Saúdská Arábie zahájila letecké útoky v Jemenu

26. 3. 2015

Ve středu v noci oznámila Saúdská Arábie, že započala vojenskou operaci v Jemenu. V koordinaci s koalicí deseti dalších zemí zahájila letecké útoky.

Útoky přicházejí v okamžiku, kdy se Jemen po měsících nepokojů přibližuje občanské válce a kdy armádní jednotky, sympatizující se vzbouřeneckým hnutím Houthi, hrozí obsazením jižní přístav Aden, kde se v obležení skrývá prezident Abdu Rabbu Mansour Hadi. Rychlý postup prezidentových odpůrců zahrnuje obsazení vojenské letecké základny a vzdušný útok na prezidentovo sídlo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Americká letadla podpořila ofenzívu vůči ISIS u Tikrítu

26.3. 2015

Americké bojové letouny v noci zahájily vzdušný útok proti pozicím Islámského státu v iráckém Tikrítu, s cílem podpořit ofenzívu zahájenou před třemi týdny. Ta má získat město zpět.  USA se do ofenzívy zapojily poprvé, po boku vojenských poradců...

Saúdská Arábie chystá invazi do Jemenu?

25.3. 2015

Saúdská Arábie stahuje vojáky a těžkou techniku k hranici s Jemenem. Podle zjištění vlády Spojených států saúdská armáda mimo jiné mobilizovala dělostřelectvo a tanky.

"Islámský stát" zabil v jemenských mešitách nejméně 142 lidí

21.3. 2015

Nejméně 142 osob v pátek zemřelo, když se čtyři sebevražední útočníci při modlitbách odpálili ve dvou mešitách v jemenském hlavním městě Saná. Mešity využívali především příznivci šíitských povstalců, kteří zemi nedávno ovládli.

Obsah vydání | Čtvrtek 26.3. 2015