Stockholmská radnice přednostně přidělí byty bezdomovcům

27. 3. 2015

Levicová radnice ve Stockholmu oznámila, že si přeje více pomáhat lidem, kterým se nepodařilo zajistit si bydlení v hlavním městě. Může se jednat o lidi s velkými rodinami, dluhy, závislé, ale také o bezdomovce.

Cílem projektu je zabránit koncentraci těchto skupin v sociálních bytech na předměstí.

Projekt navazuje na předchozí, který zaručuje znevýhodněným skupinám zajišťuje sedmileté nájmy.

Podle nového plánu někteří bezdomovci získají trvalé ubytování v nových bytových komplexech provozovaných radnicí. Ta se nyní stará o 2 300 bytů na 22 místech ve Stockholmu.

Takto ubytovaní platí běžné nájemné. Rozdíl spočívá v tom, že k dispozici jsou speciálně připravený personál, restaurace a zařízení poskytující zvláštní podporu.

Projekt trvalého ubytování namísto sedmiletých smluv směřuje k uvolnění tlaku na znevýhodněné. Je však také kontroverzní, protože v některých částech Stockholmu běžní obyvatelé čekají v pořadníku na ubytování i dvacet let a nájmy rychle rostou.

Nicméně návrh kromě levicových stran podporuje také bývalá vládní středopravicová strana Umírněných.

Švédský premiér tento týden oznámil národní strategii boje s krizí v oblasti bydlení. Každý rok počínaje rokem příštím má být postaveno 150 000 nových domů. V chápání švédské vlády je nedostatek bytů překážkou ekonomického rozvoje, protože lidé se mají problém přestěhovat tam, kde by mohli uplatnit svou práci.

Ve Švédsku může o sociální bydlení zažádat každý a obvykle má toto bydlení vysoký standard. Takto přidělovány jsou zájemcům byty v soukromém i veřejném vlastnictví. Zhruba třetina Švédů bydlí v podnájmech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Pátek 27.3. 2015