9. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 3. 2006

Zelení a Jasnovidci

Ve svém včerejším článku "Zelení? Kdo to vlastně je?" se Stanislav Křeček dopustil několika účelových zjednodušení. Nabízí se otázka, zda jej napsal z pozice občana komentujícího politické dění, nebo občana -- poslance, který chce svému politickému soupeři zasadit několik ran v nadcházejícím volebním klání, míní čtenář, který se představil jako Jiří Jasmín.

Křeček začíná své úvahy tím, že "úspěch Strany zelených je především úspěchem české novinářské obce". Novinářům se prý podařilo přesvědčit občany, že politici jsou "zkorumpovaní darebáci, myslící jen na svůj vlastní prospěch a o veřejné zájmy a natož blaho nedbají ani náhodou". Já se ale ptám: Není to naopak? Nedaří se právě politikům (ať už jsou z ČSSD, ODS či jiné partaje) stále a znovu přesvědčovat voliče svým jednáním, že tomu tak asi skutečně bude? Má cenu znovu vyjmenovávat ony kauzy, které dokazují politikovo podvádění a lhaní? A kolik takovýchto případů na světlo nikdy nevyjde? Měli tedy novináři mlčet a předstírat, že se nic neděje, aby náhodou nevyvolali v občanech podezření, že jejich demokraticky zvolení zástupci jsou zkorumpovaní? Taková představa je jistě absurdní.

Nicméně nejlepší obrázek o tom, jak politici smýšlejí a vystupují, si může volič udělat z jejich sebeprezentace v médiích. Dva lídři nejsilnějších politických stran po sobě v poslední televizní debatě navzájem házeli kila (ne-li tuny) bláta a posílali se k psychiatrovi. Diskuse o programových otázkách a konkrétních argumentech nenastala. Politická kultura je v české kotlině pojmem zcela neznámým. Klidná a věcná debata s předsedou SZ působila jinak. Když už nic, tak právě tato jinakost stojí za pozornost.

Ve svém článku si pan Křeček očividně protiřečí. Na jedné straně vyžaduje, aby si zástupci Zelených zachovávali vnitřní integritu a nevzdávali se toho, "co pro mnohé z nich bylo náplní jejich dosavadních veřejných životů" a na straně druhé se podivuje nad tím, jak různé osobnosti Strana zelených spojuje. Například její místopředsedkyně zjemňuje rétoriku ohledně jaderné energetiky apod. Není ale právě tato ochota jednotlivých členů dohodnout se výhodou Zelených? Tedy snaha dokázat se domluvit na vyhovujícím kompromisu v rámci strany a pak jej jednotně prezentovat ve svém programu? Není zejména programové prohlášení tím, co tyto rozdílné osobnosti spojuje? To, co z něj dokáže strana prosadit pokud vůbec něco, je samozřejmě otázka jiná.

Neochota Zelených spolupracovat s komunisty je podle pana Křečka nejen chybou, ale dokonce hloupostí. V tomto se ale, troufám si tvrdit, mýlí. Naopak. Tento postoj může nerozhodnutým voličům, kteří se názorově pohybují spíše napravo od středu napomoci při rozhodování, komu dát hlas. A těm nalevo, kteří nejsou příznivci komunistů, také.

Nejsem jasnovidec. Takže nemohu odpovědět na otázku, zda by "každý hlas pro Zelené směřoval proti jádru jejich programu a proti jejich myšlenkám". Pánové Ručka a Křeček v tom mají jasno. Já takovou jasnou vizi budoucnosti nemám. Raději počkám na to, jak se zachovají, pokud se přehoupnou přes pětiprocentní laťku, a nebudu je apriori odsuzovat.

                 
Obsah vydání       9. 3. 2006
9. 3. 2006 Operace Antropoid: Policie pro podezření z korupce zatýkala na ministerstvu dopravy
9. 3. 2006 Otevřeli jsme Pandořinu skříňku
9. 3. 2006 Bůh: Ztratil jsem důvěru v Blaira
9. 3. 2006 Očekávaný efekt Bohumil  Kartous
9. 3. 2006 Užijte si to kafe, možná je vaše poslední
9. 3. 2006 Rodina, která chodí po čtyřech
9. 3. 2006 Prokletí Sylvie  Richterová
9. 3. 2006 Korupce a vydírání v obecním zastupitelstvu Zdeněk  Belušík
8. 3. 2006 Írán varuje Spojené státy, že jim "způsobí škody a bolest"
9. 3. 2006 MDŽ 2006: Muži Děkují Ženám Štěpán  Kotrba
8. 3. 2006 Proto nelze vyhrát válku proti chudobě, varuje OSN
9. 3. 2006 Většina Čechů nemusí na britských univerzitách platit školné Jan  Čulík
9. 3. 2006 Za ekologickou může být považována pouze efektivní energetika Milan  Černý
9. 3. 2006 Výkřik proti ubližování dětem Irena  Zítková
9. 3. 2006 Největší průšvih se dá rozdělit na řadu dílčích úspěchů Ladislav  Žák
9. 3. 2006 Kdo kde vládne Oldřich  Průša
9. 3. 2006 Poslanec Křeček (ČSSD) obelhává voliče Miroslav  Šuta
9. 3. 2006 Velký megafon Miroslava Šuty Ivan  Brezina
9. 3. 2006 Zelení a Jasnovidci
8. 3. 2006 O autoritě a informaci Jakub  Wolf
8. 3. 2006 Britští vládní experti zkritizovali Blairův program expanze jaderné energetiky
8. 3. 2006 Názory, postoje a znalosti české populace v počátcích digitálního televizního vysílání Petr  Sak, Karolína  Kolesárová-Saková
8. 3. 2006 Kolik má Čína Tibetů Marian  Golis
7. 3. 2006 České dráhy: Psycholog Matoušek a psychologie Pendolina Štěpán  Kotrba
7. 3. 2006 Britští muži budou muset ženy otevřeně žádat o souhlas s pohlavním stykem
6. 3. 2006 Prznění češtiny v pražském Činoherním klubu Jan  Čulík
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce