7. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 10. 2008

Sází volič u politika na jeho (její) "zkušenost"?

Můžeme se poučit třeba u sebedůvěřivé Sarah Palinové?

Nebudu teď rozvádět do podrobností ani dramaticky bohatou "americkou" realitu před prezidentskou volbou, ani se nepokusím analyzovat možné paralely či rozdíly ve voličských preferencích Čechů z obou stran Českomoravské vysočiny a Severoameričanů z USA. Pár ilustrací spolu s vybranými citáty nechť ospravedlní, že autor textu cítil potřebu aspoň trochu se zmínit o otázkách zmíněných v nadpisu. S ohledem na zvláštní ráz preferencí amerických voličů musím předeslat pár poznámek, které české voliče běžně zdaleka tolik nepálí.

Není možná snadné brát na lehkou váhu fakt, že hned od samého začátku nynější prezidentské kampaně v USA bylo tolik rozmanitých zmínek na téma náboženské víry. Před víc jak dvěma stoletími, když teprve v nově státoprávně vzniklých Spojených státech ústavodárci přemýšleli o tom, jak se má stát zachovat vůči náboženství, dospěli nakonec k závěru, že víra je soukromou věcí každého občana. Koneckonců kolik jen lidí se vystěhovalo předtím "do Ameriky" právě proto, že takto unikli nátlaku před podrobením se státně privilegované víře svého původního domova. Veřejné školství v USA je také mimo konfese. Ještě jako kandidát na prezidentský úřad J. F. Kennedy považoval za nezbytné zdůraznit, že jeho katolická víra nezavdá voličům žádné podněty k možným stížnostem. (Tehdy byly ještě USA většinově evangelické a katolický kandidát mohl vzbuzovat obavy.)

Nakonec nejvíc zůstalo teď náboženské přesvědčení -- v jakémsi smírném vyústění - spojeno na jedné straně přímo s B. Obamou, a na druhé straně s S. Palin(ovou). Nebudu nyní vzpomínat ani na Obamovo problematické propojení s jedním chicagským kazatelem s přinejmenším diskutabilními (rasisticky formulovanými) názory, ani nechci především rozebírat náboženské přesvědčení Palinové. Kupodivu oba spojuje v tomto ohledu příslušnost k menšinové církvi (technicky vzato: mnohem spíš "sektě").

Nebylo možno přehlédnout, že již u dosavadního prezidenta USA G. Bushe jeho náboženská konverze nakonec nejednou motivovala jeho dramaticky formulovaná rozhodnutí a následné vyhodnocování jejich efektu. Jeho nejednou černobílá, morálně zakotvená charakteristika vládnutí a života v některých státech měla a má mnohem spíše než čistě politické podhoubí svůj základ v nábožensky naléhavé představě o "poslání", při němž má člověk víceméně roli sebedůvěřivého "božského nástroje". Zrovna obdobně -- jak tomu nasvědčuje řada okolností -- vnímá svou možnou úlohu v životě S. Palinová. Informační zdroje uvádějí, že je vyznavačkou Letničního hnutí. Tato víra předpokládá možnost působení Ducha svatého, včetně božského daru zázračného uzdravování nemocných nebo způsobilosti "mluvit v jazycích". Úcta k ještě nenarozenému životu může pak překvapivě jít až tak daleko, že i když nastávající matka ví, že zatím nenarozené dítě je postiženo Downovým syndromem, rozhodně nepožádá "včas" o potrat, nýbrž dítě -- bez ohledu na příští problémy -- porodí. Sarah Palinová, ač již byla matkou čtyř dětí, když se dověděla, že její očekávané páté dítě je postiženo právě tím zrovna uvedeným syndromem, přesto to dítě před časem porodila. (V týdeníku Time jeden ze čtenářů právě tento fakt vysoce hodnotil kladně; sám jsa otcem stejně postižené dcery, přičemž o syna přišel v Iráku.)

V krátkém příspěvku nelze přiměřeně ani postihnout portrét guvernérky Palinové, ani nějak porovnávat pro prezidentskou volbu šance GOP (republikánů) vůči demokratům. Také bych nechtěl zdůrazňovat jako jediný rys paní guvernérky, co uvedu vzápětí níže. Jde nesporně o ženu elegantního zevnějšku, přitom jako kdyby zdůrazňující především blíže nevytčené ideály "maloměsta", navíc matky věnující se rodině, neokázale sympatické, a nadto sebejisté. Zatím můžeme stěží uhodnout, jak nakonec američtí voliči rozhodnou 4. listopadu. Může ale již teď překvapovat míra sebedůvěry, s níž Palinová spoluvytváří vyhlídky Johna McCaina na prezidentství a pro sebe na místo viceprezidentky.

Když se moderátor Ch. Gibson Sarah Palinové ptal, zda by byla připravena v danou chvíli vykonat operaci mozku dítěte, bez váhání přisvědčila, dokonce s málo pochopitelným dovětkem, že sama má několik chlapců a je také zapáleným lovcem. (V USA se teď již dobře ví, že guvernérka Aljašky ráda loví soby.) Moderátor se pochopitelně nad tou nemálo zvláštní odpovědí zarazil a připomněl, že měl na mysli neurochirurgii a paní guvernérka že zajisté nemá žádnou praxi v chirurgii. Odpověď zněla následovně: "Právě o to jde, Karlíčku. Americký lid chce změnu v tom, jak činíme lékařská rozhodnutí v této zemi. A pakliže stojíš tváří v tvář nějaké výzvě, nemůžeš zbaběle ucouvnout." ("That's just the point, Charlie. The American people want change in how we make medical decisions in this country. And when faced with a challenge, you cannot blink.")

(Dotčená tématika je do té míry závažná a zasluhující podrobnější analýzy, že se k ní chci ještě vrátit. -- Výslovnost jména "Palin" je [pejlin], nikoli [pajlin], jak např. uváděla TV Nova.)

                 
Obsah vydání       7. 10. 2008
7. 10. 2008 FAZ: "Bankéři zradili tržní hospodářství"
7. 10. 2008 Akcie britských bank vážně poklesly
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem
7. 10. 2008 Den, kdy trhy zasáhl strach
7. 10. 2008 ČNB: Žádná krize nehrozí
7. 10. 2008 Česká republika - globální Lourdy Ladislav  Žák
7. 10. 2008 Bude Pentagon příští americkou institucí, která zkrachuje?
7. 10. 2008 Pád indexu Dow Jones by mohl ohrozit globální trhy
7. 10. 2008 Pád Spojených států je nebezpečnou příležitostí pro jejich nepřátele
7. 10. 2008 Co způsobí garance Lukáš  Neterda
7. 10. 2008 Britský ministr financí: 98 procent úspor je garantováno
7. 10. 2008 Naše nynější krize Michal  Vimmer
7. 10. 2008 Bankovky jsou kryté zlatem a dalšími aktivy Státní banky československé Štěpán  Kotrba
7. 10. 2008 Páter František Lízna na romské pouti: Nenechte se zatlačit do ghett Pavel  Pečínka
7. 10. 2008 Na co BIS přišla až po vládní kampani, aneb ve sněmovně se motá ledacos, i Vidím
7. 10. 2008 Sází volič u politika na jeho (její) "zkušenost"? Miloš  Dokulil
7. 10. 2008 Za světovost obdobnou gramotnosti pětiletých Angličanů?! Miloš  Dokulil
7. 10. 2008 Čeští spisovatelé jedou do Barcelony
7. 10. 2008
7. 10. 2008 Zlatá pouta k USA
6. 10. 2008 Burzy dále klesají
6. 10. 2008 Pondělí: další silný pokles burz
6. 10. 2008 Cena člověka? Petr  Wagner
6. 10. 2008 Finance a energie - souvislost krizí Jindřich  Kalous
4. 10. 2008 Rusko během tří let zvýší výdaje na obranu o polovinu Karel  Dolejší
3. 10. 2008 Jak napravit situaci na Wall Street Michael  Moore
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008