Miloš Zeman, Nigel Farage, Donald Trump...

18. 8. 2015

Bohumil Kartous srovnal Miloše Zemana s Donaldem Trumpem. Zajímavou teorii zformulovala v deníku Guardian Emma Brockes, pokusila se jí vysvětlit, proč jsou politikové Donald Trump a Nigel Farage populární, přestože říkají naprosté blbosti. Zdá se, že to přesně platí i na Miloše Zemana, no posuďte.

Nejvíce šokující věc na debatě amerických Republikánů začátkem srpna bylo to, že se od nás očekávalo, abychom brali Donalda Trumpa vážně, píše Emma Brockes. Trump totiž opravdu vypadá jako chlap, který plácá agresivně pitomosti někde v nějaké hospodě, zní, jako že je už podnapilý a připravuje se dát vám pěstí.

Trumpovu pověst to však nepoškozuje, naopak tato nepřiměřenost a nemírnost hraje v jeho prospěch. Nejvíce žádoucí na kandidátu pro prezidentský úřad je jeho status politického outsidera - a ten se definuje v první řadě jeho způsobem vyjadřování. Předstíraná negramotnost a neschopnost se vyjadřovat, včetně podivného chvástání a podivné syntaxe je Trumpův signál pro voliče, že by pro něho měli hlasovat, protože jemu je všechno jedno. Je to zvláštní paradox, je to nihilismus, který předstírá být "lidský", a přesně totéž používá Nigel Farage v Británii, kde mu to posloužilo velmi dobře.

Oba muži dávají najevo, že klidně řeknou na veřejnosti cokoliv, protože opatrnost je útočištěm slabochů. Je to verbálním pokrčením ramen, které signalizuje: Jsem si tak sebejistý, že mi vůbec nevadí, že zním jako blbec."

Britové tohle už vědí, ale Američané teprve teď objevili, že je velmi obtížné neutralizovat člověka, který zachází s celou politikou a politickou scénou, jako by to byl jen vtip.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Češi by volili Trumpa, připomíná Zemana

17.8. 2015

"Rozbijete rodiny? Deportujete děti imigrantů?," zeptal se v televizním rozhovoru pro stanici NBC moderátor Chuck Todd republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, jenž vede prozatímní průzkumy podpory sedmnáctičleného pole uchazečů stran...

Obsah vydání | Úterý 18.8. 2015