Bývalý šéf skotských nacionalistů Salmond bude kandidovat do Dolní sněmovny

7. 12. 2014

Alex Salmon, bývalý předseda Skotské nacionální strany a bývalý první ministr ve Skotsku, se rozhodl, že bude v květnových všeobecných volbách do londýnské Dolní sněmovny kandidovat za skotský volební okrsek v Aberdeenshiru. Skotská nacionální strana je po prohraném referendu o nezávislosti ve Skotsku nesmírně populární. Její členský základna se od zářijového referenda zpětinásobila a dosahuje nyní téměř 100 000 členů.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že v květnových volbách zaznamená Skotská nacionální strana obrovský volební úspěch a ohrozí návrat britských labouristů k moci. Labouristé, kteří se postavili v zářijovém referendu po bok konzervativců proti nezávislosti Skotska, z toho důvodu zřejmě přijdou v londýnské Dolní sněmovně o skoro všechna skotská poslanecká křesla, která získají skotští nacionalisté. Podle průzkumů veřejného mínění mají skotští nacionalisté nyní ve Skotsku volební podporu 46 procent voličů, labouristé 26 procent, konzervativci 14 procent a liberální demokraté 6 procent.

Skotští nacionalisté se chystají na to, že budou v londýnském parlamentu rozhodovat. Salmond by preferoval minoritní labouristickou vládu, na níž by si vynutil zrušení programu renovace jaderných ponorek Trident, které jsou umístěny ve Skotsku, decentralizaci určování minimální mzdy do Skotska a pravomoci pro skotskou vládu určovat vlastní imigrační politiku. Skotsko je vstřícné vůči imigrantům a potřebuje jich nejméně dalšího půl milionu, Anglie je v poslední době posedlá nenávistí vůči cizincům.

Pokud by po květnových volbách vznikla v Británii minoritní konzervativní vláda, která chce, aby Británie vystoupila z EU, skotští nacionalisté si na ní vynutí, že Skotsko členem Evropské unie zůstane.

a Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.12. 2014