Ostrovní průliv může elektřinou zásobit zhruba polovinu Skotska

29. 1. 2014

Obnovitelná energie přílivu, která by stačila k zásobení zhruba poloviny Skotska elektřinou, může být získána z jediného proudu na severním pobřeží země, tvrdí technici. Ti dokončili velmi detailní studii toho, jak velká energie přílivu může být generována turbínami umístěnými v Pentland Firth v oblasti mezi Skotskem a Orknejskými ostrovy. Podle jejich výpočtů to je až 1,9 gigawattů.

Toto podrobné vyhodnocení pochází od expertů z oxfordské a edinburgské univerzity a nabízí cenný vhled do toho, jak efektivně rozvinout a regulovat využití tohoto obnovitelného zdroje energie. Pentland Firth je hlavním kandidátem na takový projekt, protože proud tam patří k nejrychlejším na Britských ostrovech.

Aby byl potenciál plně využit, turbíny je třeba umístit po celé šířce průlivu. Minimalizaci ohrožení mořských živočichů a lodního provozu má zajistit výběr vhodných lokalit společností UK Crown Estate, která je pronajme energetickým firmám.

Výzkum byl objednán a zaplacen v rámci projektu Performance Assessment of Wave and Tidal Array Systems (PerAWAT) Institutu energetických technologií a navázal na předchozí podobné studie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.1. 2014