5. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 9. 2007

JIŽNÍ KOREA:

Rukojmí byli z Afghánistánu propuštěni - a teď to dilema

Před dvěma dny se do Jižní Koreje vrátilo devatenáct jihokorejských rukojmích. Původně jich bylo třiadvacet, ale dva rukojmí Taliban v Afghánistánu usmrtil. Dvě ženy,které byly propuštěny dříve než ostatní, se vrátily do Koreje a musely být v důsledku špatného zdravotního stavu okamžitě hospitalizovány.

Tato skupina rukojmích patří k jedné jihokorejské protestantské církvi. Údajně to byli jen zdravotničtí dobrovolníci, ale o jejich opravdové motivaci se vždycky vedly od jejich zajetí spory a jihokorejská veřejnost se domnívá, že se tito lidé do Afghánistánu vydali jako misionáři.

Před odletem se z legrace vyfotografovali na největším jihokorejském letišti Incheon International Airport. Z těch fotek vyzařuje jejich nadšení. Na jedné z fotografií je jasně vidět tabule s vládním varováním, že Afghánistán je jednou z nebezpečných zemí a že se tam nemá jezdit. Přesto se na tom snímku velmi radují.

(Autorka je jihokorejská reportérka Britských listů)

Podle několika těchto misionářů cestovala skupina autobusem v Afghánistánu, když Taliban autobus zastavil, jeho příslušníci začali vyhrožovat a zmlátili řidiče. Korejci byli odvezeni na opuštěné místo. Taliban skupinu rozdělil na menší skupinky a každý druhý nebo třetí den je odvážel někam jinam.

Podle některých mezinárodních médií požádal údajně Taliban o výkupné ve výši 20 milionů amerických dolarů, ale korejská vláda to popírá. Většina rukojmích odcestovala do Afghánistánu 13. července a vrátila se po jednapadesáti dnech.

Misionáři se po návratu domů omluvili korejské veřejnosti, za to, že jí způsobili starost. Avšak jihokorejská veřejnost stále ještě zuří, protože skoro všichni jsou přesvědčeni, že jihokorejská vláda rukojmí zachránila tím, že Talibanu dala to výkupné (peníze od korejských daňových poplatníků). Takže veřejnost chce ty peníze zpět a požaduje spravedlivý a řádný trest pro ty misionáře. Jiným důvodem, proč veřejnost zuří, je to, že misionáři údajně v rozhovorech pro média lžou. Jedna rukojmí si prý psala dovnitř bílých kalhot, které na sobě měla v Afghánistánu, svůj deník, avšak veřejnost je přesvědčena, že to udělala až při návratu do Jižní Koreje. Tvrdí se, že chce těch kalhot využít pro veřejnou podporu své víry. Misionáři také mění svá veřejná prohlášení.

Největším problémem je, že to jsou protestanti. Protestanti jsou v Jižní Koreji známi svými násilnými misionářskými metodami. Jsou v Koreji všude na ulicích, pronásledují náhodné chodce a vnucují jim, že musejí uvěřit v Ježíše Krista, jinak přijdou do pekla. Jejich motto je JEŽÍŠ JE NEBE, JINAK PEKLO. Obtěžují spoluobčany a občas berou děti, které si hrají na ulici bez dozoru rodičů, do svého kostela a vymývají jim tam mozky.

Vyskytlo se mnoho případů, kdy protestantští duchovní otevřeně kritizovali lidi, kteří nejsou příslušníky jejich víry, kteří se octli v těžké situaci. Podle těchto duchovních takoví lidé trpí nebo zemřeli prostě proto, že se nestali protestanty. Protestantská církev v Jižní Koreji je také nechvalně známá svými skandály a úplatkářstvím.

Hlavním terčem hněvu korejské veřejnosti je hlavní představitel této protestantské církve, do níž misionáři patří. Veřejnost tvrdí, že je to jeho vina, že je právě on vyslal do Afghánistánu, aby tam hlásali svou víru.

Veřejnost se dělí na pět skupin: 1. Protestanti, podporující misionáře. 2. Občané, kteří mají doktrinářských protestantských misionářů opravdu plné zuby. 3. Občané, kteří chtějí své peníze zpět. 4. Lidé, kteří požadují, aby byl hlavní představitel protestantské církve uvězněn a byl od něj pokoj, 5. Lidé, kteří se chtějí jednou provždy zbavit náboženských fanatiků.

Zajímavé je, že v jihokorejských sdělovacích prostředcích se už skoro nic v úterním zpravodajství neobjevilo. Lidé si myslí, že to zařídila buď vláda, anebo protestantská církev. Avšak jeden další oficiální rozhovor s misionáři publikován byl a údajně to byly všechno výmysly.

Nejvíce šokující zpráva je to, že před propuštěním misionářů prohlásila matka jedné misionářky při vyhlášení víry, že celá krize ohledně rukojmích je "zábavná a vzrušující". Dodala také, že to, co se stalo s misionáři, s ní nemá nic společného, a že je zvědavá, co Bůh udělá dál.

Jihokorejští uživatelé internetu debatují o této věci na několika internetových serverech. Na jednom tomto fóru se šíří nepodložené zprávy, že se bude prý konat nějaká veřejná akce, kde se budou trhat bible, pro lidi, kteří nemají rádi protestanty.

Rozhovory s propuštěnými rukojmími budou pokračovat a lidé si myslí, že budou rukojmí dál měnit své výpovědi, aby to odpovídalo tomu, co se zrovna hodí. Jeden pisatel uvedl na internetu, že by si měla korejská vláda dávat na protestantskou církev dobrý pozor, protože misionáři ze země dříve nebo později uprchnou.

Nejzajímavější věcí je samozřejmě chování jihokorejské vlády. Ta je velmi zticha, od té doby, do byli misionáři uneseni, a veřejnost očekává, že se její názory projeví v rozhodnutí vlády o tom, co se má s těmi misionáři v budoucnu stát.

Výroky z jihokorejské krize s rukojmími

1. O tom, že se korejská vláda oficiálně varuje před cestou do Afghánistánu jsme nevěděli, ale nechali jsme se vyfotografovat u nápisu, jímž před cestou do Afghánistánu vláda varuje.

2. Misionářskou práci jsme nedělali. Jen jsme zpívali nábožné písně a rozdávali čokoládu.

3. Drželi nás sice v kleci, ale dovolili nám chodit na procházky.

4. Neuvažovali jsme o tom, že bychom měli být propuštěi, rozhodli jsme se nechat, aby byli jiní propuštěni namísto nás.

5. Věděli jsme, že nás vozí na různá místa, ale dostávali jsme o tom informace prostřednictvím poznámek.

6. Odebrali nám všechno, co jsme měli, ale psali jsme si deník perem na kalhoty.

7. Kontrolovali nás každý den, ale každý den jsme psali ten deník.

8. Věznili nás každého zvlášť, ale napsali jsme si o rozhodnutí, že by za nás měli být propuštěni jiní lidé, na kalhoty.

9. Dva lidé byli usmrceni, nenapsala jsem to ale, protože jsem to nevěděla. Psala jsem jen o rozhodnutí, aby byli jiní lidé propuštěni namísto nás.

10. Drželi nás v kleci, ale udržela jsem své bílé kalhoty po celou dobu 14 dnů krásně čisté.

11. Drželi nás v kleci, ale směli jsme si mýt vlasy.

12. Měli jsme čas relaxovat v hotelu (po propuštění), ale neoholili jsme se.

13. Smáli jsme se, ale neplakali.

14. Nenakupovali jsme, ale měli jsme s sebou nákupní tašky. (V Saúdské Arábii).

15. Dali nás na kolečkové křeslo, ale taky jsme byli schopni normálně chodit.

16. Bratři a sestry byli nevinní, ale měli svou hlavu skloněnou.

17. Plakali jsme, ale smáli jsme se.

18. Taliban nám vyhrožoval a křičel na nás ale dával nám suvenýry.

19. Chtěli jsme házet vajíčka, ale to se nám nepodařilo (po návratu misionářů se na ně jeden mladý Jihokorejec pokusi házet vajíčka).

                 
Obsah vydání       5. 9. 2007
5. 9. 2007 Čínští hackeři se zaměřili i na britskou vládu
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
5. 9. 2007 Greenpeace přivítalo vládu v dějišti mistrovství světa ve zbrojení
5. 9. 2007 Studie "Předběžné posouzení vlivu radiolokační stanice EBR (European Based Radar) na zdravotní stav populace v okolí vojenského újezdu Brdy" -- posouzení východisek a relevance z nich vyvozených závěrů
5. 9. 2007 Mýlíte se, paní Parkanová Václav  Hála
5. 9. 2007 Ruské strategické bombardéry cvičí střelbu řízenými střelami nad severním pólem
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba
5. 9. 2007 Zimomřivá nelehkost nevypočitatelného léta 2007 Miloš  Dokulil
5. 9. 2007 Rukojmí byli z Afghánistánu propuštěni - a teď to dilema Max  Park
5. 9. 2007 The Post-Taliban kidnap dilemma Max  Park
5. 9. 2007 Šedivý už vidí za roh
5. 9. 2007 Ať vysílá ČT jednání vlády se starosty o radaru v přímém přenosu
5. 9. 2007 Jednostranné pohledy na vyklizení kodaňského "Ungdomhuset" a následné demonstrace Václav  David
5. 9. 2007 "Ani u poslední večeře by nemělo chybět pivo Bernard"
5. 9. 2007 Který prezidentský kandidát je nejlepší? Tomáš  Franke
5. 9. 2007 Integrace není žádná jednosměrka, aneb Příklad, kdy jednají přistěhovalci z odpovědnosti sami za sebe Uwe  Ladwig
5. 9. 2007 Poznámka k přechylování jmen
5. 9. 2007 Zapadlí vlastenci a teroristé u nás na vsi zbořili WC Wenzel  Lischka
5. 9. 2007 Mefisto Pavel  Kopecký
5. 9. 2007 Leninská myšlenka dne (předvčerejšího)
5. 9. 2007 Ako je to s neomylnosťou pápežov Karol  Dučák jr.
5. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Vietnamská analogie Immanuel  Wallerstein
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
4. 9. 2007 Britská plynárenská: posíláme vám peníze
4. 9. 2007 Proč hoří Kodaň Dalibor "Exx" Záhora
4. 9. 2007 Premiér: Ochráním vás, kdyby vás to život stálo Milan  Daniel
4. 9. 2007 O farizeu a publikánovi aneb byla Kristova smrt zbytečná? Zdeněk  Bárta
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun