Rakouský soud poslal do vězení fanatického kazatele

15. 7. 2016


Rakouský soud poslal na dvacet let do vězení Ebu Tejmu, který stál za cestou více než 150 Evropanů na Blízký východ, kde dotyční bojovali na straně extrémistů.


Trestní soud v Grazu se rozhodl vyslat signál, když odsoudil kazatele vystupujícího pod jménem Ebu Tejma ke dvaceti letům odnětí svobody. Potrestal obžalovaného za členství v teroristické organizaci a propagaci teroristických aktivit.

Muž který se narodil v Srbsku se v roce 2014 proslavil údajnou rekrutací dvou rakouských dospívajících dívek, které opustily domovy a cestovaly do Sýrie, aby podpořily "islámský stát". Jedna z nich patrně zahynula, kdežto druhá žije s teroristy.

Znova se proslavil, když na jeho naléhání v únoru 2015 celá pětičlenná rakouská rodina odcestovala, aby se připojila k IS. Tvrdí, že rekrutoval přes 150 zahraničních bojovníků za islamistickou věc.

Podle Protiteroristického projektu je Tejma považován za zakladatele bosenské teroristické buňky ve Vídni. Vyšetřovatelé ho obvinili, že využíval služby YouTube k radikalizaci mladých lidí a přiměl je přidat se k islamistickým extrémistickým hnutím po celém světě. Navíc své příznivce vyzýval k vraždění a genocidě nevěřících.

Pětatřicetiletý Tejma byl zatčen v listopadu 2015 a odmítá obvinění. Jeho rozsudek představuje zatím nejtvrdší trest pro usvědčeného islamistu v Rakousku. T

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.7. 2016