Tyrolské zamyšlení aneb jsme to My...

9. 7. 2013

Zřídkakdy se člověk dostane do míst, kde nemusí řešit telefonní hovory, vyřizovat nesmírně důležité papíry (řekněte, už jste se někdy omluvili slovy: "Promiň, musím teď udělat nějaké naprosto nedůležité papíry?") a potýkat se s každodenními starostmi. Tedy, zejména v čase dovolených, píše Vojtěch Smetana.

Trávím tuto vzácnou dobu s rodinou v horském městečku Matrei v Tyrolsku. A již prvních pár dní oddechu přináší pár myšlének (řečeno s Karlem Krylem).

Sesuv půdy na Felbertauerntunnel odřízl tuto oblast od zbytku země a objíždí se přes Itálii. Několik fabrik zastavilo provoz, několik Gasthofů už je na prodej, vázne doprava. Máme někdo představu, jak bychom se chovali v situaci, kdy by naše město bylo doslova "odstřiženo?" od zbytku země? Řada lidí to mohla bolestivě zažít nyní při povodních. Přesto se ale obracím k těm, kteří tuto smůlu neměli a kteří žijí v poklidném, obtloustlém vědomí, že tady v Evropě je přeci "klidná voda" a náš český rybníček nemůže nic rozhýbat, že?

Místní vláda v Osttirol zareagovala okamžitě, Kurier.at přinesl zprávu, že bylo vyčleněno promptně 1.000.000 EUR (!) na stavbu paralelního "by-passu", který bude stát do čtyř týdnů. Celková cena oprav se odhaduje na 30 milionů EUR (tedy skoro miliardy Kč). Není čas na partajničení, na strkanice "co, kdo s kým a za kolik". Prostě je průšvih, tak se dělá...

(odkaz je:)

Lidé jsou vesměs bodří venkovští Rakušané, zdravící se "Grüss Gott" namísto "Uhni, debile!". Zdá se, že nemají potřebu se předhánět, kdo bude mít větší auto a lepší mobil. Jaksi to tu nehraje roli. Vypadá to, že (obrazně řečeno) "nekupují dům, na který nemají a auto, které nepotřebují a to všechno kvůli sousedům, které nemají rádi." (ekonom Andreas Claus).

A tak mě napadlo, že bychom i my mohli využít čas dovolených k zamyšlení, jestli by přeci jenom ten náš státeček (jako šáteček) nemohl sestávat ze slušných lidí, schopných táhnout za jeden provaz. Bez opilých prognostiků, senilních knížat a korytářských přizdisráčů. Zkusme se vzpamatovat, MY jsme ti, kdo utvářejí stát...

Vojtěch Smetana

student teologie UK

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.7. 2013