Účelem nebylo urážet český národ

19. 4. 2010 / Jan Čulík

Vážený pane Černý,

mnohokrát vám děkujeme za dosavadní finanční podporu Britských listů. Respektujeme plně vaše rozhodnutí vaši finanční podporu zrušit.

Je mi velice líto, že vás můj článek rozhněval, ale je to, nezlobte se, skutečně nedorozumění. Avšak chyba je jistě na naší straně, jak jsme o tom včera hovořili se Štěpánem Kotrbou, vina je vždycky na straně toho, kdo komunikuje, když to čtenář nepochopí, zjevně komunikátor komunikuje špatně. Nám se zdá, že je věc zcela jasná, že český národ neurážíme, že pan Golgo pouze ukázal, jak se musejí cítit Romové - či příslušníci jakékoliv jiné minority ve vztahu k většině, která je uráží. Češi jsou ve vztahu k vnějšímu světu taky minoritou, tak by tomu mohli rozumět.

V obou článcích přece nejde ani o to, co dělají či nedělají Romové, ani o to, zda Češi "smrdí" či "nesmrdí", ale o mechanismus, jak na základě určité záporné vlastnosti, která je spojována, právem či neprávem, s některými příslušníky dané komunity, je ostrakizována ta komunita celá. To je podstatou naší argumentace.

S pozdravem

Jan Čulík

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.4. 2010