn...

Farmaceutická firma GlaxoSmithKline "podplácela lékaře v Polsku"

14.4. 2014

Farmaceutická firma GlaxoSmithKline čelí žalobě, že podplácela lékaře v Polsku, aby předepisovali její léky. GlaxoSmithKline už předtím čelila obvinění z korupce v Číně a v Iráku. Bývalý obchodní zástupce firmy GlaxoSmithKline sdělil televiz...

Obsah vydání | Pátek 29.7. 2016