Marshallovy ostrovy budou žalovat Británii, Indii a Pákistán za jaderné zbraně

30. 1. 2016


Soustroví, kde se konaly nechvalně známé jaderné zkoušky na atolu Bikini, si stěžuje mezinárodnímu soudu, že jaderné mocnosti nesplnily své povinnosti ohledně odzbrojení.

Marshallovy ostrovy budou požadovat u nejvyššího soudu OSN, aby žaloval Indii, Pákistán a Británii. Tyto země obviňují, že nezastavily závody ve zbrojení.

Mezinárodní soudní dvůr, který byl založen r. 1945 pro spory mezi státy, oznámil, že se v této věci budou konat tři samostatná slyšení mezi 7. a 16. březnem.

V roce 2014 obvinily Marshallovy ostrovy, souostroví v Tichém oceánu, kde žije 55 000 lidí, devět zemí, že "nesplnily své povinnosti ohledně zastavení jaderného zbrojení". Obvinění se týká Číny, Británie, Francie, Indie, Izraele, Severní Koreje, Pákistánu, Ruska a USA.

V letech 1946 - 1958 konaly na Marshallových ostrovech Spojené státy opakované jaderné zkoušky. Obyvatelé atolu Bikini žijí od roku 1945 v exilu. V sedmdesátých letech se někteří z nich vrátili, poté, co američtí vědci prohlásili, že je atol bezpečný, ale v roce 1978 byli znovu donuceni se odstěhovat, poté, co konzumovali potraviny s vysokou mírou radiace, vypěstované na místech dřívějších jaderných zkoušek.

Tribunál pro odškodné v souvislosti s jadernými zkouškami rozhodl, že má být vyplaceno odškodné ve výši více než 2 miliard amerických dolarů, ale platby se zastvaily poté, co byl vyčerpán americký fond pro odškodné ve výši 150 milionů dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.1. 2016