Pravicový institut požaduje, aby bohatí cizinci nesměli v Británii kupovat nemovitosti

2. 2. 2014

Pravicová britská instituce Civitas ostře kritizuje v nové zprávě britskou vládu, že umožňuje milionářům žijícím mimo EU kupovat si v Británii nemovitosti jako investice. Tím tito bohatí cizinci uměle zvyšují tržní ceny britských nemovitostí a znemožňují milionům Britů, aby si koupili dům či byt.

Civitas navrhuje, aby bylo zakázáno mezinárodním oligarchům, jako je Roman Abramovič, nebo jiným ruským miliardářům kupovat si v Británii další a další nemovitosti. Zakázán by byl nákup britských nemovitostí i miliardářům z Číny, z Malajska a ze Singapuru.

Civitas je znepokojena, že mnoho britských občanů se středními a nízkými příjmy je nuceno platit vysoké londýnské činže, protože nedosáhnou na nesmírně vysoké hypotéky. Požaduje proto, aby vláda zavedla systém, jaký existuje v Austrálii, kde si zahraniční milionáři nesmějí koupit už existující nemovitost, ale mohou si pouze postavit nemovitost novou pod podmínkou, že se zároveň postaví několik dalších nových domů a bytů.

Analýza organizace Civitas cituje statistiky, z nichž vyplývá, že 85 procent koupí nejlepších nemovitostí v Londýně v roce 2012 realizovali zahraníční milionáři. Problém postihuje i levnější, nově postavené nemovitosti. Za poslední dva roky si koupilo dlm či byt v centrálním Londýně jen 27 procent Britů, ostatních 73 procent nemovitostí koupili cizinci.

"Britský trh s nemovitostmi je zneužíván globálními oligarchy jako investiční nástroj," varuje Civitas.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.1. 2014