5. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 5. 2003

"Skandál": britská vláda obviněna z protekce pro "přátele"

Labouristická vláda Tonyho Blaira má nový skandál: je kritizována za to, že poskytla pomoc manželovi britské ministryně kultury při jeho snaze vyvézt do Íránu letadla.

Ministryně kultury Tessa Jowellová požádala loni v létě na večeři v Oxfordu svou kolegyni, náměstkyni ministra zahraničí baronku Symonsovou, aby jejímu manželovi, Davidu Millsovi pomohla zjistit, zda je možné nějak vyvézt letadla do Íránu, vzhledem k tomu, že prezident Bush považuje Írán za zemi v "ose zla" a na dovoz vojenské technologie do Íránu uvalili Američané embargo.

Podrobnosti v angličtině viz ZDE

David Mills, manžel britské ministryně kultury Tessy Jowellové, je v současnosti šéfem britské pobočky soukromé íránské obchodní firmy, která se pokoušela koupit britská letadla pro jednu íránskou leteckou společnost. Měl problém, protože Američané uvalili na takovéto obchodní transakce s Íránem přísné embargo.

Íránci si chtěli koupit cestovní letadla RJ146 firmy British Aerospace, avšak letadla mají americké motory, a proto byl jejich prodej do Íránu podle amerických zákonů nepřípustný. Britská strana, která by prodala tato letadla do Íránu, by byla v Americe potrestána přísnými tresty.

Mills se snažil najít pro tento problém řešení a hovořil o něm s náměstkyní britského ministra zahraničí baronkou Symonsovou loni v létě na recepci v Oxfordu. Symonsová, dlouholetá přítelkyně Jowellové i Millse, slíbila, že pomůže.

Po setkání na recepci Mills napsal Symonsové v této věci dopis. Ta se spojila s britským velvyslanectvím ve Washingtonu, aby zjistilo, zda existuje nějaká možnost, že by se prodej letadel do Íránu mohl uskutečnit. Velvyslanectví nakonec odpovědělo, že Spojené státy prodej letadel neschválí.

Kritikové útočí na Blairovu vládu, že Mills v této věci prý protekčně zneužil svého přístupu do britských vládních kruhů. Podle vládních předpisů má člen britské vlády povinnost informovat svého tajemníka o obchodní činnosti svého manželského partnera, pokud by "hrozilo nebezpečí, že dochází k střetu zájmů". Ministryně kultury Jowellová to neučinila.

Mills sdělil týdeníku Observer: "Nemohu si pomoci, že ji [tj. náměstkyni Symonsovou] znám. Je absolutně pravda, že mám [do vlády] výlučný přístup. Mou manželkou je členka vlády, a tak já spoustu těch lidí znám. Jestliže jim napíšu dopis, oni ho otevřou. To je skutečně pravda." Dodal, že nikdy svůj výsadní přístup nezneužil: Symonsová souhlasila, že se zeptá na velvyslanectví ve Washingtonu, jaký je v této věci postoj Američanů. Nijak nešlo embargo obejít, protože Američanům jde o fyzickou přítomnost letadla v Íránu, smluvně se to nedalo nijak zaonačit."

Ovšem opoziční poslanci poukazují na to, že Mills jako podnikatel "zneužil svého výlučného přístupu k členům britské vlády".

Jste-li ministryní britské vlády, může být problém, máte-li manžela podnikatele. Jowellová už měla potíže v roce 1997, kdy byla ministryní veřejného zdraví a byla tak zatažena do skandálu s Bernie Ecclestonem, v BL viz např. ZDE. Šlo o to, že labouristé ve svém předvolebním programu před volbami v květnu 1997 slibovali, že zakáží reklamu na cigarety. Půl roku po vítězství ve všeobecných volbách, v listopadu 1997, však náhle oznámila labouristická vláda, že firma Formule 1, která organizuje automobilové závody, dostane ze zákazu reklam na cigarety výjimku.

K tomuto rozhodnutí došlo poté, co spolu jednali šéf firmy Formule 1 Bernie Ecclestone a premiér Tony Blair. Vyšlo najevo, že Ecclestone začátkem roku 1997 dal Labouristické straně jeden milion liber. Když to bylo zveřejněno, labouristé mu ty peníze vrátili a Blair pak řekl v televizi, "Myslím si, že jsem dost poctivý chlap." - Ukázalo se tehdy , že manžel Jowellové Mills pracoval pro závodní tým firmy Formule 1.

Jak vidno, i z nepřímých indicií dokáže opozici v Británii udělat vládě docela pěkný skandál.

                 
Obsah vydání       5. 5. 2003
5. 5. 2003 Ideologické zkraty v myšlení velvyslance Daniela Kumermanna Martin D. Brown
5. 5. 2003 Jak český velvyslanec v Izraeli prezentuje Českou republiku
5. 5. 2003 Americká vláda shromažďuje podrobná data o obyvatelstvu jiných zemí
5. 5. 2003 Velkochov mýtů v českých médiích Zdeněk  Jemelík
5. 5. 2003 "Skandál": britská vláda obviněna z protekce pro "přátele"
5. 5. 2003 Británie: opatrovníci dětí nebudou smět kouřit a užívat fyzických trestů
5. 5. 2003 Rozšiřování EU: britská vláda dělá reklamu středoevropské literatuře
5. 5. 2003 O muži, na nějž řval manžel Thatcherové: "Bastard"
5. 5. 2003 Média podporují nostalgii po socialismu Josef  Trnka
5. 5. 2003 Slušní huliči, slušní policajti - slušný víkend Štěpán  Kotrba
5. 5. 2003 Nové revolty proti systému Immanuel  Wallerstein
5. 5. 2003 Bývalý agent KGB žaluje firmu Amazon za recenzi
5. 5. 2003 Pavel Pečínka bílý a ještě tmavozelený. Inspiroval i jeho Joschka Fischer? Štěpán  Kotrba
5. 5. 2003 Proč Ráj Michal  Rusek
5. 5. 2003 K Světovému dni svobody tisku Jaroslava  Čajová
2. 5. 2003 Nuda v Brně je vynikající film Jan  Čulík
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
2. 5. 2003 Padesát let
Česk(oslovensk)é televize
Jan  Čulík
2. 5. 2003 Kartel politických stran Tomáš  Jarmara
5. 2. 2003 Pošta redakci
2. 5. 2003 Hospodaření OSBL za duben 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech