Čína centralizuje řídící a velitelskou strukturu za účelem zlepšení řízení vševojskových operací

3. 1. 2014

Stále sofistikovanější čínská armáda zakládá pro své síly společnou operační strukturu velení, aby zlepšila koordinaci mezi různými částmi obranného systému země. Informoval o tom dnes server China Daily.

Čína rapidně zdokonaluje své vojenské vybavení, ale vojenští analytici tvrdí, že operační integrace složitých a disparátních systémů v regionalizované struktuře velení je pro Peking velkou výzvou. Doposud měla Čínská lidová osvobozenecká armáda tradičně sedm vojenských oblastí soustředěných kolem pozemních jednotek. Nové výzvy v krizových regionech však zdůrazňují naopak význam letectva a námořnictva. Vojenských oblastí proto bude pět a budou integrovat velení pozemní armádě, letectvu, námořnictvu i strategickým raketovým silám.

V minulosti decentralizovaná regionální struktura velení umožňovala značnou samostatnost velitelů a jednotlivé části armády zůstávaly ve vysokém stupni vzájemně nezávislé. To komplikovalo centralizované řízení nezbytné pro koordinované využívání nových zbraňových systémů.

Čína již zahájila pilotní projekt společného systému velení ozbrojeným silám a přechod na něj plánuje co nejdříve.

V listopadu komunistická strana oznámila vznik národní bezpečnostní komise, která centralizuje krizový management doma i vůči zahraničí.

Peking vloni zvýšil vojenské výdaje o 10,7% a propaguje své vojenské ambice předváděním nového vybavení, jako byl první let bojového letounu třídy stealth počátkem roku 2011 nebo uvedení první letadlové lodi do provozu. Jde o nové technologie, jejichž vývoj si vyžádá další léta. Peking také staví ponorky, hladinové lodě a protilodní balistické střely. Kromě toho testuje technologii ničení střel za letu.

Nicméně armádě chybí zkušenosti s reálnými bojovými situacemi a komplexně integrovanými bojovými operacemi.

Podle japonského listu Jomjuri Šimbun organizační změny v čínské armádě znamenají přechod od čistě obranné struktury k mobilnějšímu a integrovanějšímu řízení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Čína: Šest válek v příštích padesáti letech?

3.1. 2014 / Karel Dolejší

Čtenář, jenž si nepřál být jmenován, upozornil redakci Britských listů na článek v hongkongském listu Wen Wei Po. Ten je znám coby lokální přímluvce oficiální čínské zpravodajské agentury Nová Čína a obecně odráží přístupy a stanoviska pekingských úř...

První čínská letadlová loď úspěšně absolvovala sérii testů

2.1. 2014

První čínská letadlová loď Liao-ning úspěšně ukončila sérii testů během výcvikové mise v Jihočínském moři a vrátila se do přístavu, informovala státní média. Manévry u pobřeží ostrova Chaj-nan trvaly 37 dnů a znamenají ještě další prvenství: Čína...

Hrozí třetí světová válka mezi Čínou a USA o Japonsko?

2.1. 2014

Všeobecně řečeno, japonští státní úředníci většinou nepřehánějí. Když tedy vysoký vládní úředník v Tokiu srovnal off the record nynější situaci ve východní Asii s Evropou ve třicátých letech dvacátého století, kdy byla ohrožena nacismem, začalo...

Obsah vydání | Pátek 3.1. 2014