V Íránu se dostane do parlamentu rekordní počet žen

1. 3. 2016

Do 290 členného íránského parlamentu se údajně dostane až 20 poslankyň, píše v deníku Guardian Saeed Kamali Dehghan. Osm z nich je z tábora reformistů. Autor poukazuje na to, že kandidáti, podporovaní reformisty, si zajistili drtivé vítězství v Teheránu a že i v provinciích vedou umírnění kandidáti.

Předchozí rekord počtu žen v íránském parlamentě byl dosažen před dvaceti lety, kdy bylo v parlamentě 14 poslankyň. V současném íránském parlamentě je devět žen.

Osm nově zvolených žen bylo součástí reformistické kandidátky v Teheránu. Mezi nimi je jednapadesátiletá socioložka a univerzitní profesorka Parvaneh Salahshori původem z Mazjed Soleymanu na jihu Írán. Jejímu manželovi, Baratu Ghobadianu, také univerzitnímu profesoru, bylo zabráněno kandidovat. Při sčítání hlasů po volbách se rozšířil na internetu rozhovbor se Salahsoriovou, v němž kritizuje diskriminaci žen v Íránu. Nová poslankyně se také vyjádřila, že by měly mít ženy právo rozhodnout se samy, jestli chtějí nosit hidžáb, což je tabuové téma v islámské republice.

Salahshoriová kritizovala devět existujících poslankyň, které většinou patří do konzervativního tábora, a argumentovala, že ženy nezastupují.

I když ženy mají v Íránu hlasovací právo a smějí řídit automobil, Írán má četné diskriminační zákony. Vyžaduje se, aby ženy nosily hidžáb a u soudu má jejich svědectví platnost pouze poloviny svědectví muže. Ženy také v Íránu čelí nerovnosti v dědických právech. Avšak ženy jsou silně aktivní v občanské společnosti a mnoh z nich strávilo určitou dobu ve vězení za hájení práv žen. Ženy v Íránu často zastávají vysoké vládní funkce - Írán má v současnosti celou řadu viceprezidentek a jednu velvyslankyni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.3. 2016