1. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 8. 2002

Co může skrývat další hladovka vězňů ze zemí bývalého SSSR

V pondělí 29. července zahájilo 32 obviněných ve vazební věznici v Praze na Pankráci protestní hladovku a do následující středy se k nim přidalo dalších 6 obviněných, všichni vesměs z Ukrajiny. Za její hlavní důvody označili přesvědčení o své nevinně, špatné vazební podmínky a dlouhou dobu svého věznění. Na první pohled to možná je běžný projev odporu ve věznicích. Tato "masovost" však naznačuje, že to lze chápat i jako časovanou bombu, jak nynější nadvládu "ruskojazyčných vězňů" v českých věznicích nedávno nazvala nejvyšší státní zástupkyně ČR Marie Benešová. Jakkoli Generální ředitelství Vězeňské služby ČR (GŘ VS) prostřednictvím své mluvčí Miloslavy Havlíčkové nyní tvrdí: "Situaci máme pod kontrolou a žádné nebezpečí nehrozí," vězeňská stráž i speciální policejní útvary mají pohotovost. Určitě vědí proč. Ta bomba totiž možná opravdu znovu začala tikat.

Stejně obyčejnou nespokojeností s vězeňskými podmínkami začala loni v říjnu hladovka nejprve v šesti českých věznicích, která se záhy rozšířila do jedenácti věznic po celé ČR a které se celkem zúčastnilo 170 vězňů většinou ze zemí bývalého SSSR. Ukončena byla až 11. listopadu rozsáhlou policejní operací "Alcatraz" (dle stejnojmenné věznice v USA), neboť se ukázalo, že takto pečlivě plánovaná a organizovaná hromadná hladovka ve skutečnosti sledovala jediný cíl: vyvolat zmatek a vzpoury - a v nich umožnit útěk šéfům "ruskojazyčných mafií", které území ČR zřejmě už považují za své domácí "operační" území; naprostá většina z nich si odpykává tresty za násilnou organizovanou trestnou činnost jako jsou např. ozbrojené loupeže, únosy, pokusy o vraždy či za rozsáhlou majetkovou kriminalitu.

Z celkového počtu 17 000 vězňů v ČR tvoří sice jen zhruba necelých 8 %, ale je mezi nimi řada bývalých vysoce postavených důstojníku vojsk a zpravodajských služeb i řadových vojáků, kteří prošli velmi tvrdými boji např. v Afghanistánu, a mají proto "v krvi" umění perfektní vojenské organizovanosti, o což jsou nebezpečnější.

A všechno je o to horší, že dle mínění Marie Benešové s nimi zřejmě spolupracují také někteří čeští vězeňští dozorci, přesněji řečeno podléhají jejich svévoli uvnitř vězeňského režimu. Při dosavadním policejním vyšetřování těchto dozorců sice nebylo ještě nic natolik prokázáno, aby mohli být obžalováni a postaveni před soud, ale i tak je všeobecně známo, že už několik let se v českých věznicích dá sehnat téměř všechno, včetně např. opiátů, alkoholu, sexu, mobilních telefonů, nebo i útočných nožů. Stav českého vězeňství je tedy zejména kvůli těmto okolnostem skutečně velmi vážný.

GŘ VS ale veřejnost opakovaně ujišťuje, že nebezpečí nehrozí a že všechny věznice v ČR jsou soustavně pečlivě monitorovány. Vězeňská stráž i policie jsou v pohotovosti, žádný z vězňů neví, kde bude ráno či už za hodinu. Staronový ministr spravedlnosti Pavel Rychetský konečně chápe, že jeho resort tu není jenom pro potřeby soudců a slibuje, že náprava v českém vězeňství je jeho prvořadým úkolem. Jeho vládní kolega: ministr vnitra Stanislav Gross rovněž slibuje poskytovat plnou pomoc svého resortu v této ožehavé otázce. Státním zástupcům se vrátila zákonná povinnost dozorovat situaci ve věznicích. Ale tohle musejí pečlivě sledovat také prezident ČR, diplomaté a především zákonodárci. Aby totiž bylo možné odsouzené vězně posílat k výkonu trestu do jejich mateřských zemí, a to i bez jejich souhlasu. Ti v ČR nyní uvěznění členové a bossové těchto "ruskojazyčných" mafií to totiž odmítají: moc dobře vědí, proč se jim "domů" nechce. Ona je tam totiž velice tvrdá a rozsáhlá konkurence, a jejich věznice tam rozhodně nejsou ani přibližně tak humánní jako v ČR.

                 
Obsah vydání       1. 8. 2002
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jak si Sagem s telefony uřízl ostudu Radek  Mokrý
31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"
1. 8. 2002 Trapně povrchní článek bývalé redaktorky The Prague Post Martin D. Brown
1. 8. 2002 Uherské Hradiště: Liehmovy Ostře sledované filmy a diskuse kolem nich Jan  Čulík
31. 7. 2002 Organizace Letní filmové školy v Uherském Hradišti se stává chaotičtější Jan  Čulík
31. 7. 2002 Západu nevadí totalitní útlak v komunistické Číně, jen když vydělá...
1. 8. 2002 T.I.P.S. aneb Arlington (cross) Road Jaroslav  Pour
1. 8. 2002 Co může skrývat další hladovka vězňů ze zemí bývalého SSSR Karel  Mašita
31. 7. 2002 Stranícka knižka v cene 15 miliónov ! Lubomír  Sedláčik
30. 7. 2002 Další nezákonost policejní inspekce: Poškození nemají právo na informace? Jiří  Kopal
31. 7. 2002 Moncada 2002: Castrova lekce mezinárodnímu společenství Zdeněk  Jemelík
31. 7. 2002 DOKUMENT: Fidel Castro, projev u příležitosti 49. výročí útoku na kasárna Moncada
31. 7. 2002 Americký plán zaútočit na Irák znepokojuje vedení americké a britské armády
29. 7. 2002 Letní filmová škola: většinou vynikající filmy, trochu chaotická organizace Jan  Čulík
30. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Art.cz potvrdila svoji neserióznost Jan  Paul