Předmět: "Smradlaví Češi"

19. 4. 2010 / Lukáš Zelenka

S radostí jsem si přečetl všechny články týkající se problému "smradlavých národů".

Myslím, že Golgův text je skvělý a míří přesně tam, kam měl.

Vždyť někteří reagující neudělali nic jiného, než že dokázali "funkčnost" těchto stereotypních úsloví.

Nejen že začali reagovat stylem: "ale my nesmrdíme, vy nás urážíte!", ale mělo to u nich i okamžitý efekt, který je právě nejhorší a který člověka psychicky deklasuje (tj. vnitřně devastuje) - přistoupili na to, že o smrdím/nesmrdím budou skutečně přemýšlet a dokonce se pokusí to vyvrátit.

Viz úvahy typu "myjeme se přeci tolikrát a tolikrát, více už je škodlivé"... jenže právě v tom "více u je škodlivé" se ukazuje, že "přemýšlející" skutečně přistoupil na hru a říká si: "ano, možná smrdím, ale více se koupat už by bylo škodlivé!" A v tom je přeci ten největší problém, že podobné rasistické stereotypy míří do myslí lidí, proti kterým jsou namířeny.

Golgův příspěvek byl podle mě dost průhledný a je škoda, že vysokoškolsky vzdělaní lidé ho nepochopili. Když se s tím ale nesrovná dospělý inteligent, co má dělat malé dítě, kterému někdo řekne "cikáne špinavej"?

Pravicový populismus nabírá obrátky -- program strany TOP09

19. 4. 2010 / Petr Gočev

30. března představila strana TOP09 své hypotetické programové prohlášení občanům. Obsah tohoto prohlášení odpovídá tezím, které již předtím zaznívaly od představitelů této konzervativní strany, funkcionáři ODS označované za příliš -- nereálně -- pravicovou. Média již v mezidobí zapomněla, jak v době propukající ekonomické krize ministr financí a "mozek" TOP09 Miroslav Kalousek protlačil sněmovnou rozpočet na rok 2009 se zabudovaným předpokladem tempa růstu více než 4%. Takový "růst" posléze skutečně nastal, jenže se záporným znaménkem. Dnes je však Miroslav Kalousek opět veleben jako ekonomický guru za své návrhy, jak bojovat proti krizi seškrtáváním veřejných rozpočtů. Média Kalouska prezentují jako jediného politika, který hodlá účinně zabránit státnímu bankrotu s nedozírnými následky pro budoucí generace.

Rusko musí hrát roli v protiraketové obraně, rozmístěné v Evropě, tvrdí šéf NATO

19. 4. 2010

Generální tajemník NATO Anders Rasmussen je přesvědčen, že začlenění Ruska do plánů na protiraketovou obranu rozptýlí ruské obavy.

Rusko musí hrát ústřední roli v plánech na systém protiraketové obrany, který má být rozmístěn v Evropě, zdůraznil tento týden generální tajemník NATO na setkání ministrů zahraničí členských zemí Aliance.

"Rusko musí být součástí systému protiraketové obrany, který má chránit Evropu. To je přesvědčení pana generálního tajemníka," řekl mluvčí NATO James Appathurai během návštěvy v Londýně. Plány pro novou "bezpečnostní architekturu" by měly podle něho "mít jedinou střechu, jejíž součástí jsou i Rusové, kteří by měli být členy téže bezpečnostní rodiny."

Rasmussen řekne na schůzce ministrů zahraničí NATO ve čtvrtek v Tallinu v Estonsku, že projekt protiraketové obrany by se měl oficiálně přejmenovat jako "mise NATO" a že jeho součástí musí být i Rusko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ODS vzkazuje střední třídě: jste lenoši!

19. 4. 2010 / Petr Gočev

ODS si v rámci předvolební kampaně opatřila databázi adres živnostníků (co na to Úřad pro ochranu osobních údajů?). Tak jsem se i já stal adresátem letáku "ODS pro živnostníky", ve kterém je popisováno, jaká pozitiva a životní jistoty již pro mne ODS zařídila a jaká ještě zařídí, pokud jí svým hlasem pomohu k volebnímu zisku. Jedním z výdobytků, kterým se ODS honosí, je "zavedení rovné daně, na které vydělali všichni aktivní občané a tedy i vy, živnostníci".

Člověk míní...

19. 4. 2010 / Ladislav Žák

... pánbůh mění, říkala moje babička, ač zavrženíhodná členka zavrženíhodné KSČ. Na svou babičku velmi rád a často vzpomínám. Kromě opravdu klasické babičkovské lásky se mi snažila předat také mnoho moudrosti a to především v tom smyslu, že vše má svůj čas, místo a míru a že člověk na všechno sám, ba ani v socialistickém kolektivu, prostě nestačí.

Příběh deníku " Euskaldunon Egunkaria"

19. 4. 2010 / Lubomír Molnár

Ve své biografické knize „Zaslepená generace“ popisuje Arnošt Kolman své věznění a mučení na Ljubljance. Uvězněn byl pro obvinění z trockismu, které bylo komplotem, na němž se podílelo i tehdejší pražské vedení KSČ. Když byl v roce 1952 z vězení po necelých čtyřech letech propouštěn vyšetřovatel mu řekl: „Máte štěstí, jste volný, nic jsme na vás nenašli!“ Kolman bezzubými ústy odvětil: „Tak vám za to štěstí pěkně děkuji.“ Tolik epizoda ze stalinské éry.

Nyní příběh ze současného Španělska. Monarchie, členské země EU a NATO, státu šmahem řazeného do množiny demokracií. „Baskický deník“ nebo také „ Deník pro baskicky hovořící“ by měl znít překlad do češtiny slov Euskaldunon Ekunkaria.

památník  Ploština na Valašsku

Trampoty s partyzány

19. 4. 2010 / Miloslav Štěrba

Je 18. duben 2010. V areálu památníku Ploština na Valašsku začíná mše, neboť zítra uplyne 65 let od tragického konce osady uvedeného jména. Jména zastřelených, umučených a upálených mužů a žen jsou spolu se stručným historickým přehledem na informačních tabulích. Jsou očíslované, podobně jako křížová cesta, od prvního zastavení k poslednímu, kdy už je Ježíš na kříži. Zastavení č. 1 nabízí jako první jméno: Anna Strušková. V závorce: zastřelena partyzány.

Sedm stupňů ke zlaté, čili jak (někdy) polemizujeme

19. 4. 2010 / Michal Petřík

Velmi lituji, že jsem geniální Čapkův text "Dvanáctero figur zápasu perem čili Příručka psané polemiky" našel až vloni. Jakoby snad psal o našich dnešních potížích. Před týdnem se na BL objevil můj text "Bylo poválečné Československo srovnatelné s nacistickým Německem?" Za několik dní se na BL objevila ostře nesouhlasná polemika s tímto mým textem od pana Tomáš Krystlíka "Hrad šíří nepravdy." Protože sériové čtení, kdy nejprve čteme jeden text a pak ten druhý, který reaguje na sedm míst textu prvního není snadné a jednoduše se může ztratit, na co je vlastně reagováno, chci nabídnout čtenářům BL tyto úplné dva texty "jeden v druhém" - tak, jak ten druhý reaguje vždy na konkrétní část toho prvního. Žádné vlastní komentáře k tomuto nedávám, nic nepřidávám, nic neubírám.

Text pana Tomáše Krystlíka se komentuje sám.

Výzva české grafologické komory

19. 4. 2010

Návrh Radany Lencové na nové školní písmo (jakkoli podle našeho názoru nevyhovující a problematický -- konkrétně viz Tvar č. 6/2010) chápeme jako signál, že konečně nadešel čas stávající školní písmovou předlohu upravit.

Ta, která se doposud ve školách používá, vznikla opakovaným deformováním kvalitní předlohy z roku 1932. K deformacím (zúžení) začalo docházet v padesátých letech a průběžně pokračovalo až do devadesátých let dvacátého století; výsledek v některých prvcích skutečně odráží spíše úzkostnou, přehnaně regulovanou emocionalitu, sebepotlačování a tužší, podvázané myšlení člověka totalitní mašinerie.

DEZINFORMACE V ČESKÝCH MÉDIÍCH

Cestující MAJÍ právo na vrácení peněz za zrušené lety

16. 4. 2010

Mnoho z cestujících, kterým byl v souvislosti s uzavřením vzdušného prostoru v Evropě zrušen let, si bohužel není vědomo práv, která jim poskytuje nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004 (dále jen Nařízení). Například ZDE nebo ZDE se uvádí, že cestující nemají nárok vůbec na nic a vše je pouze na dobré vůli leteckých společností.

Nedalo mi to a nahlédnutím do zmínění směrnice ZDE jsem zjistil, že je vše docela jinak, píše Martin Hovorka:

Podnět proti Petru Uhlovi

16. 4. 2010

Vážená redakce, s ohledem na Vámi vydanou informaci z konce minulého týdne o trestním oznámení Ing. Petra Uhla na mou osobu a další představitele Ústavu pro studium totalitních režimů si Vás dovoluji informovat o podnětu mého právního zástupce JUDr. Stanislava Devátého právě na P. Uhla k prošetření ze spáchání zločinu křivého obvinění, případně přečinu pomluvy, podaný podle § 158 odst. 2 trestního řádu.

"Češi smrdí"

17. 4. 2010 / Fabiano Golgo

Reakce na článek Štěpána Kotrby "Bodejť jsi jen trochu málo, ty cikáně, mlčelo!" a čtenářskou reakci "Jste hovado. Co sledujete svou mediální kampaní o cigánech?"

Zajímalo by mě, co si Češi myslí o skutečnosti, že v Brazílii, když chce někdo říct, že se člověk pořádně neosprchoval, nebo když chce někoho obvinit, že se nestará o vlastní osobní hygienu, říkáme, že ten člověk užívá "banho tcheco" - což doslova znamená, že se "myje počesku".

Golgo je prachsprostý šovinista a rasista

18. 4. 2010 / Ivan Odilo Štampach

Pan Fabiano Golgo se svým článkem ze 17.4.2010 o Češích, kteří smrdí, ukazuje znovu jako prachsprostý šovinista a rasista. Hitler a jeho kamarádi viděli Slovany, ale také Židy podobně. Osvětim a Buchenwald měly v jejich pojetí hygienickou funkci. Čistili zam svou vyšší rasu od nás špinavých a smradlavých bytostí.

Golgovi krajané, potomci španělských hidalgů, jsou přece ti lepší lidé, my jsme primitivní plebejci a špinaví Slované. Jeho předkové přišli pobít, vyhnat ze svých domovů nebo zotročit špinavé a smradlavé původní obyvatele Ameriky. Měli jako vyšší rasa a vyšší civilizace poslání zajistit na dobytých územích sociální hygienu a ty správné (tehdy ještě křesťanské) pořádky.

Je otřesné, že pan Golgo pokládá za únosné přijet urážet Čechy do jejich vlasti a že s takovým klidem očekává, že nebudeme na urážky reagovat. Divím se, že se mu ze špinavých slovanských podlidí nedělá až tak špatně, že by měl potřebu odejet do Brazílie. Myslím, že by měl o tom vážně uvažovat.

V Brazílii se mluví portugalsky

19. 4. 2010

Prosím, tlumočte panu Štampachovi, že Brazílie byla kolonizována nikoliv Španěly, ale Portugalci a do 19., století byla portugalskou, nikoliv španělskou kolonií. Proto se také v Brazílii hovoří portugalsky, nikoliv španělsky. Obrigada, píše Darina Martykánová.

V titulku Golgova článku jsou uvozovky!

18. 4. 2010 / Jan Čulík

Motto:

No, takhle se zřejmě cítí cikán, když se stane synonymem toho, co může být založeno na určité pravdě, ale nutně to nemusí být stoprocentně platné.

Fabiano Golgo, "Češi smrdí", aneb o relativnosti urážení ZDE

Výše zmíněný článek vyvolal pozoruhodné reakce. Jako by lidé nebyli schopni číst, co je jasně napsáno, anebo prostě si některé věci vytěsnili. Typickým příkladem za všechny je reakce pana Odila Štampacha.

Domníval jsem se, že není nutno zdůrazňovat, že účelem článku Fabiana Golga není, že "Češi smrdí", ale snaha ukázat lidem, jak se asi cítí Romové, když jsou uráženi na základě vlastností, které nesporně existují u části příslušníků jejich komunity, ale ne u všech. Přesně totéž platí o běžně rozšířeném brazilském přesvědčení, že se "Češi smrdí, neboť se nemyjí". Část Čechů má skutečně problémy s hygienou, vstupte kdykoliv do jakékoliv pražské tramvaje, ne však všichni, ale v důsledku této charakteristiky některých se v Brazílii obecně rozšířilo rčení, že se Češi nemyjí. Podobně, jen někteří Češi kradli po pádu komunismu v rakouských obchodech, přesto se tam objevily nápisy, obracející se na všechny Čechy: "Češi nekraďte".

Golgo svým článkem analyzuje, jak vzniká rasistické přesvědčení, ukazuje, že je to neférové, a snaží se Čechům ukázat, jaké taková neférová rasistická nálepka vyvolává pocity. Vyvolává u postiženého etnika pocity nepřátelství, a to přesně je postoj, jaký Romové zastávají vůči Čechům.

Pozoruhodné je, že tomuto - zcela jasnému - mechanismu, který Golgo popisuje, čtenáři nejsou schopni či ochotni porozumět. Nechtějí vstoupit do bot stejně postižených Romů, snad proto, že přece "Romové nejsou lidi, my nemůžeme být ve stejné situaci jako Romové".

Reakce, které na Golgův článek došly, tvrdily:

1. Golgův článek je rasistický (= neporozumění, je antirasistický).

2. Golgo je barevný, tak ať drží hubu.

3. V Brazílii jsem sice nikdy nebyl, ale není možné, aby si Brazilci mysleli, že Češi smrdí.

4. V Brazílii jsem sice nikdy nebyl, ale smrdí Brazilci, ne Češi, protože jsou barevní.

Není mechanismus tohoto procesu vnímání skutečně zajímavý?

"Vy všichni Češi smrdíte a ještě k tomu jste rasisti"

19. 4. 2010 / Ivan Odilo Štampach

Novinářskou serióznost Fabiana Golga nezachrání poslední věta z jeho článku, již jsem samozřejmě nepřehlédl. Její vyznění je jasné: Vy Češi všichni smrdíte a ještě jste k tomu rasisti. Jestli, jak tvrdí pan Čulík, účelem článku Fabiana Golga bylo ukázat lidem, "jak se asi cítí Romové, když jsou uráženi na základě vlastností, které nesporně existují u části příslušníků jejich komunity, ale ne u všech," pak se to tedy autorovi nepodařilo. Jeden ze čtenářů, Ivan Štampach, a s ním další, kteří reagovali, nejsou takoví hlupáci, aby nepochopili poselství Golgova textu. Je však možné, že chtěl říct něco opačného, než, co svým článkem doopravdy řekl. Třeba zamýšlel rasistickým textem vyjádřit své antirasistické smýšlení. Nebudeme tu však asi řešit otázku, kde je hlavní potíž, zda v Golgově šovinismu nebo v jeho špatné stylistice.

Je článek pana Štampacha autentický?

19. 4. 2010

Se zájmem sleduji současnou disputaci v Britských listech, jejímž středobodem se stal článek "Češi smrdí" pana Golga. Mám, s dovolením, jednu poznámku, pokud máte chuť s ní ztratit čas... píše Patrik Malina.

Sám shrnujete situaci v příspěvku "V titulku Golgova článku jsou uvozovky!" a upozorňujete mimo jiné na reakci pana Štampacha. Nepřekvapilo mne nic z Vašeho shrnutí, všechny zúčastněné kategorie reakcí bylo možné očekávat (domnívám se). Co mne však šokovalo, je fakt, že pan Štampach je pravidelným přispěvatelem Britských listů!

Končím svou finanční podporu pro Britské listy

19. 4. 2010

Vážení redaktoři Britských listů,

Od počátku roku 2008 až dosud jsem patřil k těm (nyní) necelým třem stovkám čtenářů, kteří pravidelně přispívali na provoz Britských listů - v mém případě nevelkou částkou 100Kč měsíčně, což se mi ale zdálo jako celkem slušné měsíční předplatné. Nyní jsem se rozhodl již dále nepřispívat. Přivedl mne k tomu ani ne tak článek p. Golga "Češi smrdí" (celé je to poněkud "chucpe"), jako reakce p. Čulíka na odezvu od čtenářů, píše Václav Černý.

Účelem nebylo urážet český národ

19. 4. 2010 / Jan Čulík

Vážený pane Černý,

mnohokrát vám děkujeme za dosavadní finanční podporu Britských listů. Respektujeme plně vaše rozhodnutí vaši finanční podporu zrušit.

Je mi velice líto, že vás můj článek rozhněval, ale je to, nezlobte se, skutečně nedorozumění. Avšak chyba je jistě na naší straně, jak jsme o tom včera hovořili se Štěpánem Kotrbou, vina je vždycky na straně toho, kdo komunikuje, když to čtenář nepochopí, zjevně komunikátor komunikuje špatně. Nám se zdá, že je věc zcela jasná, že český národ neurážíme, že pan Golgo pouze ukázal, jak se musejí cítit Romové - či příslušníci jakékoliv jiné minority ve vztahu k většině, která je uráží. Češi jsou ve vztahu k vnějšímu světu taky minoritou, tak by tomu mohli rozumět.

V obou článcích přece nejde ani o to, co dělají či nedělají Romové, ani o to, zda Češi "smrdí" či "nesmrdí", ale o mechanismus, jak na základě určité záporné vlastnosti, která je spojována, právem či neprávem, s některými příslušníky dané komunity, je ostrakizována ta komunita celá. To je podstatou naší argumentace.

S pozdravem

Jan Čulík

Voda je drahá

18. 4. 2010

Ad. "Češi smrdí".

Pracoval jsem léta jako vedoucí rekreačního střediska - mívali jsme hosty ze SRN, a vždycky mě udivovalo, kolik času trávili ve sprchách, Jednou mi to vysvětlili: u nás si to dovolit nemůžeme, voda je drahá ...

Tenkrát jsme ještě u nás ještě netušili, že i voda může být drahá ..., píše Karel Kuba.

Pozn. JČ:1. No, a vidíte - a jsou země jako Skotsko, které rozhodly, že NIKDY nezprivatizují vodárny, protože jde o národní stříbro, které patří všem. Proto ve Skotsku nemají lidé v domácnostech vodoměry a účty za spotřebu vody neplatí: platí se městské daně, v nichž jsou částky na školství, veřejné osvětlení, správu měst i pitnou vodu a další služby.

2. Přestože "voda je drahá", obyvatelé i těch nejchudších brlohů v Brazílii si zakládají na své osobní čistotě. Totéž dělají chudí Rusové.- To, že se mnozí Češi nemyjí, může mít mnoho společného s jejich individualismem - mnohým lidem v dnešní ČR je naprosto jedno, co si o nich myslí okolí, k němuž zaujímají arogantní a nepřátelský postoj.

Čtyři opravdu zásadní připomínky

19. 4. 2010

Mám 4 opravdu zásadní připomínky.

1. Posílám pozdrav panu Golgovi. Brazílie je veliká země, regionální mocnost. Aspoň Brazilci vědí, že existuje český národ.

2. Češi používají rčení "ožralý jako Dán", nebo "chlastá jako Holanďan".Obtížný hmyz má jméno "Rus" a "Šváb", zánětlivé pupínky v obličeji jsou "Uhry". V těchto úslovích není žádný rasismus.

3. V pražských tramvajích jezdí především obyvatelé Prahy.Správný výraz je:"Pražáci smrdí !".

4. Článek podepsaný panem Štampachem bude zřejmě nějaký plagiát. Nevěřím,že by vzdělaný kněz a publicista napsal takový blábol.

Diskuse,kterou vyvolal kocour Mikeš mě pobavila. Nevěřil jsem,co všechno je možné.

Posílám srdečný pozdrav!

Pavel Fadrný, Dlouhoňovice

Brazilcům smrdí všichni Evropané

19. 4. 2010

Brazilcům "smrdí" všichni Evropané, nejen Češi. Několik týdnů jsem žil v hl. městě Brasília a v Riu, měl jsem brazilskou přítelkyni, bydlel jsem v její rodině. Rodiče a příbuzní se jí prý často ptali, jestli se myji, protože Evropané se, jak je známo, "nemyjí".

Zmiňovala svoji londýnskou domácí, která ji vytýkala, že má příliš velkou spotřebu vody, aby to s tím sprchováním tolik nepřeháněla. Rodině na otázky o mé hygieně odpovídala, že se myji.

Měla mne ráda. Během svého pobytu jsem se, především z důvodu tropického klimatu sprchoval dvakrát denně (ráno a večer). I tak nevím, co si mnoho lidí včetně Brazilců počne, když dojde voda. Ti co za zažili povinnou vojnu - jistě rozumí, píše J. Ftorek.

Když je přání otcem myšlenky

19. 4. 2010

Ráda čtu kromě Britských listů i Deník Referendum. Objevují se tam velmi kvalitní analýzy od renomovaných autorů, jakými jsou například Jiří Pehe nebo Lukáš Jelínek. Diskutuje se tam vždy seriózně a kultivovaně. V sobotním vydání mne ale doslova nadzvedla ze židle úvaha na téma variant povolebního vývoje z pera redaktora Vratislava Dostála, píše aktivistka strany zemanovců Barbara Oberreiterová.

Kterak se v americké hyperkorektnosti vycvičený cikán o zábavu všech Čechů postaral

Bodejť jsi jen trochu málo, ty cikáně, mlčelo!

16. 4. 2010 / Štěpán Kotrba

Předseda romské organizace Roma Realia sepsal veřejné prohlášení a dopis ministryni školství a na vědomí i ombudsmanovi, ve kterém protestuje proti knize Josefa Lady Kocour Mikeš a jejímu čtení ve školách, neb je podle něj rasistická: "Vedení Roma Realia spolu představiteli Hnutí romského odporu, Aliance romských komunit a Futurum Roma vyjadřují znepokojení nad opět nekontrolovaným přístupem školství ČR a rasistickým přístupem české kultury". Václav Miko ve své sémantické nevinnosti velmi expresivně kritizuje výrok, následující po únosu kocoura a jeho strčení do pytle. Inkriminovaná věta zní: "Milé děti, ti lidé byli cikáni." "To je šíření exodu", dí český Rom Miko. "Podle mého názoru to musel být rasista, když něco takového napsal. Už není mezi námi, nelze po něm chtít opravu, ale já osobně bych zakázal všechny jeho knížky," horlí romský Koniáš. Pokud prý ministerstvo školství nevyjde požadavkům romských sdružení vstříc, chce Miko podat trestní oznámení kvůli šíření nenávisti ve školách.

A Češi se škodolibě baví... Novináři, politici i uživatelé sociálních sítí se předhánějí, kdo objeví další politicky nekorektní výroky ve školní četbě. "Považujeme za tragické, že české školství podporuje neustálou nevraživost a vystavuje romské děti výrazným tlakům a ponížení," cituje zpravodajský server Novinky Mika. Netrvalo to ani týden, a romský aktivita skončil. Prý kvůli mediálním tlaku... Organizace Roma Realia vzala zpět protest, který poslala na ministerstvo školství.

Všechny bojovníky za hyperkorektnost upozorňuji, že titulek je citátem klasika české poezie - Karla Jaromíra Erbena z jeho básně Polednice

O "mstivém, ukrutném a krvežíznivém národu židovském", aneb

Kocour Mikeš samozřejmě rasistický je, ale zakazovat se nedá

16. 4. 2010 / Jan Čulík

Motto:
Je to zcela bezpečné faktum z historie, že bohové vyrůstají přímo ze svého lidu. Jehovah byl bůh zamračený, zlý a mstivý, ukrutný a krvežíznivý, jako celý národ židovský.
Jan Neruda, Povídky malostranské, ZDE

Článek Štěpána Kotrby je hrubě rasistický. Není možné označovat občana pohrdavě za "v americké hyperkorektnosti vycvičeného cikána (či žida či černocha). Lidi se nehodnotí podle rasové příslušnosti, to dělali nacisti. Není divu, že se Romové stavějí nepřátelsky vůči většinové české společnosti.

Jakpak by se vám, milí Češi, líbilo, kdybyste četli v literatuře, že jste národem mafiánů, zlodějů a podvodníků? Zkuste si vstoupit do romských bot. Aktivista Václav Miko má samozřejmě pravdu, že starší česká a světová literatura obsahuje mnohdy z dnešního hlediska nehorázné rasistické výroky, viz jak se vyznamenal Jan Neruda v Malostranských povídkách, výše.

RASISMUS:

"Jste hovado. Co sledujete svou mediální kampaní o cigánech?"

17. 4. 2010

Pane Čulíku, nevím co sledujete svoji mediální kampaní o chudácích cigánech. Podle mně jste hovado a běžte bydlet mezi ten cigánský dobytek. Jako správně zasraný a zakomplexovaný pseudointelektuál píšete o něčem co neznáte. Hlavně být zasraně a podlézavě v duchu EU. Jenže můžete psát co chcete, hovno je vám to platné. Bohužel vy nechcete slyšet co si o vás myslí čtenáři. Ale hlavně vyserte se na kritiku našich pohádek a povídek, Vy jste kdo ?? píše čtenář, který se označil jako B.Drábek.

Pozn. JČ: Nevím, co je v duchu EU, ale vím, co je férové. A označovat lidi podle etnické příslušnosti za méněcenné, ať už jsou to Češi, Romové nebo židé, a připisovat všem z nich určité záporné vlastnosti, férové určitě není.

Prosazování představy, že jinakost rovná se zločinnost (ať už jsou ti "jiní" Romové, islámci či židi) a toho, že "náš jediný národ a naše literatura jsou dokonalé, na ty si nedáme sáhnout") či výroky jako "jdi si mezi ty své zasrané židáky" vždycky nakonec vedou k vytváření koncentračních táborů. Je to fašismus.

Nikdo přitom nepopírá, že mnozí Romové se v české společnosti skutečně chovají asociálně; nikdo však nezkoumá proč. Příčiny mohou být složité. Částečně může jít o to, že mnozí Romové v ČR tvoří sociální "underclass", jaká existuje ve většině zemí Evropy, například v Británii je obrovská, ovšem není tam definovaná barvou kůže. Nebo to může být - docela pochopitelný - protest. Češi se také chovali asociálně vůči rakousko-uherskému státu... To jistě neznamená, že v této situaci nevyhlášené války mezi Čechy a Romy může být pro Čecha soužití s Romy zrovna příjemné. Paradoxní ovšem je sledovat chování Romů např. zrovna v Británii. Mnohokrát jsem pro ně tlumočil například u lékaře. Chovají se totiž jako typičtí Češi...

Klub Bilderberg se v roce 2010 schází v Sitges

16. 4. 2010

LM│ Španělský deník Público tento týden v krátké zprávě informoval, že letošní setkání Klubu Bilderberg se uskuteční ve dnech 3.-6. června v Sitges, katalánském letovisku na jih od Barcelony. Novinář Jim Tucker prozradil, že místem jednání má být pěti hvězdičkový hotel Dolce. Mezi obvyklé španělské hosty patří královna Sofia a konzervativní politička, předsedkyně autonomní provincie Madrid Esperanza Aguirre. Seznam obvykle obsahuje vedení vlivných médií jako New York Times, Le Figaro nebo Die Zeit. Naposledy se klub sešel ve Španělsku v roce 1989 v La Toja. Kdopak v České republice má v kapse pozvánku? Příští premiér?

Público: Sitges espera al 'club de los poderosos' ZDE

Preference ODS klesají...

16. 4. 2010 / Boris Cvek

Podle uvedeného odkazu preference ODS klesají. Nevidím v tom vůbec žádné překvapení, naopak jsem absolutně nechápal úvahu, že podivný, neprůhledný a téměř mafiánský konec Topolánka pár týdnů před volbami může volební výsledek této strany zlepšit.

Chystal jsem se letos poprvé v životě volit ODS ve sněmovních volbách, ale nyní to prostě nejde, protože vůbec nevím, koho bych vlastně volil a kdo se stane šéfem ODS po volbách.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2010

1. 4. 2010

V březnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 260 osob celkovou částkou 67 456.39 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2010 částku 44 615.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.