Bez podpory arabských států prohrajeme, varuje syrská opozice

9. 2. 2016

Avšak Američané naléhají, aby arabské státy do Sýrie už neposílaly zbraně

"Rusové nás všechny zabijí," tvrdí civilisté, kteří byli donuceni uprchnout před leteckými údery v Aleppu, avšak na hranicích na ně turecké pohraniční stráže střílí.

Um Yusef, 18, řekl: "Snažil jsem se přejít před čtyřmi dny se svým jednoročním synem poté, co ruské letecké údery zintenzivnily, ale nemohl jsem. Turci na nás začali střílet, jakmile jsme se přiblížili k hranici. Nikou se nepodařilo dostat se do Turecka. Jsou tu většinou ženy a děti. Budu se dál snažit do Turecka dostat. Nemám jinou volbu. Rusové nás všechny zabijí."

Opoziční bojovníci ve východních částech obklíčeného Aleppa uvádějí, že počítají s vojenskou podporou arabských států, které oznámily, že do Sýrie vyšlou pozemní vojska, aby je zachránily před ofenzívou prezidenta Asada a před porážkou od ruských leteckých úderů. Vzbouřenci nyní uvádějí, že nemohou ofenzívě odolat bez obdobných zbraní a vojáků, jaké mají Asadovi loajalisté. Mezitím prchají tisíce uprchlíků směrem k turecké hranici.

Saúdská Arábie, Bahrain a Spojené arabské emiráty o víkendu přislíbily, že vyšlou do Sýrie své pozemní jednotky. Avšak zatím se tak nestalo a jsou pod výrazným tlakem USA, aby tak neučinily.

Ohniskem bojů je nyní východní část města Aleppo, kde proti sobě bojují zástupné regionální síly z různých států. Na podporu Asadova režimu bojují jednotky Hezbollah a šiité z Iráku a z Afghánistánu, kterým velí vysocí důstojníci z íránských revolučních gard. Ruské bombardéry pokračují v leteckých úderech.

Podle Bahaai al-Halabiho, opozičního extremisty v Aleppu jsou proasadovské jednotky 10 km před městem. "K leteckým úderům dochází každou minutu a oni útočí na civilisty, jako dnešní bombardování na hlavní silnici, kde zahynulo 15 lidí."

Na turecké hranici dál táboří tisíce Syřanů pod olivovníky v provizorních stanech a v mešitách a v domech blízkého města Azaz. Turecko odmítlo otevřít pohraniční přechod Bab al-Salameh a propouští jím jen vážně raněné lidi.

Pětadvacetiletý obyvatel města Azaz Abdul Quadir řekl: "Všechna malá města v severní Sýrii jsou nyní prázdná. Lidé se skrývají pod stromy anebo v noci spí v náklaďácích a další den se snaží překročit hranici. Není k dispozici mnoho potravin a ceny potravin a benzínu rychle stoupají. Lidé si dřív vozili potraviny z Turecka, ale to teď už není možné. Mešity jsou na hranicích plné a lidé se zoufale snaží přejít hranici. Některé nemocnice mají jen jednoho nebo dva lékaře. Všichni ostatní odešli. Nevím, jak přežijeme, jestliže bude bombardování pokračovat takto intenzivně."

Um Yusef, 18, řekl: "Snažil jsem se přejít před čtyřmi dny se svým jednoročním synem poté, co ruské letecké údery zintenzivnily, ale nemohl jsem. Turci na nás začali střílet, jakmile jsme se přiblížili k hranici. Nikou se nepodařilo dostat se do Turecka. Jsou tu většinou ženy a děti. Budu se dál snažit do Turecka dostat. Nemám jinou volbu. Rusové nás všechny zabijí."

Ahmed al Mohammed řekl: "Uprchl jsem ze svého města směrem k hranici před pěti dny v důsledku silného ruského bombardování. Asadova armáda je jen 3 kilometry od našeho města. Máme obrovský strach. Jestliže ho ovládnou, usmrtí všechny civilisty v Tal Rifaatu a na venkově u Aleppa. Situace je nesmírně děsivá. Spíme venku a naše děti mají hlad. Nemáme pro ně žádné potraviny. Mému synovi jsou tři měsíce a nemohu si dovolit mléko."

Abu Jamil uprchl z Tal Rifaatu minulou středu a od té doby uvízl na syrské straně hranice. "Můj syn byl zraněn, když Rusové shazovali tříštivé bomby. Odvezli jsme ho do nemocnice v Azazu, ale oni tam nemají kapacitu na to, aby ho ošetřili. Tak jsme ho odvezli zpět do mého domova v Tal Rifaatu, protože nemůže zůstat venku. Musí být u topení. Každý den jezdím zpět do Tal Rifaatu, abych mu byl nablízku. Spíme u zdi mešity a nemáme nic, čím bychom přikryli děti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.2. 2016