Turecký prezident: Radikalizace Sýrie ohrožuje Evropu

3. 11. 2013

Syrský národ umírá, zatímco svět bez zájmu přihlíží. Hrozí riziko, že se Sýrie stane "Afghánistánem na břehu Středozemního moře", řekl turecký prezident Abdullah Gul v rozhovoru pro deník Guardian.

Radikalizace obyčejných lidí islamistickými džihadistickými skupinami se šíří a znamená rostoucí riziko sousedům Sýrie i Evropě. Reakce mezinárodní komunity, včetně Británie a USA, na bezpečnostní, humanitární a morální problémy v Sýrii byla velkým zklamáním a jednání Rady bezpečnosti OSN je "ostudné".

K usmrcení více než 100 000 Syřanů za posledních 32 měsíců nemuselo dojít. Turecké pokusy o vyjednávání se svářejícími se frakcemi na začátku války Západ nepodpořil a dokonce je torpédoval. Turecko čelí vážným problémům na své více než osmisetkilometrové hraanici se Sýrií, včetně možné radikalizace své kurské, alevské a sunnitské populace. Hrozí také infekční nemoci jako obrna, tuberkulóza a spalničky, K půl milionu uprchlíků ze Sýrie se přidávají další. Dohoda s Ruskem o likvidaci syrských chemických zbraní byla jen okrajovým jevem a posílilo to postavení prezidenta Asada. Nejde jen o chemické zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Navzájem znepřátelení syrští povstalci ztrácejí dobytá území

4.11. 2013

Síly loajální k syrské vládě využívají výhod plynoucích z rostoucího nepřátelství mezi opozičními skupinami k postupu na povstalecká území na severu země. Tím se mění některé dlouho nezpochybňované předpoklady ohledně syrské občanské války.

Obsah vydání | Pátek 1.11. 2013