Zločin v Polné aneb o obrazu české společnosti tehdy a nyní II.

8. 2. 2016 / Daniel Veselý

Česká televize v neděli večer odvysílala druhý díl filmu Zločin v Polné, který názorně ukazuje, kterak iracionalita a víra ve středověkou legendu zamlžily lidský úsudek a racionalitu. První díl minulou neděli zhlédl rekordní počet diváků, cirka 1,3 milionu. Je možné, že si česká veřejnost uvědomí paralelu mezi tehdejším propadem rozumu a nynější ztrátou soudnosti mnohých našich spoluobčanů - tedy v časech, kdy se opět resuscitují pověry a mýty a doslova teče krev?

Ačkoliv mi někteří čtenáři vytkli, že nemohou srovnávat nesrovnatelné, příkladně útoky tehdejších vlastenců na české židy během hilsneriády s dneškem, protože ti na rozdíl od uprchlíků a migrantů z islámských zemí nikomu nic neudělali, myslím, že znepokojující události uplynulého týdne jsou ilustrativní a potvrzují mnou načrtnutou paralelu.

(Pozn. red. Jenže statisíce dnešních uprchlíků a migrantů také nikomu nic neudělaly, že je vykresluje český tisk iracionálně jako zločince, je problém českého tisku a české veřejnosti. Přesně stejně jako zločince a primitivy zobrazoval český tisk i židy, a to dokonce ještě i po druhé světové válce, když Československem procházeli polští židé do Izraele.

Představa, že dnešní uprchlíci přicházející do Evropy jsou nějak zločinní a zlí a „neváží si pomoci, která je jim poskytnuta“ vznikla iracionálně jen v horečné mysli  českého tisku. Že tomu velká část české veřejnosti věří, je čistě její problém, a způsobí jí to v blízké budoucnosti vážné obtíže, neboť se tak ČR vyčleňuje ze slušné společnosti národů světa a ponese za tuto svou nezměrnou blbost tvrdé ekonomické i strategické následky. )

V průběhu jednoho týdne byl v Praze nožem pobodán muslim očividně kvůli svým prouprchlickým aktivitám, napadeni lidé demonstrující za otevřenou Evropy skupinou zakuklených neonacistů a rovněž přenosový vůz Českého rozhlasu a nakonec byl proveden žhářský útok na Autonomní sociální centrum Klinika, jehož podporovatelé pomáhali uprchlíkům v nouzi. Tyto odsouzeníhodné činy byly uskutečněny v příšeří iracionální a často lživé kampaně proti uprchlíkům a migrantům mající posvěcení z neopomenutelné části politické a mediální scény a především z Hradu.

Stále nejsou zřetelné podobnosti mezi tím, co vyvolal dosud spolehlivě neobjasněný zločin v Polné, jenž resuscitoval středověkou báchorku ze 12. století, a nynějším děním?

Kde se kupříkladu berou fámy o tom, že aktivisté, již pomáhají uprchlíkům v rámci neziskovek (či neziskovky samotné) jsou královsky placeni? Znám mnoho osob, které těmto lidem pomáhají naprosto nezištně - většinou ze svých kapes, takže na tom vlastně „tratí“ a rozhodně nebohatnou. Tyto fámy se zjevně rekrutují ze stejného ranku jako fámy o samých silných mužích s tisíci dolary po kapsách a iPhony; jde tedy o vytvoření fantomatického strawmana a jeho neustále bití.

Dnešní modifikovanou hilsneriádu můžeme rozšířit za hranice české kotliny. Jak je to vlastně s tvrzeními o tom, že uprchlíci a migranti budou pro Evropu představovat jen finanční zátěž – vedle bezpečnostní hrozby a nekompatibilnosti odlišných kultur? Je pozoruhodné, že mnozí ekonomové naopak migrační a uprchlickou krizi vnímají jako příležitost k hospodářskému pozvednutí Evropy, pokud nově příchozím bude dána šance, a nikoliv jako pohromu ZDE.

Však i ona údajně neúspěšná „resocializace“ uprchlíků a migrantů (pravda, někteří z těchto lidí žijí na okraji společnosti a jsou marginalizováni, ačkoliv je problém ohledně „no-go zones“ vydatně nafukován senzacechtivými médii) souvisí s dopady finanční krize, neoliberální doktrínou a neschopností příslušných orgánů Evropské unie toto řešit; to vskutku nemá nic společného s onou proklamovanou nekompatibilitou našich evropských „hodnot“ a abrahámovskou vírou vycházející ze stejných kořenů jako křesťanství a judaismus. Jinými slovy - pes je zakopán jinde, opět v nespravedlivě nastaveném systému, neboť víme, z čeho pramenil chaos Výmaru…

A jak je to s onou bezpečnostní hrozbou, již mají přinášet „hordy islámských nájezdníků“? Bylo by doopravdy divné, kdyby se nepatrný zlomek migrujících osob, jež v Evropě čelí nenávisti a rasově motivovaným útokům, nedopustil nějakých zločinů. Jak nyní díky vyjádření německé policie víme, sexuálně motivované útoky a loupeže během silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem a jiných německých městech provedli pachatelé pocházející z Maroka a Alžírska. Původ pachatelů tedy není v zemích, jež jsou jádrem současné imigrační krize ZDE. Sdělovací prostředky ovšem každý zločin těchto osob důkladně propírají a často jde o vyložené hoaxy ZDE. Kupříkladu informace o desetiletém chlapci, kterého měl v Rakousku znásilnit sexuálně strádající uprchlík z Iráku, přinesla západní bulvární média, která je převzala z pochybného britského deníku Daily Mail, který je znám, že si zprávy vymýšlí - je politováníhodné, že informaci ovšem tentokrát bez jakéhokoliv vlastního výzkumu či ověřování doslova převzal z deníku Daily Mail i list Independent.

Tato pohnutá doba nese mnoho rysů hilsneriády a zdá se, že ti, kteří se snaží vystupovat proti zhoubným předsudkům a dezinformacím, jsou i dnes v menšině.

Vytisknout

Související články

#Turistický průvodce

3.3. 2016 / Aneta Adámková

On: On: Pojedeme k moři, tak bych si měl zkontrolovat, zda je bezpečné se tam koupat. Na internetu minulý rok psali, že tam někdo utonul. Jistota je jistota. Tak, co si mám ještě zabalit. Repelent mám, dvakrát kopie dokladů, číslo a adresu místn...

Obsah vydání | Pondělí 8.2. 2016