Vztahy EU-Řecko v rozvalu, protože Athény "vypouštějí zavádějící informace"

11. 2. 2015

Bruselští představitelé jsou "rozzuřeni" kvůli "šíleně zavádějícím" řeckým prohlášením, že předseda Evropské komise Juncker a americké ministerstvo financí podporují plán Syrizy na snížení řeckého dluhu. Evropští představitelé tvrdí, že si Řekové "kopou vlastní hrob". Hlavní poradce řecké vlády, banka Lazard, je kritizován za nekompetenci.

Zdá se, že řecko-evropský tanec mezi vejci v úterý ztroskotal. Vysoce postavení představitelé v Bruselu jsou rozzuřeni tím, co považují za šíleně zavádějící tvrzení Athén.

Tvrzení řeckých představitelů, že jiné vlády a média údajně podporují plán řecké vlády vedené Syrizou na snížení řeckého dluhu a že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker buď plán také podporuje, nebo má vlastní alternativu, vysoce postavené představitele v Bruselu urazila.

Jeden vysoce postavený bruselský úředník pod podmínkou anonymity prohlásil, že situace je "nepříčetná" (berserk) a "žádný plán neexistuje".

Dodal, že EK i americké ministerstvo financí jsou znepokojeny způsobem, jakým řecké úřady reprezentují jejich stanoviska. Tým amerického ministerstva vedený Daleepem Singhem, asistentem náměstka ministra pro Evropu a Eurasii, navštívil Athény minulý týden.

"Řekové si kopou vlastní hrob," prohlásil představitel EU.

Na úterním jednání skupiny G-20 v Istanbulu americký ministr financí Jack Lew prohlásil, že Řecko a jeho mezinárodní věřitelé musejí nalézt pragmatické řešení dluhové krize, a dodal, že američtí představitelé by rádi, aby se rétorika zklidnila.

V úterý dopoledne nechalo Řecko uniknout do médií svůj nejnovější plán financování, také do listu Kathimerini. Plán navrhuje překlenovací program financování, který by vedl k "nové dohodě" s věřiteli platné od září.

Plán má údajně čtyři části. 30% obsahu současného memoranda uzavřeného s "Trojkou" by bylo zrušeno a nahrazeno 10 novými reformami odsouhlasenými OECD. Primární přebytek, na nějž cílí řecký rozpočet, by se z letošních 3% snížil na 1,49%. Řecký dluh by byl snížen již oznámeným plánem výměny dluhopisů a "humanitární krize" by měla být zmírněna politikou, kterou premiér Tsipras oznámil v neděli.

Ponecháme-li stranou frustrace ohledně komunikace tématu ze strany Athén, první reakce z eurozóny nebyly pozitivní. Jeden z bruselských představitelů označil plán za "beznadějný" a dodal, "jak můžete mít plán, když nesplácíte závazky do září a pak je patrně roztrháte".

Komunikace mezi řeckým ministrem financí Janise Varufakisem a evropskými představiteli, Thomasem Wieserem a Declanem Costellem, v neděli nevedla k úspěchu, uvádí zdroj informovaný o průběhu jednání. Řecká strana podle něj vytvořila dojem, že pokud Eurogroup nebude souhlasit s jejím stanoviskem, věřitelé "skončí v pekle".

Tsipras také v neděli varoval, že neustoupí od předvolebního slibu usilovat o novou dohodu s mezinárodními věřiteli.

Diskuse evropských lídrů v Bruselu ve středu a ve čtvrtek nyní zřejmě budou problematické. "Lídři si nepřejí diskutovat o tomhle," prohlásil zdroj, "Jak by mohli?"

Představitelé eurozóny doufali ve formální plán, jak vyřešit neshody mezi Řeckem a věřiteli, na konci setkání skupiny Eurogroup 16. února, které následuje po summitu lídrů tento týden.

Pokud se diskuse nenapravitelně zhroutí, je možné, že Řecko letos čeká nějaká forma bankrotu, ačkoliv evropští představitelé se domnívají, že Athény patrně dají dohromady prostředky na březnovou splátku MMF.

Mnohé řecké vládní návrhy odporují závazkům převzatým minulou vládou a existují pochybnosti ohledně reformních závazků.

Řecko již provedlo pět hlavních reforem doporučených OECD, zvýšilo efektivitu trhu práce, snížilo bariéry pro konkurenci, zvýšilo efektivitu vzdělávacího systému, veřejné administrativy a daňového systému. Ale eurozóna pochybuje o tom, jak dalece byly tyto reformy implementovány.

Je nepravděpodobné, že by EU podpořila převzetí odpovědnosti za reformy OECD, ačkoliv Řecko je citlivé na trvající přítomnost "Trojky". Další z vysoce postavených bruselských představitelů označil OECD za "malinkého psa bez zubů", který by kvůli nedostatku zdrojů nemohl provádět účinný dozor.

Další zdroj zdůraznil, že nová vláda dominovaná akademiky potřebuje patřičnou technickou pomoc přičemž expertízou disponuje MMF a EU.

Tyto názory široce podporují země jako Německo, Finsko, Nizozemsko a Portugalsko. Další členské země jako Francie a Itálie jsou Řecku více nakloněny, ale ani ony nepodporují odchod MMF z Athén.

Ohledně plánu ministra financí Varufakise vyměnit stávající dluhopisy za nové vázané na růst HDP, evropští představitelé zdůraznili, že úroky, které Řecko nyní platí, jsou již nyní mimořádně nízké a země potřebuje likviditu, kterou navrhovanými způsoby nezíská.

Snížení povinného přebytku rozpočtu je považováno za možné, ale v závislosti na analýze udržitelnosti, od níž se odvozuje financování ze strany MMF a EU. Také se poukazuje na to, že jiné evropské státy v podobné situaci také udržovaly rozpočet v dlouhodobém přebytku.

Věřitelé si přejí, aby Řecko dosáhlo růstu investicemi a zvyšováním konkurenceschopnosti, ale vláda chce vynakládat výdaje na spotřebu. "Pokud se budou snažit o růst tažený spotřebou, myslím, že všechny programy skončí," prohlásil další zdroj.

Jediný poradce řecké vlády, investiční banka Lazard, podle EU nehraje pozitivní roli. Jeden z evropských představitelů ji označil za "nekompetentní" a "kontraproduktivní".

Zdroj v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 11.2. 2015