PŘEČETLI JSME:

Maďarsko se noří do tmy

15. 10. 2013

Odhady OSN tvrdí, že v Maďarsku žije až 35 tisíc bezdomovců, přičemž osm tisíc z nich je v Budapešti. Metropole má ale pro tyto účely vyčleněno jen 5500 lůžek, a tak některým lidem bez domova nezbývá než přespávat přímo na ulicích, jiní si začali budovat primitivní obydlí v kopcích nad Budou. A to není dobré pro turistický ruch.

Vládní pravicový blok Fidesz premiéra Viktora Orbána podle všeho ani nezkusil hledat humánní řešení tohoto problému. Primátor Budapešti István Tarlós nejprve vykázal bezdomovce z veřejných prostranství, což se zalíbilo členům vlády a rozhodli se podobné pravidlo uplatnit zákonem pro celou zemi. Trestem za neuposlechnutí mělo být vězení nebo pokuta v přepočtu až 12 tisíc korun. Snaha dostat peníze z někoho, kdo sotva přežívá, je hloupost, snaha věznit lidi za to, že nemají střechu nad hlavou, je nelidské. Ale to bylo loni a v listopadu ústavní soud zákon zrušil. Mezitím už byla většina soudců vyměněna za členy nebo sympatizanty Fideszu, a tak už by nyní takový verdikt možný nebyl, tím spíš, že do ústavy byla nyní včleněna pasáž zakazující život na veřejných prostranstvích "ve jménu udržení veřejného pořádku, veřejné bezpečnosti, veřejného zdraví a kulturních hodnot".

Zdroj: ZDE

anebo si můžete Literárky koupit na stánku za 36 Kč, nebo si je předplatit za roční cenu 1650 Kč. Myslíme, že stojí zato podpořit tento týdeník, který dnes přináší do ČR často jinak nedostupné informace. (JČ)

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.10. 2013