Merkelová: "Strach nemůže být rádcem pro politická rozhodnutí"

29. 7. 2016

Angela Merkelová se důrazně postavila na obranu své politiky otevřených dveří vůči uprchlíkům. Zdůraznila, že nepociťuje žádnou vinu nad řadou násilných útoků v Německu a že bylo správné dovolit loni statisícům uprchlíků, aby přišli do Německa.

"Odmítnutí humanitárního postoje, jaký jsme zaujali, by bývalo mělo ještě daleko horší důsledky," řekla německá kancléřka a dodala, že útočníci "chtěli ochromit náš postoj soudržnosti, naši otevřenost a naši ochotu pomáhat lidem v tísni. To důrazně odmítáme."

Merkelová opakovala svůj loňský výrok "To zvládneme." Dodala: "Neříkala jsem, že to bude lehké. Řekla jsem tehdy a říkám to znovu, že svůj historický úkol zvládneme - a toto je historická zkouška v době globalizace - a právě tak, jak jsme zvládli už tolik věcí, zvládneme i toto. Německo je silná země."

Merkelvá zdůraznila, že je irelevantní, zda útočníci mezi uprchlíky přišli do Německa před 4. zářím nebo po něm" - toho dne roku 2015 se rozhodla otevřít hranice Německa více než 10 000 uprchlíků, kteří uvízli v Maďarsku.

Merkelová opakovala, že Německo zůstane otevřené osobám, hledajícím azyl, ale přiznala, že Islámský stát se snaží příchodu uprchlíků zneužívat.

Islámský stát "zneužil příchodu uprchlíků k pašování teroristických silm do Evropy, jak jsme to viděli ve Francii. Že musíme kontrolovat všechny cesty, jichž používají, je už jasné dlouho, a proto už nelze rozlišovat mezi vnitřní a zahraniční bezpečností. Bohužel musíme přijmout, že mnoho islamistických bojovníků z Evropy odešlo do Sýrie."

Merkelová vystupovala rezolutně a události nedávných dní ji nijak neznejistily. Zdůraznila, že úřady konkrétně útoky analyzují a oznámí opatření, která budou zavedena v jejich důsledku. Dodala, že je jí jasné, jak se lidé bojí o svou osobní bezpečnost. "Děláme všechno, co je lidsky možné, abychom zajistili bezpečnost v Německu," řekla, avšak podtrhla: "Strach nemůže být rádcem pro politická rozhodnutí."

Informovala také o novém plánu pro zvýšení bezpečnosti v Německu. Bude zřízen úřad informační technologie, který bude dešifrovat internetovou komunikaci mezi potenciálními útočníky a teroristickými organizacemi, dojde k zvýšení počtu pracovníků německých výzvědných služeb, vznikne státní rejstřík, který bude monitorovat, kteří lidé odcházejí z Německa a kteří do něho přicházejí, bude snížena hranice pro deportování žadatelů o azyl, kteří poruší zákon, policie a armáda budou společně provádět cvičení ohledně opatření v případě teroristického útoku a vznikne systém včasného varování upozorňující na radikalizaci mezi uprchlíky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.7. 2016