18. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 11. 2002

Milujeme NATO, anebo perlustrace v předsíni

Vladimír Myslík
Vazeni spoluobcane, presvedcil jsem se, jak nas vroucne miluje nase policie a opecovava nas, aby se nam nic nestalo. Musim ji timto vyjadrit srdecne diky (asi tak srdecne jako to milujici rude srdce nainstalovane na prazskem hrade). Podobnost s rudou hvezdou je ciste nahodna.

S policií na věčné časy a nikdy jinak! Milujte NATO, našeho spasitele!

Ale abych vysvetlil sve pohnutky, proc jsem zacal milovat policii, je ten, ze jsem se presvedcil, jak nas sama policie miluje a chrani. Poprve dnes v noci v tri rano, kdyz jsem se vracel z mesta domu a pod byvalym Stalinovym pomnikem jsem cekal na zelenou na prechodu pro chodce. Nejak dlouho nepadala, a co nevidim, po chvili vzdy ta sama kolona aut smerem od Hradu, prvni policejni oktavka (samozrejme se zapnutymi majaky a houkackou), pak ctyri audi posledni model, a za nimi nejaka vzdy ta sama asi policejni dodavka.

To se opakovalo nejmene trikrat, nejak jsem si myslel, ze se mi to zda, a kdyz konecne padla zelena, tak jsem zacal prechazet silnici. No vidim (kdyz jsem byl asi v 1/4) ze zleva jede zase ta sama kolona aut.

Clovek by si rekl, ze zelena na prechodu znamena ze muzete prechazet. Policie ma zrejme jiny nazor, a tak jsem taktak uskocil, jinak bych skoncil na kapote. No ukazal jsem milemu ridici rukou durazne na zeleneho panacka, zrejme ma jine instrukce jak se chovat na prechodu pro chodce kdyz ridi sluzebni auto nez si myslim. Pak jsem pred nim presel a videl jsem jen jak v dalce prijizdeji dalsi kolony od Hradu, zrejme se stejnymi ridici.

Vidite, za to muze nova vyhlaska, lidi si mysli ze maji na prechodu prednost. Aspon me priste nic nezajede, protoze se lepe rozhlednu.

Zkušenost druhá, tentýž den

Byl jsem odpoledne u kolegy, kde jsme hledali na strese jeho bytu misto pro satelitni antenu a hledali jsme spravny azimut a misto kam se muze pripevnit. Je to v Dejvicich, ulice Zikmunda Wintra. Bylo krasne pocasi, sice frisno, ale rozhled byl nadherny. Praha je opravdu krasna.

No a jak jsme slezli dolu, koukam kdo nas neprisel opecovavat: policie, dva policiste cekali v predsini k tomu vylezu a ze jim nekdo volal (samozrejme anonymne, telefonni cislo ktere identifikuje ucastnickou stanici asi povazuji za anonym) ze nekdo leze po strese a ze se jim mame legitimovat, nuze zacal jsem se jich vyptavat na duvody.

Dopustili jsme se nejakeho nezakonneho jednani?

Pry ne.

Melo stani na strese snad nejake znaky nezakonneho jednani?

Take ne.

Tedy neni duvod k perlustraci?

Pry ano, policie ma pry pravo kontrolovat kazdeho a kazdy se musi policii prokazat.

Podle jakeho zakona prosim? Ptal jsem se.

Policista mi ukazal blocek, kde na horni strane byl vytisten zrejme paragraf ze zakona (najdu si ho v plnem zneni ve sbirce a porovnam shodnost). Ze policie je opravnena vyzadovat identifikaci lidi, pohybujicich se v tesne blizkosti strezenych objektu ( pry je 100 metru dale americka ambasada) a dalsich asi 5 bodu.

Tedy zeptal jsem se, zdali si policista mysli, ze strecha bytu a byt vzdalene 120 metru od daneho objektu jsou v tesne blizkosti?

Policista neodpovedel a prisel s tim, ze muze rici (rekl TREBA), ze nekdo pred pul hodinou ukradl nekde tisic korun. Opacil jsem, ze policie se takovymi prkotinami jako 1000 korun nezabyva, ze hranice kdy se tim zacnou zabyvat je nekde kolem 3000 korun (to je moje stara informace). Mozna ze se i zabyva, ale slo o vedeni dialogu.

Zeptal jsem se, zdali je to kvuli NATO, a policista se nevyjadril, na to jsem pokracoval, ze jestli je to kvuli Grossovi, ze uz ho volit nebudu. Policista se nechal slyset, ze se zacina bavit. Zrejme je to pro ne velka zabava, kazdy ma prece pravo pobavit se ;-). Taky jsem se bavil.

Policista vytahl dalsi bod vytisteneho seznamu, a tedy ze policie je opravnena kontrolovat lidi, kteri pripominaji lidi hledane policii. Zeptal jsem se tedy, zdali vypadam jako hledana osoba, nacez policista mi rekl, vite ze ano? Mel jsem chut se zeptat, co mam udelat kdyz mi Usama bin Ladin a Saddam Husajn rikaji, ze pripominam nekoho hledaneho. Byli formalne korektni, tak jsem si to nechal pro sebe.

No a dalsi jednani policisty (ktere se tahlo vlastne celym dialogem), ze kdyz se nenechame zapsat, tak ze mu sdelime svoji identifikaci "v aute cestou, az si nas odveze".

Rekl jsem policistovi (co on nato), ze nemam identikaci a on, ze jsem povinen nosit s sebou obcansky prukaz a ze nevi o tom, ze by byl zrusen zakon o teto povinnosti. A ze pry si muzu dovolit onu vec nenosit pouze do 50 metru od bydliste. Neni mi jasne, zdali se pak nedopousteji prestupku nebo dokonce tezkeho zlocinu ti, kteri pracuji na zahradce nebo se koupou v domacim 100metrovem bazenu.

Na to bych mel jednoduche reseni, vytetovat lidem seriova cisla na nejakou cast tela, treba na predlokti, nebo na celo, aby bylo mozno dobre lidi identifikovat, kdyz je kolem nas tolik zlocincu, jiste by to pomohlo. A jestli me pamet neklame, povinnost nosit s sebou potvrzeni otroka zavedl v ceskych zemich Hitler. Mel lepsi technologii znaceni lidi, panove....

Nuze protoze jsem se jiz dobre pobavil (a to ne jednanim policisty, protoze ten delal jen to co mu jini naridili, jeho dil na teto taskarici spocival jen v tom ze se nechal vyuzit, jinak byl velmi korektni, az na to ze se mi snazil jaksi bokem neustale sdelit, ze se "neco najde", aby si nas mohl odvezt, asi malo studoval v Moskve, nemusel by pak nic rikat a pouzit treba obusek :-) - mozna mu take vadilo ze se musi necim takovym zabyvat), a to tim, jak daleko jsou ti lide co rozhoduji schopni zajit ve sve podlezavosti a pokrytectvi a jak k tomu vyuzivaji sve podrizene a ti tupe poslouchaji. Komu podlezaji? Tento tyden bude v Praze vecirek NATO, podobnost ciste nahodna....

Tak jsem mu tu identifikaci nakonec dal, aby mela dusicka pokoj a ja prispevek, ktery ctete. Napsal jsem si cisla policistu a rozloucili jsme se. Policie koneckoncu ma chranit, na to potrebuje mit nejake prostredky, aby nebyla bezzuba, ale je veci citu a kultury, jak daleko smi zajit. Muj cit pro ono je nekde trochu jinde nez jejich. Ja si myslim (pozor, treba uz i to je nelegalni), ze policie musi mit nastavene pravomoci rozumne.

Ano, potrebuji nejake mit, jinak by nemohli vubec zasahovat, kdyz o neco jde. Ale kdyz je budou mit vysoke, tak ti kdo je chteji zneuzivat (a tech neni vetsina) je budou zneuzivat. Taci lide hledaji zaminky, aby se za ne mohli schovavat, aby meli vic pravomoci. Trpi tim i jejich nevinni kolegove, kteri se pak dostavaji do stejne skatulky, jsou "videni" ve stejne kategorii jako ti kdoz zneuzivaji, cela skupina je pak posuzovana podle sve dominantni charakteristiky kterou vidi ten, kdo s ni prijde do styku.

Zaver? Smisene pocity. Jak dojemna pece, ale kdyby tak byla poskytovana tem, kteri to potrebuji.

A to celé mělo v neděli večer korunu

A nemohla za ni policie, ale treba ano. Vracel jsem se stejnou cestou jako rano v noci, a co nevidim - na Hrade se skvi krasne RUDE velike srdce. To je primo uzasne - asi jsme zacali nekoho velmi milovat a musime mu to ukazat. Rozlil se ve mne blazeny pocit a zacal jsem milovat policii. Hned zitra se zacnu modlit k obusku a sveraci kazajce.

Jak jen jsem mohl byt tak slepy a nevidet tu SPRAVNOU cestu, milovat policii, kapitalisticke soudruhy ze zapadu, rozpocet na zbrojeni, nakup stihacek, demokracii s 20% hranici vstupu stran do parlamentu, spravedlive bohatnuti bohatych (kteri pracuji a maji zaslouzene zisky), spravedlive chudnuti chudych (kteri si to zaslouzi protoze je to verbez co malo dela), nesouhlasit s kontrolou zlocinneho mysliciho obyvatelstva, nesouhlasit s globalnim odposlouchavanim (samozrejme tech zlocincu kterych je vsude kolem plno), anonymnim udavanim (pardon hlasenim zavadnych individui) a palenim ropy.

Ukladam tedy kazetu u kamarada a hreje mne krasna vzpominka na Svejkovinu 2002, ktera muze soutezit jen s cekanim na prijezd Gorbacova a 1. majem. Za to to stalo. Zdravim timto zasahujici policisty a prohlasuji, ze se chovali slusne a nemam proti jejich zakroku zadnych pripominek.

Jenom to srdce bych predelal na kosoctverec a vydal serii kosoctverecnych lizatek, aby se lidi naucili spravne lizat. Pribalovy letak jim ukaze na kterou stranu.

                 
Obsah vydání       18. 11. 2002
17. 11. 2002 OPH: Policie neoprávněně perlustrovala a zadržela studenta
18. 11. 2002 Liga lidských práv se připojuje ke zprávě Amnesty International
18. 11. 2002 Právní rozbor: Odepření vstupu do ČR
16. 11. 2002 Amnesty International, Londýn, české vládě: Neopakujte minulé chyby a respektujte svobodu projevu
18. 11. 2002 Británie: aktivisté a lékaři prosazují zákaz kouření na veřejnosti
18. 11. 2002 Bude obtížné hledat v Iráku zbraně, aniž by tím inspektoři zahájili válku
18. 11. 2002 Byl plánován teroristický útok na londýnské metro?
18. 11. 2002 Severní Korea přiznala, že vlastní jaderné zbraně
18. 11. 2002 Bývalý italský premiér odsouzen za vraždu
18. 11. 2002 Ash: "Byl jsem v Praze v listopadu 1989 jediným svědkem"
18. 11. 2002 Fisk: Nahrávka bin Ladena je předzvěstí nových útoků na Západě
18. 11. 2002 Dvě rezoluce, USA a ti ostatní Zdeněk  Jemelík
18. 11. 2002 Milujeme NATO, anebo perlustrace v předsíni Vladimír  Myslík
18. 11. 2002 Bláboly ANTINATO aneb akce pro akci František  Roček
18. 11. 2002 Mediální víkend: nuda před summitem Josef  Trnka
16. 11. 2002 Saddam Husajn "zaplatí Gaddáfímu 3,5 miliardy dolarů" za útočiště v Libyi
18. 11. 2002 DAV mohou být i diskuze, analýzy a vize
15. 11. 2002 Sex uprostřed výkalů: poněkud křečovitá parodie od Jana Křesadla Jan  Čulík
5. 11. 2002 Hospodaření Občanského sdružení Britské listy za říjen 2002 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Summit NATO v Praze RSS 2.0      Historie >
18. 11. 2002 DAV mohou být i diskuze, analýzy a vize   
18. 11. 2002 Bláboly ANTINATO aneb akce pro akci František  Roček
18. 11. 2002 Milujeme NATO, anebo perlustrace v předsíni Vladimír  Myslík
18. 11. 2002 Liga lidských práv se připojuje ke zprávě Amnesty International   
17. 11. 2002 OPH: Policie neoprávněně perlustrovala a zadržela studenta   
16. 11. 2002 Amnesty International, Londýn, české vládě: Neopakujte minulé chyby a respektujte svobodu projevu   
14. 11. 2002 Anarchisté v ulicích, anarchisté v talárech Štěpán  Kotrba
13. 11. 2002 Ne mým jménem!   
12. 11. 2002 Role a odpovědnost NATO po rozšíření   
11. 11. 2002 Robertson: NATO ročně vyplýtvá 150 miliard euro   
11. 11. 2002 Tobias Pfluger kontra zušlěchťovací spolek NATO František  Roček
11. 11. 2002 "NATO je největší teroristickou organizací na světě"   
8. 11. 2002 Proč je NATO nebezpečné Tobias  Pfluger
7. 11. 2002 Jiří Kopal v MFD: "Policie není zvyklá na kontrolu"   
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček