Jidáš Hašek, beránek Sobotka a jiné pohádky

30. 10. 2013 / Michal Vimmer

Proč volby dopadly "zase špatně" a nemohly jinak dopadnout? Když si odmyslíme, že za všechno může Zeman, asi bude chyba v systému. Volebním systému.

Totiž jedině v tomto našem "ústavně zvyklém" volebním systému se ZASE muselo stát, že místo skutečných problémů státu řešíme, kdo je větší socan, kdo co koho zradil a kdo zůstal (komu / čemu) věrný - a zase budeme třeba 4 roky řešit, kde sehnat většinu, abychom se někam pohnuli.

Co s tím má společného Hašek nebo Sobotka?

Všechno už to tady bylo!

Wagner, Melčák, Teplík, Kott, Pohanka, Kočí i Paroubek, Zubová, Fuxa, Tluchoř, Peak ... atd. atp., zástup slavných jmen významných českých parlamentních politiků, co jméno, to pojem galerie odpadlíků, dezertérů, posledních spravedlivých, věrných a zrádců, "přeběhlíků" a opor státu.

Jen si vybrat.

Všichni byli kdysi vytištěni na stranické kandidátce a protlačeni stranickou mašinérií, ale to samozřejmě nevěděli, nemohli tušit, že přijde chvíle a otevře se životní křižovatka, kde se setkají tváří v tvář se svým svědomím.

A oni se budou muset rozhodnout, zda jít dál ve stranickém houfci či se svým srdcem sám, proti všem.

Všichni byli přece zvoleni SVÝMI voliči a jenom jim a SVÉMU svědomí jsou podle ptaných zákonů odpovědni! Hvězdné nebe nad hlavou a mravní zákon ve mně.

Stranické sekretariáty, grémia, výbory, kongresy a sjezdy si mohou prskat, dupat, posílat hněvivé esemesky, kulky a zlomené tužky, mazat ... jogurt na dveře a kdesicosi, ale co je to proti pohutému svědomí odvážných rebelů?

Strana ať se jde vycpat ! Mne zvolili voliči !, volá SVÉHO SVĚDOMÍ dbalý renegát.

Skutečně? A jak se to pozná? žasne volič. Z průzkumu veřejného mínění? Podle počtu kroužků ?

Nikoliv.

Kroužkování není povinné, někomu pomůže, někoho potopí, ale pořád je pozitivně kroužkovaných méně než voličských hlasů. Je to sport, zábava, sázka, ale žádná nominace, natož přímá volba. V tomto volebním systému zkrátka dobře nikdo nemá zajištěno, že volí svého konkrétního, zodpovědného poslance. Volíme strany, nikoli osobnosti. Volíme ve stranickém pytli zašité všelijaké zajíce = nezbedné poslance, kteří jsou v riziku, že jednoho dne uslyší HLAS SVÉHO SVĚDOMÍ.

To bude asi ta SCHIZOFRENIE, o které teď tolik mluví psychiatr amatér Sobotka, když je řeč o současném stavu socdem. Když přítel Hašek již více nehodlá krýt příteli Sobotkovi záda a přítel Sobotka odmítá se podvolit verdiktu stranického direktoria.

Ve výsledku se může stát, že v parlamentě bude zase o jednu pidistranu víc, možná sobotkovců, možná haškovců, která si bude hlasovat podle SVÉHO SVĚDOMÍ a ČSSD bude schopna akorát tak skřípat zuby, ale zbaví se přítěže jejich chybějcích HLASŮ přinejhorším za čtyři roky.

Jak z toho ven?

Tady nejde o Sobotku nebo Haška.

Nový parlament by udělal nejlépe, kdyby změnil volební systém. Většinový, jeden poslanec za okres, zrušit senát.

Kdyby nic jiného, bylo by to dost.

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Středa 30.10. 2013