Gruzie prodává těžkou vojenskou techniku, přijímá čistě obrannou doktrínu

3. 1. 2014

V nejbližších dnech se v Gruzii rozhodne o odprodeji vojenské techniky sovětského původu, jmenovitě tanků T-55 i modelů T-72 modernizovaných podle západních standardů. Zároveň země přechází na nový princip vojenské doktríny - takzvanou kruhovou obranu - a nárokuje si právo vést výhradně obranné války na regionální úrovni. V této souvislosti se země zbavuje výzbroje, jež by se dala považovat za útočnou. Změna znamená oficiální rezignaci na úsilí předchozí administrativy připojit separatistické regiony Abcházie a Jižní Osetie silou. Technicky zůstávají Gruzie a Rusko po jihoosetinské válce v roce 2008 de facto ve válečném stavu, a to beze změny od uzavření příměří 12. srpna.

Ruská armáda na Kavkaze se ovšem přezbrojuje a modernizuje základnu v Arménii. Na území Krasnopolského a Stavropolského kraje a Rostovské a Volgogradské oblasti vzniká nová 1. gardová smíšená letecká divize v síle šesti leteckých pluků.

V těchto podmínkách Gruzie přešla na jiný model ozbrojených sil než v době prezidenta Saakašviliho. De facto se přizpůsobuje modelu expedičních sil vysílaných do krizových regionů v rámci koaličních projektů, a to nejen v rámci spolupráce s NATO, ale po summitu ve Vilniusu také v kooperaci s EU.

Za Saakašviliho dosahoval obranný rozpočet výše až 1,3 miliardy dolarů (2007), letos se pohybuje na úrovni 400 milionů dolarů, což je stejně jako vloni. Obranné výdaje tedy v posledních letech klesly o více než 60%.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.1. 2014