29. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 8. 2007

Akce Praha

Každý opravdový chlap zatoužil po "sofistikované" reklamní kampani magistrátu hlavního města obléct slušivou uniformu pražského strážníka, prohnat služební motocykl po zadním kole, brázdit na služebním člunu Vltavu, sem tam podniknout honičku na zločince, nechat se obdivovat krásnými ženami a stát přitom pevnýma nohama na straně zákona. Není totiž na planetě Zemi mnoho jiných poslání, která by muži tak koncentrovaně hýčkala libido....

Výbuch jalové kreativity nějaké, jistě renomované reklamní agentury, který podporuje nábor do věčně poddimenzovaných stavů městské policie v Praze, zaujal nejvíce média. Dotěrné otázky, zda tato výzva přivede do řad městských strážců pořádku v Praze skutečně ty pravé adepty, odrážel kdosi z magistrátu přesvědčivým argumentem o náročných psychologických testech, které jsou zárukou toho, že uniformu neoblékne žádný infantilně romantický psychopat.

Nevím (a nechci hodnotit), jak tato náborová kampaň představující práci městského strážníka - věčně zápasícího s botičkami, bločky, bezdomovci a plácačkami na přechodech - jako déčkový akční film pomohla zlepšit průměrnou mentální a fyzickou kondici pražské Městské policie.

Můj čerstvý zážitek mi ale říká, že ne vždycky se podařilo dosáhnout záměru "nalákat blbce a vybrat z nich elitu". Předvčerem na Kampě jsem potkal silnou čtyřčlennou hlídku městské policie. Respekt, úžas a troufám si tvrdit, že ani sexuální zájem její členové nevzbuzovali, spíš směsici lítosti, trapnosti a zoufalství z toho, že tenhle atrofovaný pahýl má být pevnou rukou zákona. Nemyslím, že bych jim kdovíjak křivdil, protože když jsme je na chodníku míjeli, kvitoval jeden nich auto projíždějící parkem slovy "Podívej se na ty hajzly....". A druhý mu na to, jako správný pražský akční policista, odpověděl: "A ty to teď chceš řešit?". Pane primátore, máme se smát, nebo plakat?

Možná ale není chyba v tak povrchní rovině, jak se zdá. Stupidní náborová kampaň je jen snahou léčit cosi, co vzniká někde hlouběji. Nejapnost tohoto pokusu je sice trestuhodná, ale zároveň ukazuje na určitý fakt. To, že je tak těžké získat kvalitního policistu nebo strážníka a že se společnost spokojuje v podstatě s kýmkoliv, kdo nebude na tomto místě bezprostředně nebezpečný (o nebezpečnosti v širších souvislostech raději nikdo moc neuvažuje), mluví vcelku jasně.

Nízká úroveň bezpečnostních složek odráží specifickou kulturně společenskou fázi, v níž se individuální možnosti úspěchu čím dál více oprošťují od závislosti na společnosti a v níž činnost, která je společensky zcela závislá, čímž práce v bezpečnostních složkách je, sice zůstává určitou jistotou, ale stále se zmenšující ve svém významu. Takový hodně malý vrabec v hrsti, když nedaleko padají ze střechy pečení holubi.

V tom se ale bohužel zrcadlí další odraz, a to je otázka nad silou právního státu, který dává této společnosti rámec. Jaká asi může být jeho efektivita, když jeho nejviditelnější výkonné složky mají potřebu udržovat svou životaschopnost tak potupným a pochybným způsobem, jaký symbolizuje náborová kampaň postavená na nesmyslné báchorce o městském strážníkovi - v realitě o polyfunkčním municipálním automatu - v roli agenta 007? Když takto oslovení adepti nejsou schopni ani v nejmenším zosobnit jeho autoritu, ale vcelku dobře zosobňují ubohost a bezmocnost?

Tyto signály samozřejmě celá společnost vnímá. Není náhodou, že policista je jednou z nejčastějších postav lidového humoru, v němž hraje vždy roli hloupého a neschopného outsidera. Z tohoto kruhu, v němž společnost nejprve sama vytvoří určité prostředí, aby v něm pak sebe sama utvrdila, se dá jen velmi těžko vystoupit bez narušení rovnováhy svobodného života společnosti. Každá taková indicie zároveň zvyšuje pravděpodobnost toho, že se z pocitu ohrožení ve společnosti vyhrotí direkcionistické tendence volající po pevném řádu, který ve velké části společnosti může vyvolávat pocit bezpečí.

Ale možná, že kompenzace, kterou pro většinu společnosti představuje dostatečná životní úroveň a dostatečný pocit toho, co si každý jednotlivec pojmenovává jako svou vlastní svobodu, je natolik velká, že indicie ukazující na nižší životaschopnost obce nepřinesou nijak vážnou reakci a tendence hledající nápravu v pevnějším svazování celé společnosti zůstanou dostatečně izolovány. V takovém případě by se dalo říct, že společnost sice už znamená pro jedince mnohem méně a často vůbec nic, ale že se s tím každý naučil, za cenu nutného sobectví, žít. S tím by bylo sice nutné se smířit, ale dá se to zvládnout jistě lépe, než fašizující síly. Kdo to ale ví?

                 
Obsah vydání       29. 8. 2007
29. 8. 2007 Akce Praha Bohumil  Kartous
29. 8. 2007 Bush útočí na Írán, Ahmadinežád na Ameriku
29. 8. 2007 Co Američané poručí, my prostě udělat musíme Jaroslav  Klíma
30. 8. 2007 Projekt "tak trochu jiné reality show" Odhalení nominován na další mezinárodní cenu
29. 8. 2007 Oprava a omluva: Jan  Čulík
29. 8. 2007 Michael  Marčák
29. 8. 2007 Bushova vláda věděla, co se stane v Iráku
28. 8. 2007 Ruský soud vydal zatykač na dalšího ropného oligarchu
29. 8. 2007 Být mlsný je něco jiného, aneb 20 tun zvířecí stravy zapracováno pro milovníky döneru Uwe  Ladwig
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
29. 8. 2007 Založme web, na němž by se o radaru hlasovalo
29. 8. 2007 Stihneme být první?
29. 8. 2007 Vymění Paroubek Ovčáčka za putovního mazlíka Dimuna? Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Byl jsem šest let závislý na počítačových hrách
29. 8. 2007 Osel v televizi a neviditelná ruka trhu Rudolf  Převrátil
29. 8. 2007 Opuštěná agora Pavel  Novotný
28. 8. 2007 Prémie makléřů dosahují rekordních hodnot
28. 8. 2007 K zatčení osob obviňovaných z vraždy novinářky Politkovské - další informace
28. 8. 2007 Gordon Brown odmítl nátlak, aby stáhl britská vojska z Iráku
28. 8. 2007 Starý Peking Lukáš  Zádrapa
28. 8. 2007 Výměna padesátníků za třicetikorunu aneb fikce, vize nebo napřesrok smutná realita Oldřich  Průša
27. 8. 2007 Vládní reforma a rovnost příležitostí aneb o české Pepině z Vysočiny a českém hlupákovi Anna  Čurdová
27. 8. 2007 Pravice v ČR neexistuje Pavel  Čámský