Je článek pana Štampacha autentický?

19. 4. 2010

Se zájmem sleduji současnou disputaci v Britských listech, jejímž středobodem se stal článek "Češi smrdí" pana Golga. Mám, s dovolením, jednu poznámku, pokud máte chuť s ní ztratit čas... píše Patrik Malina.

Sám shrnujete situaci v příspěvku "V titulku Golgova článku jsou uvozovky!" a upozorňujete mimo jiné na reakci pana Štampacha. Nepřekvapilo mne nic z Vašeho shrnutí, všechny zúčastněné kategorie reakcí bylo možné očekávat (domnívám se). Co mne však šokovalo, je fakt, že pan Štampach je pravidelným přispěvatelem Britských listů!

Pan Štampach je ve své reakci natolik vedle (tedy, jaksi, ehm, "mimo mísu"), že jsem váhal, jestli je jeho komentář autentický. Ale dobrá, takových je nás nejen v Česku asi dost. Prostě není schopen analýzy textu (v tomto případě naprosto jednoznačného) a jeho interpretace (v tomto případě zcela jasné). Bohužel, pan Štampach se ani nedostal do oné fáze empatie, o jejímž selhání píšete -- byl jste k němu, myslím, ještě docela shovívavý... ale prosím, jak mohu důvěřovat kvalitě jiných článků takovéhoto autora?

Jak mohu brát vážně jiné jeho vývody, závěry a analýzy, když není zjevně schopen chladně vyhodnotit takto přímočarné sdělení pana Golga? Když jsem se poté pro zajímavost podíval na "medailon" pana Štampacha na vašich stránkách... a přečetl si jeho profesní data... a mimo jiné to, že několik let učil na vysoké škole... zamrazilo mne. Velmi silně mne zamrazilo, lépe to nedokážu popsat. Opravdu je jeho reakce autentická? To opravdu může napsat člověk s jeho zkušenostmi?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.4. 2010