Turecko odmítlo stále šílenější návrhy EU na "řešení uprchlické krize"

10. 2. 2016

Ankara odmítla plán EU, že bude přijímat uprchlíky jen, pokud jim bude cesta přes moře do Evropy blokována

Plány Evropské unie začít přijímat statisíce uprchlíků ročně přímo z Turecka, pokud Ankara zablokuje cestu přes moře do Evropy, odmítl vysoký turecký činitel. Ten varoval před novou "cunami" syrských uprchlíků, která zasáhne Turecko v důsledku ruské a Asadovy ofenzívy proti syrskému městu Aleppo.

Evropská komise mezitím začala požadovat deportaci uprchlíků z evropských zemí do Řecka a do Turecka, do dvou zemí, které nesou největší břemeno uprchlické vlny z Blízkého východu. Návrhy EK zřejmě budou zcela ignorovány, protože soudy zakázaly deportaci uprchlíků do Řecka a do Turecka by mohli být deportováni jen ti uprchlíci, jimž byl odmítnut azyl.

Turecká reakce na plán EU, předložený Holandskem, na přímé přijímání uprchlíků z Turecka pod podmínkou uzavření středozemské cesty a pravděpodobný minimální dopad návrhů z Bruselu dokazují, jak chabá je reakce Evropské unie a jaký zmatek vládne mezi politiky z EU ohledně uprchlické krize.

Holandsko, které v současnosti předsedá Evropské unii, prosazuje plán, podle něhož by některé členské země EU dobrovolně přijímaly až čtvrt milionu uprchlíků ročně z Turecka, ovšem pouze pod podmínkou, že Turecko hermeticky uzavře uprchlickou cestu do Řecka přes Egejské moře.

"Zapomeňte na to," řekl Selim Jenel, turecký velvyslanec u EU. "Je to nepřijatelné. A není to prakticky realizovatelné."

"Pokud Turecko není angažováno a nezačne něco dělat, bude velmi obtížné situaci zvládnout," řekl Dimitris Avramopulos, evropský komisař pro migraci.

Ankara vnímá takové výroky jako důkaz pokrytectví a arogance Evropské unie, vzhledem k tomu, že Turecko už poskytuje útočiště asi 3 milionům Syřanů. EU nyní naléhá na Turecko, aby otevřelo své hranice 70 000 Syřanům prchajícím před boji u města Aleppo, a zároveň požaduje, aby Turecko uzavřelo pro uprchlíky cestu přes moře do Evropy.

"Jsme překvapeni, že Evropané říkají, že máme otevřít hranice pro Syřany z Aleppa, když to děláme už pět let," řekl Jenel. "Vzniká další uprchlická cunami. Jak si s tím poradíme?"

Avramopulos zveřejnil nový plán, podle něhož má EU donutit Turecko a Řecko, aby přijaly uprchlíky z celé Evropy. Podle readmisní dohody s Ankarou z června má Turecko přijmout všechny občany třetích zemí, kteří vstoupili do EU z Turecka.

Ale tato dohoda neplatí pro Syřany, kteří téměř stoprocentně dostanou v EU právo na azyl, a taky asi ne pro Iráčany a Afghánce. Ze 70 000 lidí, kteří přišli během ledna 2016 z Turecka do Řecka, je 90 procent z těchto tří zemí.

Vracení žadatelů o azyl do Řecka z jiných zemí EU je od roku 2011 zakázáno Evropským soudem pro lidská práva v důsledku ponižujících životních podmínek. Avšak Avramopulos požaduje, aby Atény životní podmínky pro uprchlíky zlepšily, a dal jim na to měsíc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.2. 2016