Když je přání otcem myšlenky

19. 4. 2010

Ráda čtu kromě Britských listů i Deník Referendum. Objevují se tam velmi kvalitní analýzy od renomovaných autorů, jakými jsou například Jiří Pehe nebo Lukáš Jelínek. Diskutuje se tam vždy seriózně a kultivovaně. V sobotním vydání mne ale doslova nadzvedla ze židle úvaha na téma variant povolebního vývoje z pera redaktora Vratislava Dostála, píše aktivistka strany zemanovců Barbara Oberreiterová.

Autor předstírá serióznost, avšak jedná se o zbožné přání přesunu hlasů ve prospěch velkých stran (rozuměj především ČSSD, ODS podle článku utrpí drtivou porážku) a současně i o snahu vsugerovat voličům, že hlas pro menší strany je předem ztracený. Každý si samozřejmě může psát, co chce, i ty největší nesmysly, když mu to někde otisknou. To mi vůbec nevadí. Co mi ale vadí, je vulgární útok na inteligenci voličů Strany Práv Občanů Zemanovci. Autor píše doslova: "Zeman zjistí, že sociálně demokratičtí voliči nejsou tak hloupí, jak si myslel, a zůstane pod 2 %".

Od autora deníku, který je primárně zaměřen na intelektuály, bych očekávala nějaké argumenty, ale ne podpásový útok. Chtěla bych se autora zeptat, kde bere podněty pro tak nízké ocenění IQ členů a voličů SPOZ. Bez argumentů se jedná o prachsprostou urážku.

Chápu, že je autor frustrován snižujícími se preferencemi velkých stran, které potvrzují všechny poslední průzkumy předvolebních preferencí. Z nich vyplývá, že ČSSD sice vyhraje, ale Jiří Paroubek se velmi lehce může dostat do situace Napoleona po dobytí Moskvy, kdy tak dlouho marně čekal na partnery k jednání, až prošvihl vhodný termín pro návrat domů a jeho velkou armádu skosila ruská zima. Pan redaktor by si měl namísto arogantního vyřizování účtů s "neposlušnými" Zemanovci položit otázku, jestli by nebylo pro ČSSD lépe, kdyby se SPOZ do sněmovny probila než kdyby zůstala pod hranicí 5 %. S kým potom chce Paroubek například rušit poplatky ve zdravotnictví nebo schvalovat zákon o obecném referendu? SPOZ přece jasně deklaruje připravenost tolerovat vítěze voleb ("prvního na pásce", jak říká Zeman), tedy podle všech průzkumů právě ČSSD. A programy obou stran mají tolik shody, že zde není problém s budoucí povolební spoluprací.

Chápu také, že pro mnohé levicové intelektuály není spolupráce s KSČM tabu a že si vlastně přejí jednobarevnou vládu ČSSD s tichou podporou pohrobků předlistopadového režimu. Otázkou je, zda si právě toto přejí voliči. Ti mladí, mezi nimiž se pohybuji, určitě ne.

Deník Referendum se v mých očích kritizovaným článkem dost shodil. Překročil totiž hranici mezi objektivní diskusí a propagandou. Ještěže máme Britské listy, které občas nám "hlupákům" něco otisknou.

Autorka je studentkou 5. ročníku VŠE, kandiduje za SPOZ ve volebním obvodu Praha

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.4. 2010