Američanky poprvé předstihly muže v získávání akademických titulů

27. 4. 2011

Ženy v USA v absolutních číslech poprvé předstihly muže, pokud jde o akademické tituly. Jde o součást širšího trendu, který redefinuje tradiční rozdělení rolí v domácnosti a rozhodování o tom, kdo bude pečovat o děti a kdo půjde do zaměstnání.

Včera zveřejněné výsledky sčítání lidu za rok 2010 ukazují další pokrok v oblasti vzdělávání žen. Ty již počátkem 80. let předstihly muže, pokud jde o vstup na vysokou školu. Současná zjištění ohledně vzdělanosti žen doprovází údaje o rekordním počtu žen v zaměstnání a trvalém poklesu počtu matek v domácnosti.

Počet mužů v domácnosti, kteří pečují o dítě, vloni dosáhl 2 milionů, a šlo tedy o každého patnáctého otce.

Rostoucí počty vysokoškolsky vzdělaných žen mimo jiné znamenají, že ženy mohou být během příští recese v průměru méně ohroženy než muži, kteří teď budou naopak častěji zůstávat doma a vykonávat tradičnější činnosti typu péče o dítě.

Mezi občany USA staršími 25 let má magisterský nebo vyšší titul 10,6 milionu žen (10,2%), ale jen 10,5 milionu mužů (zde ovšem podíl dosahuje 10,9%). Bakalářský titul má 20,1 milionu žen a zhruba 18,7 milionu mužů. (Ženy v této oblasti předstihly muže v roce 1996.) Ženy nicméně za stejnou práci stále pobírají jen 78,2 % mužského platu, i když se rozdíl postupně stírá.

Někteří výzkumníci upozorňují, že řada tradičních mužských pracovních míst (ve stavebnictví nebo ve výrobě), která vyžadovala jen nižší kvalifikaci, zaniká. Nezaměstnaných mužů je tedy 9,3%, ale žen "jen" 8,3%.

Ženy nyní častěji než muži úspěšně dokončí vysokoškolské studium (87,6 versus 86,6%). Přinejmenším bakalářský titul má 52% Američanů asijského původu, 33% nehispánských bělochů, 20% Afroameričanů a pouze 14% Hispánců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.4. 2011