Slavný čínský umělec Ai Weiwei předčasně uzavřel svou výstavu v Kodani na protest proti zákonu o konfiskaci cenností od uprchlíků

28. 1. 2016

Chtějí jen základní lidskou důstojnost, bez bomb, bez strachu, zdůrazňuje čínský umělec, který se rozhodl zrušit svou výstavu v Kodani poté, co dánská vláda schválila zákon umožňující státní krádež uprchlických cenností

Čínský disidentský umělec Ai Weiwei je v současnosti na řeckém ostrově Lesbos, kde zblízka zkoumá evropskou uprchlickou krizi. Konstatoval: "Moje chvíle strávené s uprchlíky v posledních měsících byly intenzivní. Vidím denně, jak jich přicházejí tisíce, děti, nemluvňata, těhotné matky, staré ženy, malý jednoruký chlapec. Přicházejí bez ničeho, bosí, v takové zimě, musejí přelézat přes skalnatou pláž. A pak se dovídáte, že jim budou v Dánsku odebírat cennosti: vyvolává to ve mně obrovský hněv.

Já mohu protestovat jen tím, že svá díla stáhnu z té země. Je to velmi jednoduché, velmi symbolické. Já nemohu koexistovat, nemohu stát před těmi lidmi a vidět takováto politická rozhodnutí. Je to můj osobní čin - velmi jednoduchý - jsem umělec, který nechce věci jen sledovat, ale chce jednat. A udělal jsem toto rozhodnutí spontánně.

Jens Faurschou, vlastník Faurschouské nadace v Kodani, konstatoval: "Když jsem se dnes probudil, neočekával jsem, že mi Ai Weiwei s tímto zatelefonuje, ale nebyl jsem jeho reakcí překvapen."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 28.1. 2016