Kdysi jsem v Íránu viděla světlo. Teď hlavně stíny

1. 3. 2016



...Ale vzpomínám si, že na ostřílené dopisovatele mezi západními novináři všechen ten mumraj zjevně nedělal žádný dojem. Pokládali pedantické otázky ohledně ústavní reformy, nevolených institucí a paralelních bezpečnostních služeb, napsala Azadeh Moaveni. Vůbec nebyli zábavní a zdálo se mi tenkrát, že jsou to zkostnatělí cynici imunní vůči elánu íránské mládeže a vitalitě teheránské inteligence. Nedojímaly je revoluční písně zpívané studenty, písně, které mě přiváděly k slzám, a zdálo se, že si necení toho, jak radikální malby, avantgardní divadlo a vysoce sofistikované obyvatelstvo přetváří Írán zdola. Myslela jsem si, že zemi tvoří její lidé.

Dnes jsem cynička. Když kdokoliv pod 25 nebo kdokoliv nutkavě bránící islámskou republiku vášnivě píše o státu, který se reformuje podle vlastní úvahy, o volbě mezi "špatným a horším", ochladnu. Pokud posledních 15 let něco vyjasnilo, je to fakt, že smysluplná, legislativní změna nevznikne evolucí zdola. Írán měl vše: Feminismus založený na hadísech, kvetoucí občanskou společnost, kulturu politického angažmá a trpělivost pro pomalou, vnitřní reformu. Pokud by to byly klíčové prvky politické změny, Írán by jí už dosáhl. Nepříjemnou pravdou je, že tyto věci nestačí. Zemi tvoří lid i jeho lídři.

Írán minulý pátek zažil důležité volby, do parlamentu a klíčové státní instituce, Shromáždění expertů. Umírnění kandidáti výrazně zvítězili v Teheránu a obsadili první místa seznamu v Shromáždění expertů, což je pro zastánce tvrdé linie malým ponížením. Ale mimo hlavní město počáteční výsledky indikují, že úspěch nebyl tak velký, a musíme si připomenout, že Írán už v minulosti měl proreformní parlament a umírněného prezidenta; tato synergie dosáhla jen málo tváří v tvář zdrcujícím strukturálním a ekonomickým výhodám, které systém poskytuje zastáncům tvrdé linie a jejich institucím. A teď museli uzavřít volební dohody s pragmatiky, čímž politickou kategorii "reformista" zbavili veškerého významu...

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.3. 2016