V lednu dramaticky vzrostl počet uprchlíků, přicházejících do Evropy

30. 1. 2016

Za první čtyři týdny měsíce ledna 2016 přišlo přes východní Středozemí do Evropy více než 52 000 uprchlíků. To je pětatřicetkrát více, než kolik jich přišlo v lednu 2015. Denní průměr počtu příchozích do Evropy je téměř tak velký jako počet příchozích za celý loňský leden, informuje Mezinárodní organizace pro migraci.

Letos v lednu při pokusech přeplout Středozemní moře zahynulo více než 250 lidí. V sobotu ráno se v Egejském moři utopilo nejméně 39 osob.

Na řecké ostrovy letos v lednu připlulo 52 055 migrantů a uprchlíků, konstatovala Mezinárodní organizace pro migraci. "Je to počet, který je blízký rekordnímu počtu, zaznamenanému v červenci 2015, kdy teplé a klidné počasí dovolilo 54 899 lidem, aby se přeplavili do Řecka."

Mezinárodní úřad pro migraci informuje, že 90 procent uprchlíků, přicházejících do Řecka, je ze Sýrie, z Iráku a z Afghánistánu. Lidem těchto národností je dovoleno opustit Řecko a vstoupit do Makedonice cestou do západní Evropy jako žadatelé o azyl.

Avšak ve středu byla řecko-makedonská hranice u Idomeni od poledne do půlnoci uzavřena. Makedonští činitelé uvedli, že to bylo v důsledku přeplněného prostoru na hranicích se Srbskem.

Velký počet uprchlíků přicházejících do Evropy vyvolává v řadě evropských zemí občanské a politické nepokoje.

V sobotu se německá kancléřka Angela Merkelová pokusila uklidnit stále důraznější své kritiky tím, že poukázala na to, že Syřané a Iráčani se vrátí domů, jakmile tam konflikty skončí.

Merkelová stále odolává nátlaku některých konzervativců, aby zavedla limit na počet příchozích.

Oponenti uprchlíků se snaží obviňovat ze silvestrovských sexuálních útoků v Kolíně nad Rýnem údajnou islámskou kulturu. Avšak britská labouristická poslankyně Jess Phillipsová argumentovala, že silvestrovská situace v Kolíně nad Rýnem se vůbec neliší od situace, jíž v anglickém Birminghamu čelí ženy o každém víkendu. "V každém městě jsou místa, kde jsou skupiny opilých mužů a dějí se tam věci a ženy se neustále musí obávat, že budou osahávány a že se stanou terčem pouličních útoků. To není nic, co by do naší země přinesli uprchlíci. To existovalo vždycky. Všechny ženy, s nimiž jsem dnes mluvila, mi potvrdily, Ano, zažila jsem to. Ve skutečnosti je daleko pozoruhodnější, když se nestanete terčem sexuálních útoků.

V britském přístavu Dover, kam se někteří uprchlíci snaží dostat v kamionech, došlo v sobotu k potyčkám mezi ultrapravicovými demonstranty a antifašisty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.1. 2016