15. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 8. 2005

Tak trochu o dopingu, tak trochu o pokrytectví

Mistrovství světa v atletice, stejně jako jiná vrcholná sportovní klání, s sebou již tradičně nesou tzv. dopingové skandály, diskuse o etice a "čistotě" sportu. V málokteré oblasti je slyšet tolik názorů, tolik zmatení a matení a tolik pokrytectví.

Protože se metabolickými modulacemi zabývám i když v jiné oblasti, celý svůj profesní život, pokusím se o shrnutí svých názorů. A to i vědomím toho, že pravděpodobně nejsou konformní s většinovými postoji ani se současnou legislativou.

Použil jsem dva pojmy -- doping a metabolická modulace. Aby nedošlo ke zmatení nejprve je oba vysvětlím , tak jak jsou chápány.

Doping je širokou veřejností používaný pojem. Málokdo si ovšem uvědomuje skutečný jeho obsah. Jde o použití látek, postupů či prostředků, které jsou zapsány v nějakém seznamu. Seznamů je více. Např. viz. http://www.antidoping.cz/metody2004.htm a podobné mezinárodní. Analogie jsou například nemoci z povolání. Nemoc z povolání není nemoc, kterou chytnete v práci, ale ta, co je zapsána v seznamu nemocí z povolání.

Metabolická modulace již je pojem z oblasti biochemie, ne administrativy. Celý metabolismus si lze představit jako například proces ve Škodovce. Je zde spousta enzymů (dělníků) regulační působnosti s různou hierarchií (mistři a vedoucí). Jejich znalost a znalost biochemických rovnovážných konstant umožňuje posun metabolismu požadovaným směrem. Do určité míry. To je modulace metabolických drah. Extremní zátěž organismu, jako je například nemoc, přímo k takovému postupu vybízí. Umožňuje lepší využití rezerv a možností organismu.

Nebo jinak a podobně - jako při správném řízení křižovatek ve městě jím může projet mnohem více aut a při špatném vznikne zácpa každý weekend.

Takže Doping je seznam. Metabolická modulace zlepšení či úprava výkonu. A tak dopingem nejsou megadávky vitamínu C nebo jiných vitaminů nebo aminokyselin nebo spaní v kyslíkovém stanu. Dopingem naopak jsou některé, zcela běžně užívané léky. Kde končí metabolická modulace a začíná doping, je dáno seznamem.

Doping je takřka sprosté slovo. Doping rovná se odsouzeníhodné zlo. Nefér postup. Zdraví či život ohrožující praktiky. A také věčný problém analytických chemiků.

Pojďme to rozebrat odzadu.

Ohrožující zdraví. To může být pravda. Ale také může být pravda a často také je, úplný opak. Často jsou látky zapsané na seznamech naopak těmi, které pomáhají zvládnout extremní tréninkovou i soutěžní zátěž. Napomáhají regeneraci apod. Řada z těchto látek jsou také populací, která není svázána pravidly pro vrcholový sport, zcela běžně užívány.

Nefér postup a podvod na fanoušcích. To také může u vrcholového sportu být pravda. Ale jde skutečně o rozdíl mezi čistými a dopujícími? Nebo mezi těmi, které pro nešikovnost chytili, a těmi, které ne? Jistě řada lidí bude věřit, že Tour de France jde objet na buřty s cibulí, ale o víru nejde. A také nejde jenom o vrcholový sport. Tam mají sportovci kvalitní lékařskou péči a týmy odborníků na kdeco. Ale například trh anabolických steroidů čítá desítky milionů nakupujících. Vrcholových sportovců jsou možná desítky tisíc. Ten zbytek, a často jde o velmi mladé lidi, žádné kvalitní sledování zdravotního stavu nemá. Diváka a sponzory zajímá výkon. Popravdě řada z nich v našem světě zážitků, chce vidět světový rekord, vítězství "svého" sportovce či týmu. To zda je to fér nebo zda si při tom někdo ničí zdraví, zajímá opravdu jenom jedince.

Zlo. Tabu. Normální nezaujatá diskuse o dopingu je takřka nemožná. Informace jsou embargovány a není snadné je získat. Pro neodborníka takřka nemožné. Lékař jakkoliv se podílející na metabolických modulacích vrcholových sportovců, zapsaných v "seznamu", riskuje zákaz činnosti a dokonce v některých zemích ztrátu diplomu. Otevřená informace je nemožná. Situace je mnohem tvrdší, a také absurdnější, než například u užívání drog. Ta analogie jde ještě dál. Oficielní represe vede k černému trhu - a co hůř - k černé produkci nejrůznějších látek. V tom lepším případě jsou neúčinné. V tom horším kontaminované a opravdu zdraví nebezpečné.

Analytický problém: vím, že následujícími řádky si přátele nenadělám. Ale věčné závody mezi novými substancemi a jejich detekcí je pro řadu lidí a institucí skvělý obchod. Víte jaký je rozpočet antidopingových výborů členských států olympijského hnutí? Problém hladu v Africe by vyřešil hravě a ještě by zbylo. Nebudu mluvit o domluvených "natimingovaných" kontrolách pro vyvolené, nebudu mluvit o situaci na sponzory štědře dotovaných mítincích, kde jde o rekordy a tečka.

Doping je slovo. Je i pro mě symbolem zla. Pokrytectví. Neodůvodněné represe. Neúčinné represe. A v neposlední řadě symbolem trapných výmluv, lží a právních paradoxů.

Sám za sebe, jako lékař, biochemik, bych řekl, že si také přeji krásné sportovní výkony. Na všech úrovních. Přeji si maximální zachování zdraví sportovců na všech úrovních. Přeji si fér sport. Ale zároveň jsem hluboce přesvědčen, že současný koncept "dopingu" k tomu nevede.

                 
Obsah vydání       15. 8. 2005
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky
15. 8. 2005 Uniformovaná zvůle je následkem infiltrace deprivantů mezi policisty Jan  Paul
15. 8. 2005 Pět zásadních bodů, které žádná česká strana kupodivu neprosazuje Boris  Cvek
15. 8. 2005 Michael  Marčák
15. 8. 2005 Proč přijímají "malé strany" vnucovaný status quo? Ondřej  Slačálek
15. 8. 2005 Za trochu lásky... Jaroslav  Vrchlický
15. 8. 2005 Scénáře ropného šoku - mediální odezva Jindřich  Kalous
15. 8. 2005 Mobilní budoucnost Štěpán  Kotrba
15. 8. 2005 Máte zajímavé fotografie, videozáběry, audiodokumentaci?
12. 8. 2005 Michael  Marčák
15. 8. 2005 Blažek popírá, že by mystifikoval, BIS neví nic o teroristické hrozbě Štěpán  Kotrba
14. 8. 2005 U Athén havarovalo kyperské letadlo, které mělo letět do Prahy
15. 8. 2005 Záhada katastrofy kyperského letadla
15. 8. 2005 "Už zase bijou děti... Ondřej  Slačálek
15. 8. 2005 Michael  Marčák
15. 8. 2005 Nežijeme v policejním státě... Ondřej  Slačálek
15. 8. 2005 Vzpomínání v čase nula Václav  Dušek
15. 8. 2005 CzechTek 2005: výpar odpadu Jan "zedd" Knitl
15. 8. 2005 Nečakaná smrť Politika Radovan  Geist
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
15. 8. 2005 Jak jsem dostal lekci z politiky Jiří  Bakala
15. 8. 2005 Michael  Marčák
15. 8. 2005 Vzkaz "českého lidu" Kubáncům Zdeněk  Jemelík
15. 8. 2005 CzechTek 2005: záležitost občanskoprávní Jaroslav  Štemberk
15. 8. 2005 K dalším souvislostem současné teroristické vlny Petr  Kužvart
15. 8. 2005 Tak trochu o dopingu, tak trochu o pokrytectví Petr  Wagner
13. 8. 2005 CzechTek 2005: Vyvážená informace není zmatečná informace Štěpán  Kotrba
13. 8. 2005 Visí nad Prahou hrozba islámského terorismu, Blažka, nebo neschopných policistů?
13. 8. 2005 CzechTek 2005: Policie zahájila trestní stíhání Václava Šrouba
13. 8. 2005 Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mohl ozvat Štěpán  Kotrba
12. 8. 2005 ČEK TEK MEK II. Alex  Koenigsmark
12. 8. 2005 Pražští Zelení za Pražskou výzvou nestojí Petr  Uhl
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce