22. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 10. 2007

Syntetická biologie

Syntetičtí biologové tvrdí, že jejich technologie by vyřešila problém globálního oteplování a nakrmila hladové, ale nebezpečí této cesty je děsivé

Pokud jste dosud neslyšeli nic o syntetické biologii, uslyšíte o ní v následujících deseti letech hodně. Syntetická biologie je nyní přibližně v takové situaci, v jaké byly počítače v šedesátých letech dvacátého století či genetická modifikace v sedmdesátých: nikdo kromě odborníků o ní dosud nic moc neslyšel. Ale rychlost objevů v této oblasti roste a pocit, že jsou vědci na hranici neuvěřitelné technologické revoluce, vyvolává i u vědců závrať píše v deníku Guardian Madeleine Bunting.

Většina vědeckého pokroku v této oblasti probíhá v Americe. Tam spolu strategicky soutěží pár klíčových hráčů způsobem, který zřejmě povede k tomu, že zbohatnou tak, jak se to stalo s Billem Gatesem. Do Británie tento týden přicestoval jeden z těchto významných hráčů Craig Venter.

Zatímco genetické inženýrství si pohrává s tím, že tu a tam přidá či ubere jeden dva geny, syntetická biologie používá přírodu jako jeden velký zdroj stavebních kostek a tvoří úplně nové organismy z kusů DNA, jimž se říká "biocihly". Venter odebral z DNA skoro všechno, ve snaze najít nejjednodušší formu života, a pak toho základu používá - jako by to bylo šasi of automobilu - k výstavbě nového designu: je prý právě na hranici toho, aby se m,u to podařilo.

V tomto novém sci-fi světě budou syntetičtí biologové pracovat tak trochu jako grafikové: budou vytvářet na počítači nové organismy a emailem je posílat do genové tavírny, kde budou zhotoveny.

První komerční využítí této technologie zřejmě přijde tak do roku či do dvou let, ale už se do tohoto vědeckého sektoru investují obrovské peníze. Očekává se, že do roku 2015 bude pětina chemického průmyslu (v hodnotě 1,8 bilionů dolarů) závislá na syntetické biologii. Avšak má-li se to stát, bude muset být přesvědčena veřejnost, zda stojí za to riskovat - a riziko se zdá být opravdu velké.

Zatím se nám prodává revoluce v syntetické biologii jako něco co může nakrmit chudé v Africe a vyřešit problém globálního oteplování. Ve světě je nedostatek přírodního artemisininu, nejefektivnějšího léku proti malárii, který se získává z pelyňku, ale syntetičtí biologové jsou na hranici zjištění jak včlenit gen, který produkuje artemisinin do určitých kvasnic, které by ho pak vyráběly levně a v obrovském množství. Takto je možno geneticky sestrojit i bakterie, které budou likvidovat ropu, uniklou při havárii tankerů do moří. Bakterie by mohky vyrábět etanol z celulózy, jiné bakterie by mohly absorbovat kysličník uhličitý.

Problémem je, že nikdo neví, kolik to všechno bude stát. A pokud by tato technologie byla zneužita, mělo by to děsivé výsledky. Sir Martin Rees, předseda britské vědecké Royal Society, hovoří o "bioteroru", anebo o "bioerroru" - chyba by mohla vést kolem roku 2020 k jedinému incidentu, v němž by zahynul až milion lidí.

Nejděsivějším rysem syntetické biologie jsou dva její charakteristické prvky. Zaprvé, po původních investicích, je velmi pravděpodobné, že syntetická biologie bude vysoce přístupnou technologií, jako je dnes elektronika. Na rozdíl například od jaderné technologie nebude potřebovat nákladné zdroje či nezvyklé, složité odborné znalosti. Za deset let budou zřejmě tisíce laboratoří a desetitisíce absolventů vědeckých oborů schopni pracovat v oboru syntetické biologie, takže bude nesmírně obtížné tento obor regulovat.

Zadruhé, vytvořit fantastické bakterie v laboratoři je jedna věc, ale co když z ní uniknou a skříží se se svými divokými příbuznými a promění se v organismy, které svět nikdy neviděl? Tato věda předpokládá, že se její výsledky budou ve velkém měřítku aplikovat mimo laboratoř, ale co se stane, až se tyto organismy vypustí do světa? Lze předpovědět důsledky? Odpovědí je Nikoliv. Známe méně než 1 procento bakterií a víme velmi málo o tom, jak se geneticky proměňují. Víme, že některé bakterie přežijí skoro všechno - takže kdyby vznikly ničivé bakterie, bude velmi obtížné je zlikvidovat.

Jsou to děsivé záležitosti, ale nemůžeme se zastavit. I nejnervóznější syntetičtí biologové uznávají, že pokud nebudou dál v oboru pracovat, jiní bez skrupulí budou. Potřebujeme odpovědné vědce, kteří nás budou varovat před možnostmi této vědy. Kromě toho, příslib obrovských zisků bude rozvoj této vědy silně podporovat.

Představme si, že by inženýři z 18. století dokázali předvídat důsledky industrialiace. Kdyby bývali věděli, že industrializace přinese obrovské bohatství a komfort milionům lidí, ale také zničí lidské komunity, povede k obrovské eskalaci válek a děsivému ničení životního prostředí. Jak by se rozhodovali, že mají postupovat? A co uděláme my? Za dvacet let možná budeme žít v úplně jiném světě: vědec Freeman Dyson navrhuje, aby se udělaly lesy s černým listím, aby se efektivněji využívalo sluneční světlo. Budeme zřejmě vytvářet vlastní biodiverzitu náhrado za tu, kterou jsme ztratili. Je to celé hrozba nebo spása? A kdo to posoudí?

Craig Venter bude přednášet na London School of Economics ve středu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       22. 10. 2007
22. 10. 2007 Syntetická biologie
22. 10. 2007 Ostrý pokles těžby ropy povede k válkám a nepokojům, varuje německá studie
22. 10. 2007 Polský ultrapravicový premiér přiznal porážku ve volbách
22. 10. 2007 Američané "budou litovat pádu Kaczynského"
22. 10. 2007 Klvaňa je úspěšný
22. 10. 2007 Když tma je dvojitá Jiří  Orten
22. 10. 2007 Brdy hostily mezinárodní setkání proti jadernému zbrojení a novým vojenským základnám
22. 10. 2007 Blízkovýchodní střípky Jakub  Rolčík
22. 10. 2007 Americké nájezdy usmrtily 49 "zločinců", Iráčané tvrdí, že mezi nimi byly děti
22. 10. 2007 Největší evropský vynálezce a fušer Tomáš  Koloc
22. 10. 2007 Již dnes se máme lépe než zítra Vladislav  Černík
22. 10. 2007 Politické nálepkování a špatné porozumění ideologickým pojmům, aneb Očividný příklad alespoň konzervagtivní a ne "levicové" politiky Uwe  Ladwig
22. 10. 2007 O plnosti a prázdnotě Jan  Paul
22. 10. 2007 Otázka jižních Tyrol a Benešových dekretů opět na rakouské scéně Richard  Seemann
22. 10. 2007 Co je vlastně pravice Josef  Vít
22. 10. 2007 Česko dostalo poslední varování - řádně nezajišťuje prevenci průmyslových havárií
21. 10. 2007 iDnes: Podle Economistu česká vláda věc s americkým radarem zpackala
20. 10. 2007 Jak nahradit superpočítač? Sony Playstation pro všechny vědce...
19. 10. 2007 Americký vědec Theodor Postol: Protiraketová obrana má vážné nedostatky Karel  Volný
19. 10. 2007 Obří genitálie v BBC
19. 10. 2007 Příšerně trapné divadlo
19. 10. 2007 Kdyby existoval Bůh, nebyl by spíše evolucionistou? Jiří  Beránek
19. 10. 2007 Klaus - triumf chalupářů a šedé zóny Pavel  Kopecký
19. 10. 2007 S pravicí k hulvátství a agresivitě Jiří  Jakl
19. 10. 2007 Uzavřená ekonomika v odlehlých regionech Michal  Mašín
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
20. 10. 2007 Hospodaření OSBL za září 2007