Manažerská kultura zastrašování a šikany ohrožuje i britské zdravotnictví

2. 2. 2014

David Prior, předseda regulačního orgánu pro britské státní zdravotnictví, tzv. Care Quality Commission, zdůraznil, že se britské zdravotnictví musí zbavit zastaralých pracovních praktik, musí odstranit široce rozšířené šikanování a zastrašování zaměstnanců a zlikvidovat škodlivou propast mezi manažery a klinickými odborníky.

Všechny státní instituce v Británii, univerzity, zdravotnictví, BBC, v současnosti řídí podnikatelští manažeři, kteří nemají odbornost pro odvětví, které řídí. Mezi těmito manažery a jim podřízenými odborníky zuří konflikt.

Prior poukázal na "znepokojující" zjištění, že z průzkumu 100 000 zaměstnanců britského státního zdravotnictví svědčil pětadvacet procent z nich, že jsou obětmi šikany a zastrašování. Varoval, že britské zdravotnictví má kulturu, která "stigmatizuje a ostrakizuje" whistleblowery, kteří poukáží na nedostatky nebo si na něco stěžují.

Poukázal také na ostrý konflikt mezi manažery a klinickými odborníky. Situace vyžaduje, aby v této věci došlo k radikálním změnám, dosavadní situace ohrožuje bezpečnost pacientů.

Priorovo varování přichází v okamžiku, kdy se britské státní zdravotníctví snaží překonat skandály jako byl skandál s nemocnicí v Mid-Staffordshire, kde zemřely zbytečně stovky zanedbaných pacientů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.1. 2014