15. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 4. 2008

Stát jsem já. A kdo vlastně jste?

Pokud absolutistický monarcha v sedmnáctém století říká "stát jsem já", je to vcelku běžný a normální odraz politické reality. Pokud se takto vyjadřuje, slovy svého mluvčího, prezident demokratického státu v roce 2008, je to doklad politického pomatení a vlivu spodní dějinné kanalizace v politickém životě současnosti. Právě o tom svědčí rozhovor, v němž mluvčí Hradu zdůvodňuje, proč prezident nemá potřebu něco zdůvodňovat.

Prezident Václav Klaus se už před lety rozhodl, že kvůli nízkému věku soudních čekatelů některé z nich nejmenuje do funkcí soudců. Řada z nich to přijala s nevolí a jeden z nich se po neúspěšných protestech proti jednání prezidenta rozhodl napadnout prezidentovo rozhodnutí soudní cestou. Všichni ostatní, kteří tehdy nebyli jmenováni, zasedají už na soudcovských stolcích. Nespokojeného čekatele však prezident dodnes odmítá jmenovat. A myslí si, že skutečně záleží jen na jeho libovůli, zda tak uskuteční, zdůvodňovat přitom cokoliv netřeba. Stát je přece on.

Možná nejde o pomatení, možná jde o "konzervativismus" (či jiný libovolný ismus, kterými se obklopuje) ve smyslu, jaký dává ideologický kutil Václav Klaus téměř každému svému ideovému východisku. Je to "ismus" obrácený naruby postmoderním praním špinavého ideologického prádla, tvrdou normalizační "výchovou" odvěkého konformisty, a sebestřednou "vůlí k moci", která umožňuje dosažení vysokého sociální postavení v jakémkoliv společenském systému. Je to "ismus" protkaný infantilními pohnutkami člověka, který musí sobě i svému okolí demonstrativně dokazovat, že doposud vládne vším, ať už fyzicky či politicky. Kdo by mu jinak věřil.

Čeho všeho mohou být postoje Hradu ještě důkazem? Mohou být důkazem mnoha dalších pomatení "ismů" ve jménu Václava Klause. Člověk zapřísahající se liberalismem je ve skutečnosti ve svém vlastním politickém představení vrcholným interpretem etatismu, ovšem etatismu s jasným jménem a tváří. Takové zosobnění však tomuto politickému stylu nedává ani nejmenší nádech lidskosti, je to nanejvýš vyjádření podivného politického dusna, v němž každý zdánlivý pohyb pouze rozvlní zatuchlou atmosféru, ale nikam ji nepohne. Takový liberalismus, liberalismus stojatých politických vod, které nikam netečou a jen si v klidu hnijí, pochopitelně páchne a se skutečnou svobodou coby ústředním leitmotivem jednání má pramálo společného.

Jak se tak dívám na všechny možné "ismy", nejedná se nakonec o nic jiného, než o hloupý a povrchní egoismus, vše okolo je jen snaha to zamaskovat.

Co nám vzkazuje nejvyšší ústavní činitel? Vzkazuje, že společnost si jeho "moudrost bóží snad ani nezaslouží", jak zpívá Ta Jana z Velké Ohrady ve své Antifeministické (i to je nádoba spojená s prostředím, které okolo sobe hněte Václav Klaus). Místo vysvětlení kontroverzních kroků prezidenta se staví mezi veřejnost a prezidentskou exekutivu jakási "ústavní" hráz. Zájem o to, jak prezident vykonává svou funkci, je prohlašován za "hloupý". Podle ústavy prý prezident nemusí jmenovat, nemusí zdůvodňovat, nemusí vysvětlovat. Je-li tomu tak, položme si tedy otázku, k čemu nám slouží ústava? Slouží k tomu, aby na místě nejvyššího právního aktu zajišťovala co možná nejrovnější mocenské a politické hranice tohoto systému, nebo k tomu, aby ji ohýbali advokáti zvolení jaksi "ex offo" v pozicích ústavních (sic!) činitelů ve svůj prospěch? A je vysvětlení kroků, které prezident dělá, vůbec otázkou pro ústavu, nebo je to přirozená etická norma, kterou ústava nepostihuje (ale implicitně předpokládá) a kterou naopak postihuje samotná definice příslušné ústavní instituce? Je prezident pouze tím, co o něm prohlašuje ústava, nebo je především, v celistvosti toho, co tato funkce obnáší, nejvyšším politickým a veřejným re -- prezentantem této společnosti?

O tom, že by současná hlava státu dokázala přijmout takto širokou definice své funkce, o tom nic nesvědčí. Vše naopak spěje k jednoznačnému "maje - státu". A ústava budiž mu jen další letuškou...:)

                 
Obsah vydání       15. 4. 2008
15. 4. 2008 ČT zrušila pořad o americkém radaru
15. 4. 2008 Těžba ropy v Rusku klesá
15. 4. 2008 Skupina G7 bojuje regulací proti globální finanční krizi
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních
15. 4. 2008 Povídání o ničem Jan  Neoral
15. 4. 2008 Fuga smrti Paul  Celan
14. 4. 2008 Stát jsem já. A kdo vlastně jste? Bohumil  Kartous
15. 4. 2008 Věděli jste, že se máme tak dobře? Miloš  Dokulil
15. 4. 2008 Výstraha
15. 4. 2008 Čí pravda vítězí? neboli Přehnanost jako ukázka hlouposti Uwe  Ladwig
15. 4. 2008 Ruský ministr zahraničí vyzval k založení společného protiraketového systému
14. 4. 2008 Stereotypní intelektuální diskurs Daniel  Veselý
14. 4. 2008 Zmluva a mluva Michal  Polák
14. 4. 2008 Kdo jsou skuteční extremisté? Pavel "Nobi" Schneider
14. 4. 2008 Dokument: Peníze jako dluh i s českými titulky Jan  Zeman
14. 4. 2008 Pane místopředsedo vlády, udělal jste to? Miloš  Dokulil
14. 4. 2008 Jak se v iDnes vytváří chrchel Štěpán  Kotrba
14. 4. 2008 Jak na nesrozumitelně píšící autory Britských listů Karel  Dolejší
14. 4. 2008 Kam se propadá společenské myšlení ? Egon T. Lánský
14. 4. 2008 Milý Pavle, s tím Ústavem jsi to pěkně zvrtal. Tvůj Petr Ondřej  Slačálek
14. 4. 2008 Informace pro ČT a její diváky: Hvězdu na vrbě nesložil ani neotextoval Petr Janda
12. 4. 2008 Český rozhlas odmítá informovat své posluchače o střetu zájmů Petr  Nachtmann
9. 4. 2008 Je ve vesmíru život?
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008