Rozdíl mezi Kanadou a Českou republikou ohledně rakoviny prsu

20. 2. 2014

K článku pana M. Wimmera:

Na konci článku je velice důležitý dotaz: Jak se rozeznají Kanaďanky a Češky? Odpověď je jednoduchá: V Kanadě (a dalších západních zemích) je výuka samovyšetřování prsou zařazena do školní zdravotní výchovy někdy od 70. let minulého století, píše Jan Šimůnek, U nás jsme teprve po roce 1989 začali školit (postgraduál) a vychovávat (pregraduál) učitele, schopné takovouto výuku v rámci zdravotní výchovy provádět.

Řádně "vycepované" na samovyšetření (aby ho vůbec prováděly a když, tak prováděly správně) máme ženy mladší, než co byly zařazeny do té kanadské studie. U těch starších je problém ten, že nestačí pouze vědět, že mám provést samovyšetření, ale musím ho provádět zcela automaticky, asi jako mytí rukou po použití WC.

Pokud to není v patřičném (školním) věku "nadrilováno", značná část žen to nebude dělat vůbec, nebo ne pořádně, nebo alespoň ne důsledně a pravidelně (to platí pro jakékoli "zdravější chování", a, pochopitelně, i pro muže). U našich žen, co jsou stejně staré jako ty Kanaďanky ve studii, se pořád ještě setkáváme s katastrofálně zanedbanými případy, kdy pacientka neřešila nejen "nějaké bulky", ale i krvavý nebo hnisavý výtok z bradavky po týdny až měsíce. U takových případů je prognóza podstatně horší a i v případě možného přežití musí být léčba daleko radikálnější a drastičtější.

Až nám dorostou do patřičného věku ženy, které začaly chodit na ZŠ kolem roku 2000 a později, tak se patrně rozdíl mezi námi a Kanadou sníží. Je to prostě ukázka toho, že nelze přejímat mechanicky vzory z jiných zemí bez hlubších znalostí problému.

Vytisknout

Související články

Tři alkoholické nápoje denně mohou způsobit rakovinu jater

26.3. 2015

Tři alkoholické nápoje denně mohou být dost na to, abyste byli postiženi rakovinou jater. K tomuto závěru dospěla analýza 34 předchozích studí. Podle Světového fondu na výzkum rakoviny se jedná o vůbec největší dosavadní materiál svého druhu, který o...

Obsah vydání | Čtvrtek 20.2. 2014