Venezuela omezuje dotovaný export ropy

8. 12. 2014

Vysoko na seznamu zemí nejhůře postižených padajícími cenami ropy je Venezuela. Když se její ropa prodává za 61 dolarů barel, podle některých výpočtů to pokrývá jen polovinu vládních výdajů. Prezident Nicolas Maduro počátkem týdne oznámil, že omezil "neproduktivní výdaje" o 20%. Co vše to přesně znamená není jasné, avšak analytici zaznamenávají, že Venezuela začíná omezovat dotovaný export ropy do několika latinskoamerických zemí.

Podle listu Wall Street Journal sice Caracas tvrdí, že v programu bude pokračovat, nicméně v říjnu export ropy podle společnosti ClipperData LLC z New Yorku klesl o 20%. A v roce 2013 podle Mezinárodního měnového fondu meziročně klesl o 15%.

Několik účastníků programu zvaného Petrocaribe se připravují na další útlum, což může omezit plánované výdaje a uvrhnout některé země do recese.

Program Petrocaribe byl nákladný i v tučných dobách, ale poskytoval Venezuele vliv a prestiž v regionu a také přízeň mezinárodních institucí jako OSN. Pokud ceny ropy zůstanou delší dobu nízké nebo dále klesnou, bude se zhoršovat také postavení Venezuely na mezinárodní scéně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.12. 2014