Americká bezpilotní letadla nás děsí ve snu, stěžoval si třináctiletý chlapec, než ho CIA usmrtila

10. 2. 2015



Mohammed Tuaiman (13) se stal třetím členem své rodiny, kterého usmrtila americká bezpilotní letadla

Třináctiletý chlapec, kterého v Jemenu usmrtilo bezpilotní letadlo CIA, sdělil listu Guardian, že žije v trvalém děsivém strachu z "vraždících strojů" na obloze, které už zabily jeho otce a bratra.

"Vidím je každý den a my se jich bojíme," řekl Mohammed Tuaiman ve vesnici al-Zur v provincii Marib.

"Spousta dětí tady v této oblasti se v noci budí, protože mají noční můry o dronech a některé z nich nyní mají duševní choroby. Proměnili naši oblast v peklo a trvalou hrůzu, ve dne v noci, zdá se nám o nich, i když spíme."

Většinu svého života Mohammed strávil strachem z dronů. V roce 2011 usmrtily jeho otce a bratra, když se starali o stádo velbloudů.

Několik anonymních amerických činitelů sdělilo tiskové kanceláři Reuters, že úder vykonala CIA a že usmrtila "tři muže, o nichž jsme byli přesvědčeni, že jsou to extremisté z al Kajdy."

Rodina usmrceného chlapce popírá, že by měl cokoliv společného s al Kajdou. "Nebyl členem al Kajdy. Byl to kluk."

"Naši starší nám sdělili, že je to trestný čin zabíjet civilisty, aniž by se rozlišovalo mezi teroristy a nevinnými lidmi. A oni zabíjejí jen na základě podezření, bez váhání."

Jeden člen z rodiny usmrceného chlapce dodal: "Nedivte se, že sympatizujeme s al Kajdou, protože to byli jediní lidé, kteří nám ukázali tvář, vláda nás ignoruje, Spojené státy nás ignorují a neodškodnily nás. A my se obrátíme na soud, aby se dokázalo, že tohle je špatně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.2. 2015