Francouzská Socialistická strana se v předvolební kampani nehlásí k Lisabonské smlouvě

30. 5. 2009 / Karel Košťál

Společný Manifest 27 evropských socialistických a sociálně demokratických stran People first byl uveřejněn ve francouzském městě Toulouse 1 prosince 2008. Jeho francouzský překlad Les citoyens d'abord byl uveřejněn na začátku roku 2009. Vedení francouzské sekce Evropské socialistické strany (PSE) oznámilo, že se jedná o .."prozatímní překlad ". (traduction provisoire). Definitivní francouzský překlad nebyl zatím uveřejněn. Do voleb do Evropského parlamentu zbývá 9 dní.

Lisabonská smlouva je ve francouzském volném překladu odbytá jednou větou : " Ratifikace Lisabonské smlouvy všemi členskými státy by dala Evropě možnost účinně vést demokratickou a průhlednou činnost ".Z předvolebních materiálů francouzských socialistů tato věta zmizela. Plakáty na ulici a letáky, které socialisté začínají rozdávat na tržištích, hlásají : " STOP Sarkozy Barroso Merkel ". Je to nebezpečná hra. Sarkozy, Barroso a Merkelová jsou největší evropští eurooptimisté a hlasatelé Lisabonské smlouvy, a francouzský občan má tendenci si to vysvětlit jako " socialistické NE liberální evropské integraci ". Vedení Evropské socialistické strany by s tímto heslem určitě nesouhlasilo.

Socialistická strana je stranou kariéristů, jako všechny francouzské politické strany, a chce se všemi prostředky dostat do Evropského parlamentu. V dnešní předvolební kampani dělá proto " obraty doleva " a nehlásí se veřejně k Lisabonské smlouvě. Kdyby totiž nějakým zázrakem či nedopatřením se dnes ve Francii o Lisabonské smlouvě hlasovalo v referendu, byla by smetena a NE by bylo převážně levicové. Stačí poslouchat, co se říká po kavárnách.

Stejný osud v socialistické předvolební kampani potkal NATO. Jedna věta v nanečisto napsaném překladu, která také zmizela z předvolebních materiálů : " Obranné iniciativy Evropské unie musí probíhat v součinnosti s NATO ". Evropský Socialistický Manifest, který vedení francouzských socialistů podepsalo, se k Severoatlanickému paktu samozřejmě hlásí, článek 27 Lisabonské smlouvy jasně zavazuje všechny členské země do NATO vstoupit a dělat " v rámci NATO " bezpečnostní a obrannou politiku. (A propos, teď mě napadá, proč Klaus otálí s ratifikací, že by se mu tento článek nezamlouval ? To jen na okraj). Socialistická strana se ale rozhodla " přistát ve Štrasburku levým bokem "(aborder par bâbord) a prozatím článek 27 hodit do koše.

Všeobecně se předpokládá, že volební neúčast překročí 55 %. Neznám jediného Francouze, který dnes vidí "rozdíl mezi pravicí a levicí" v Evropském parlamentu. Volební neúčast ve Francii je od nepaměti levicová, Sarkozyho UMP dostane přibližně 26%, Socialistická strana spadne pod 20%. V roce 2004, Socialistická strana dostala v evropských volbách 29,9 % hlasů, strana ministra vnitra Sarkozyho UMP 16,6%. Pak ale francouzští socialističtí europoslanci pojali "ve jménu evropské integrace" spásný nápad v Evropském parlamentu odhlasovat společně s liberály a konzervativci 97 % zákonů.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.6. 2009