Norsko vyhání ženy a děti za ruskou hranici v třicetistupňovém mrazu

21. 1. 2016

"Uprchlická krize" v Evropě je důsledkem toho, že lidé, změkčilí konzumerismem, ztratili soucit. Možná ho nikdy neměli. Jak se říká, "mají to vykradený". Jsou zbabělí, sobečtí, zlí, a bojí se.

Střední Evropa se veze a ještě za to dostává zaplaceno

Černí pasažéři

21. 1. 2016 / Bohumil Kartous

Aby mohli existovat černí pasažéři, musí k tomu být příhodné podmínky. Principiálně je možné být černým pasažérem jen tehdy, existuje-li dostatečná většina, která černými pasažéry není. Kdybychom všichni byli černými pasažéry, například ve veřejné dopravě, systém by přestal fungovat, protože náklady na veřejnou dopravu by nikdo nehradil. Jinými slovy, černí pasažéři spoléhají na to, že jich je tak málo, aby se mohli "vézt", a přitom byl systém zachován. Evropa v současnosti připomíná veřejnou dopravu: Jsou země, které hradí náklady systému, a pak jsou ty, které se snaží vézt, aniž by se na nákladech podílely. 

Kdo myslíte, že v ČR financuje modernizaci infrastruktury? Babiš to nebude...

21. 1. 2016



Podle informací MF ČR dostává Česká republika po odečtu svých příspěvků do Bruselu ročně z Bruselu čistý příspěvek 8000 Kč na každého jednotlivého obyvatele České republiky. Je zjevné, že pokud bude mít Brusel vzdoru střední Evropy vůči rozdělování uprchlíků už plné zuby a tyto dotace zastaví, Česká republika bude mít podstatné problémy. Zdroj: ZDE

Bylo by zajímavé zeptat se lidí v Německu, v Rakousku a v Nizozemsku, kolik chtějí dál platit těm zemím, které odmítají celoevropskou politiku vůči uprchlíkům, které ale dále chtějí dostávat peníze za to, že jsou členy EU. A věřím, že se taková anketa už někde připravuje..., poznamenává Uwe Ladwig.

Kterak úspěšně bojovat proti bruselské tyranii

21. 1. 2016 / Karel Dolejší


Množí se v Česku hlasy, že bychom prý měli vystoupit z Evropské unie, nejpozději ihned. Prý nám neustále něco přikazuje a udělala z české ekonomiky kolonii. Tento přístup podporují zejména politici, kteří se vydatně přičinili o likvidaci českých finálních výrobců, a je tedy jen logické, že to chtějí na někoho hodit. Nicméně ti, kdo žádají referendum o vystoupení z EU, si počínají zbytečně donkichotsky. Stačí přece mnohem méně.

Babišoviny dezinformují českou veřejnost o uprchlické krizi

20. 1. 2016 / Jan Čulík

Jde zřejmě prostě o to, že Východoevropané se stylizují do pozice obětí, chudých příbuzných, kterým mají všichni ostatní povinnost pomáhat. Jakmile se ale "bohatší příbuzní" dostanou do problémů a potřebují solidaritu a pomoc od "chudých příbuzných", ti začnou vykřikovat, "ale ne, ne, my jsme ty oběti, musíte pomáhat nám!" Není divu, že pohár evropské trpělivosti už přetéká. Co může následovat, je pro střední Evropu opravdu nebezpečné. Je s podivem, že si to tamější politikové neuvědomují.

Zdá se, že v českých médiích převládla lživá konstrukce o tom, jak "my Češi jsme měli v uprchlické krizi pravdu, teď s námi souhlasí už celý svět, včetně Německa, že Evropu je nutno zadrátovat a žádné uprchlíky sem nepustit". To je podtext nejnovější zprávy Babišova serveru IDnes, nazvané "Citelně snížíme počet přicházejících běženců, slíbila v Alpách Merkelová". (Pomiňme, že česká média užívají - zřejmě záměrně - komunistického výrazu "běženec" namísto normálního, lidského výrazu "uprchlík"). V podtextu tohoto článku je samolibé zadostiučinění, že "Merkelová nyní říká už totéž, co takový prezident Zeman a my čeští xenofobové říkáme už dávno".

Nic by nebylo dál od pravdy. Merkelová chce snížení počtu uprchlíků, které bude nadále přijímat Německo, dosáhnout především vynucením férového rozdělování uprchlíků do všech členských zemí Evropské unie, protože skutečnost, že Německo nese za Evropu neúměrně velké břemeno uprchlíků, zatímco středoevropské země se jen posmívají a nedělají nic, je zcela zjevně naprosto neférová.

V důsledku neshod o uprchlické krizi hrozí úplný rozklad Evropské unie

20. 1. 2016

Plán Berlína a Bruselu na povinné rozdělování uprchlíků vyvolá zřejmě v EU ostré mezivládní konflikty

Berlín a Brusel prosazují radikální změny evropské azylové politiky. Balík provázaných opatření z Evropské komise, který bude zveřejněn během několika týdnů, bude požadovat trvalé a povinné rozdělování uprchlíků do všech zemí Evropské unie v důsledku zrušení principu, podle něhož uprchlíci měli dosud žádat o azyl v první zemi EU, do níž přišli.

Vytvoření neliberální demokracie nemohlo být nikdy snazší

21. 1. 2016 / Karel Dolejší


Pro všechny, kdo touží evropské demokracie přebudovat na neliberální systémy, napsala stručný návod Eszter Zalan ZDE. Pár jednoduchých kroků, zvládne je i nepříliš nadaný politický podnikatel. Vyhrát volby s mlhavým emotivním příslibem návratu k zašlé minulosti, rozebrat ústavní systém brzd a rovnováh, převzít státní média a zastrašit soukromá, ovládnout finance a získat oligarchy, diskreditovat opozici a západní kritiky (pokud možno první vydávat za agenty druhých), vytvářet obraz nepřítele, proti němuž se neustále mobilizuje, a přepsat volební zákon.

Rozhovor Britských listů 40:

Syrský svědek: Co se dnes děje v Sýrii

15. 1. 2016



Válka v Sýrii dál zuří, stejně jako protiuprchlická hysterie v České republice. Zajímavé je, že se nikdo neptá Syřanů na názor, co se děje v jejich zemi. Snažíme se to změnit. Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Robinem Maialehem, učitelem ekonomie na VŠE a VŠEM. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. ledna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

19. 7. 2016

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Vnitřní dialog generace Y

Nevíme, co chceme, a bojíme se to říct

21. 1. 2016 / Aneta Adámková

Zygmunt Bauman říkal, že svoboda a pocit jistoty jsou zároveň neslučitelné. A že v dnešní době upřednostňujeme jistotu před svobodou. Tou, za kterou naše předchozí generace mnohdy draze zaplatily.  

To jsou kecy, já pořád upřednostňuji svobodu. Protože když nemám jistotu co dělat, nemůžu se rozhodnout, tak mám pořád svobodu pohybu, a můžu se kdykoli zdejchnout do zahraničí, kde začínám od znova. Je to jednodušší. Žádné závazky, žádná odpovědnost.

Komu natočí Filip Renč další předvolební video? Zemanovi, nebo Babišovi? Nebo oběma?

Společensky vítaná míra prostituce

21. 1. 2016 / Bohumil Kartous

Lída Baarová se údajně tahala s ministrem propagandy nacistického Německa Goebbelsem. I dobové fotografie ukazují, že osobní charisma tohoto človíčka muselo být skryté hodně hluboko, anebo byla jeho atraktivita prostě daná poněkud jinými předpoklady. Lída Baarová určitě věděla, co dělá. Stejně tak Filip Renč, režisér který si Lídu Baarovou vybral jako téma pro svůj další zbytečný film, ví, co dělá. Možná že se dokonce cítí být Lídou Baarovou dneška, kdo ví.

Jen blázen sebevrah by investoval do dolarových vládních dluhopisů dlužníka

Co sděluje aktuální masivní výprodej dluhopisů USA?

21. 1. 2016 / Petr Ježek

Zadluženost USA je ve skutečnosti mnohem vyšší, než jak to sdělují oficiální data, jak již upozornil Lawrence Kotlikoff a upřesnil David Walker. Činí cca 65 bilionů USD místo oficiálních necelých dvaceti. Kolik dalších zemí cudně skrývá své narůžovo natírané zadlužení?

Vařit pomalu

21. 1. 2016 / Ivo Barteček

Když hodíte žábu do hrnce s vroucí vodou, vyskočí. Když žábu hodíte do hrnce se studenou vodou a tu posléze dovedete k varu, žába v hrnci zůstane a uvaří se. Žába si při postupném vaření zpočátku ničeho nevšimne a poté je již tak oslabená, že se z hrnce nedokáže dostat. A přesně to je princip, který je uplatňován mezinárodním finančním trhem nebo jeho nejsilnějšími hráči na jednotlivé státy. Nejdříve vložit do příjemně chladivé vody a následně zatopit pod kotlem.

Sarah Palinová obvinila Obamu z násilného chování svého syna

21. 1. 2016

Sarah Palinová, bývalá kandidátka na post vice prezidentky, bývalá guvernérka Aljašky a někdejší hvězda Tea party, radikálního křídla amerických republikánů, otevřeně podpořila Donalda Trumpa v jeho kandidatuře na prezidenta. Svého vystoupení na shromáždění na podporu Trumpa v republikánských primárkách využila k tomu, aby obhájila svého syna. ten byl na začátku týdne zatčen pro podezření z domácího násilí. jeho přítelkyně kontaktovala policii s obavou, že Track Palin, syn Sarah Palinové, spáchá sebevraždu. Palin byl následně obviněn z domácího násilí a držení zbraně pod vlivem omamných látek. Palin strávil rok v Iráku v řadách americké armády. Palinová omlouvá jeho jednání jako důsledek posttraumatické stresové poruchy způsobené pobytem ve válečné zóně. Trumpa podpořila údajně proto, že USA potřebují takového velitele, který se bude k veteránům chovat lépe než k ilegálním imigrantům.

Kompletní text Guardianu v angličtině ZDE

Bodláky Václava Duška

Růžové vyhlídky

21. 1. 2016 / Václav Dušek

Můžeme ztratit leda své světové důchody. Tak proč neprotestujeme, čeho se obáváme, na koho čekáme, na Godota snad? Napapaní strojvůdci pomyslného bujarého času prosperity s kapsama vyfutrovanýma nadměrnými platy se nezastydí, kdepak ruměnec, vy bláhoví staříci a stařenky. Zíráš na dopis a říkáš si - hrome, do aprílu ještě daleko, ne, to není možné... ale je, milá sedmá či osmá gumo, čtyřicet korun jsou také peníze. Hlavně nekušni. Jo, závist zrozená v dinosauří rudé době odšuměla daleko za humna... I chytrák Míla pochopil a příležitosti se uchopil a hnedka šlo o spící konta v miliardách. A že si zákonodárci přidali prachy a berou náhrady za náhrady a mají větší žaludky, potřebu lítat do tramatárií a přitom nežblebtnou cizím jazykem a s chybami pak naším - tedy ponašemu, kasáme si trika, strašíme EU, módně i Rusáky, vojenské šviháky a ...

Mezinárodní měnový fond: Vlna uprchlíků vyvolá v Evropě hospodářské oživení

20. 1. 2016

Migrace do Evropy zřejmě zvýší nárůst HDP prostřednictvím větších státních výdajů a dlouhodobé aktivaci pracovního trhu. Záporné dopady budou jen dočasné, uvádí analýza MMF.

Nedávný příchod uprchlíků do Evropy pravděpodobně v krátkodobé perspektivě zvýší hospodářský růst v Rakousku, v Německu a ve Švédsku, kam většina uprchlíků přišla, a dlouhodoběji povede k výraznějšímu oživení ekonomiky, pokud bude uprchlíci dobře integrováni do pracovního trhu, konstatuje analýza MMF.

Příchod uprchlíků do Evropy povede k "mírnému vzrůstu HDP" v důsledku větších státních výdajů na byty a sociální dávky pro žadatele pro azyl a v důsledku oživení pracovního trhu novými příchozími. Největší prospěch z toho budou mít Rakousko, Německo a Švédsko, které přijaly největší množství uprchlíků a mají nízkou míru nezaměstnanosti.

V důsledku příchodu uprchlíků se zřejmě zvýší HDP v celé EU v roce 2015 o 0,05 procent, v roce 2016 o 0,09 procent a v roce 2017 o 0,13 procent.

V dlouhodobé perspektivě bude pozitivní hospodářský dopad hlubší, pokud se uprchlíky podaří integrovat do pracovního trhu. V tom případě bude úroveň HDP v roce 2020 po celé EU o 0,25 procent vyšší než bez uprchlíků a v Německu, v Rakousku a ve Švédsku stoupne HDP o 0,5 - 1 procento.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropská unie zruší "Dublinský předpis", požadující, aby uprchlíci žádali o azyl v první zemi

20. 1. 2016

Evropa se připravuje od března zrušit tzv."Dublinský předpis", požadující, aby uprchlíci zažádali o azyl v první členské zemi EU, do které vstoupí. Mluvčí Evropské komise konstatovala, že "ve způsobu, jímž funguje nynější Dublinský předpis, jsou systémové nedostatky. Připravuje také systém férového rozdělování uprchlíků, navzdory odporu středoevropských zemí.

Britská organizace Refugee Council poukazuje na to, že tzv. Dublinský předpis "byl vždycky nefunkční a je svou podstatou neférový vůči zemím, které leží na okraji Evropské unie". "Je absolutně jasné, že potřebujeme rovnější systém pro sdílení odpovědnosti za ochranu uprchlíků po celé Evropě, aby se jim umožnilo slučovat se s příslušníky jejich rodin."

"Ochrana uprchlíků není přece úkolem výlučně pro Řeky a Italy, oni prostě nemají možnost poskytovat pomoc za celý kontinent jen oni sami. Je životně důležité, abg všechny země Evropy vystoupily a nabídly pomoc zoufalým uprchlíkům, kteří hledají bezpečí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE BUDE PŘINUCENA OTEVŘÍT DVEŘE MNOHA UPRCHLÍKŮM V CALAIS:

Britští soudci: Británie musí vpustit do Británie čtyři žadatele o azyl z uprchlického tábora v Calais

20. 1. 2016

Tito čtyři mladí muži uprchli ze Sýrie loni v září a v říjnu dorazili do uprchlického tábora v Calais. Jsou hluboce ztraumatizováni svými zážitky a zažádali britskou vládu, aby projednala jejich žádosti o azyl v Británii.

Soudci Mark Ockelton a Bernard McCloskey byli informováni, že tito čtyři uprchlíci měli možnost od doby příjezdu do Calais strávit ve vytápěné místnosti jen jedinou noc.

Avšak britské ministerstvo vnitra odmítlo jejich žádosti o azyl podle "Dublinského předpisu", podle něhož by žadatel o azyl v Calais měl právo připojit se k rodině v Británii pouze, pokud už zažádal o azyl ve Francii a pokud by Paříž oficiálně požádal Británii, aby se žadatelé o azyl směli připojit k svým příbuzným v Británii.

Právníci syrských mladíků odmítnutí ministerstva vnitra úspěšně zpochybnili tím, že dokázali, že Dublinský systém nefunguje. Britští imigrační soudci ve středu rozhodli, že čtyřem mladíkům musí být umožněno žít v Británii u příbuzných, zatímco budou britské úřady zkoumat jejich žádosti o azyl. Soudci přijali jako důkaz písemnou žádost Syřanů o azyl ve Francii jako dostatečný důkaz, že tam požádali o útočiště, a mají ho tedy dostat i v Británii.

Podle Channel Four News to zřejmě znamená, že Británie bude muset do země vpustit více uprchlíků.

Jde o čtyři chlapce, jednoho sedmnáctiletého mladíka a jeho staršího bratra, který má duševní zdravotní problémy. Ten sedmnáctiletý mladík se o toho nemocného stará. A o další dva chlapce, jeden z nichž trpí posttraumatickým stresem a druhý má v Británii příbuzné. Všichni čtyři žijí v uprchlickém táboře v Calais.

Tyto čtyři případy vybrala humanitární nevládní organizace Citizens UK jako zásadní precedenty. Všichni čtyři tito uprchlíci jsou v táboře v Calais už mnoho měsíců a je tam zřejmě velké množství dalších lidí, kteří mají právo žádat o azyl v Británii. Takže středeční verdikt britských soudců pro ně bude dobrou zprávou.

Tyto čtyři uprchlické případy se vážou na dohodu Dublin III, zda Británie má povinnost přijmout uprchlíky, kteří už požádali o azyl v jiné členské zemi EU, ale mají příbuzné v Británii. To je jádro tohoto případu.

Právníci úspěšně argumentovali, že celý Dublinský proces, který dosud vynucoval, že uprchlíci musejí zůstat v první zemi EU, je naprosto nefunkční a je to otřesný chaos.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zázračné PR: Jak Západ normalizuje vztahy s režimem organizujícím etnické čistky

20. 1. 2016 / Karel Dolejší


Sunnitští Arabové v Iráku žádají mezinárodní intervenci, která by zastavila etnické čistky prováděné proíránskými šíitskými milicemi v provincii Dijála ZDE. Tyto etnické čistky však zejména v centrálních oblastech Iráku probíhají přinejmenším od roku 2007. Výsledek? Západ normalizuje vztahy s režimem, který zločinnou politiku plně podporuje a dokonce organizuje výcvik milic, jež čistky páchají.

Globální ekonomika se znovu propadá do krize - uspíší ji neřešená evropská uprchlická krize?

20. 1. 2016

MMF varuje, že evropská uprchlická krize by mohla vést k zrušení systému schengenského volného pobytu v Evropě, který má klíčový význam pro hospodářský projekt Evropy.

Mezinárodní měnový fond v úterý snížil svůj odhad rozvoje světové ekonomiky. Velké znepokojení působí Čína. Je to druhá největší světová ekonomika, která nyní roste nejpomaleji za posledních pětadvacet let. Riziko spočívá v tom, zda se čínská stagnace promění v opravdovou ekonomickou krizi.

Paul Mason: Pokud si někdo pamatuje, jak vypadá normální hospodářské oživení - pro to se musíme vrátit zpět až o dvacet let - za normálního hospodářského oživení dochází k ekonomickému růstu, rostou i platy a roste i inflace. Úrokové míry zůstávají kolem pěti šesti procet, takže lidé, kteří spoří, mají možnost vydělávat úroky. My v současnosti zaznamenáváme růst, ale naprosto statickou inflaci, téměř nulovou inflaci, platy se nezvyšují a úrokové míry jsou tak nízké, že lidi vlastně spořitelnám platí za to, že si tam mohou ukládat peníze.

Nynější ekonomika, jak to řekl jeden ekonom, je jako Titanic bez záchranných člunů. Už všechny byly spuštěny. Kdyby ústřední banka zvýšila úrokové míry, potlačí tím růst ještě víc. To se tedy nestane. Velkým problémem je minimální inflace.

Uprchlíci dále přicházejí, navzdory mrazivému počasí, Tusk varuje, že se rozloží Schengen

20. 1. 2016

Evropa už má jen dva měsíce na vyřešení migrační krize, anebo se rozpadne schengenská zóna volného pohybu, což bude mít záporné hospodářské důsledky. To je vážným varováním od prezidenta Evropské komise Donalda Tuska, který je frustrován trvalou neschopností Evropy jakkoliv jednat.

Navzdory mrazu nepoklesl počet lidí, kteří se snaží dostat se na evropský kontinent, jak informuje naše mezinárodní editorka Lindsey Hilsum:

Jestliže je zima teď, o kolik horší to bude za několik dní. Teplota na hranici mezi Makedonií a Srbskem má poklesnout na -20 stupňů Celsia. Cesta už je teď nebezpečně zledovatělá. Brzo tu bude hluboký sníh.

O argumentačních faulech v kauze Obamovy íránské "smlouvy"

20. 1. 2016 / Karel Dolejší


V libovolné kauze, tedy i u mezinárodní dohody, je vždy třeba prozkoumat především to, nakolik je věc v praxi přínosná, a vedle toho, nakolik je závazná a vynutitelná. Jestli námitky vznášejí katolíci, vojáci, republikáni nebo kominíci, je vždy a všude i v tom nejlepším případě druhotný problém, ale spíše na tom záleží starou belu.

Sexistický příplatek: Výzkum zjistil, že ženy platí za obdobné výrobky o 37 procent vyšší ceny než muži

20. 1. 2016

Kupujete-li si propisovačky, žiletky, parfém či prostě jen trička, aspoň v Británii platíte jako žena za obdobné výrobky o hodně vyšší ceny. Deník Times srovnal ceny stovek výrobků a zjistil, že tytéž výrobky, určené pro ženy jsou skoro o 40 procent dražší než výrobky určené pro muže. Například žiletka, kterou vyrábí tentýž výrobce, je dražší, když má růžovou barvu - pro ženy, než když má oranžovou barvu - pro muže. Žiletky vyrábí firma Bic, která také prodává své propisovačky za vyšší cenu, když je propisovačka určena ženě a ne muži. Miniaturní dětské jízdní kolo Kidimoto stojí 50 liber, ale pokud je pro holčičky, stojí 60. Totéž platí nejen v Británii, ale i v USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lidskoprávní organizace ostře odsoudily Británii za prodej zbraní Saúdské Arábii

20. 1. 2016

Británie prodala za tři měsíce loni v létě Saúdské Arábii bomby, rakety a řízené střely za více než 1 miliardu liber. Bylo to v době, kdy Saúdská Arábie zintenzivnila své letécké údery proti vzbouřencům z kmene Houthi.

Humanitární organizace Saferworld, která bojuje proti prodejí zbraní represivním režimům, a Amnesty International získaly právní analýzu od soudce a profesoraa Philippa Sandse a dalších právníků, kteří konstatovali, že prodej britských zbraní do Saúdské Arábie v kontextu bombardování v Jemenu porušuje britské, evropské i mezinárodní právo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA: Kdo navštíví Írán, nesmí už do Ameriky bez víza

20. 1. 2016

Spojené státy zabránily novinářce z BBC letět z Londýna do USA, protože má dvojí, britské a íránské občanství.

Rana Rahimpour, moderátorka perského vysílání BBC, nesměla v úterý odletět z Londýna do New Jersey. Je to v důsledku nového zákona, který schválil americký Kongres. Podle něho musejí osoby s dvojím občanstvím, které dosud mohly cestovat do USA bez víza, žádat o vízum. Nové opatření trestá všechny íránské držitele dvojího občanství, bez ohledu na to, zda jsou či nejsou kritičtí vůči íránské vládě. Íránská vláda šikanuje členy perské redakce zahraničního vysílání BBC, avšak to neznamená, že je Spojené státy vpustí do země.

Dezinformace v českých médiích pokračuje:

Vytvářejí nyní falešný dojem, že Miloš Zeman je na Západě populární

19. 1. 2016 / Jan Čulík

Jeden čtenář nás upozornil, že televize Nova zkoumala reakce na čtenářských fórech britských bulvárních listů a na Facebooku a "zjistila", údajně, že "Británie tleská Zemanovi, s uprchlíky má stoprocentní pravdu".

Je to další pozoruhodný krok, jímž česká komerční média vrhají Českou republiku do nesmyslů a informační izolace. Nikdo přece nemůže brát vážně výroky většinou psychopatických "debatérů" na fórech deníků či na Facebooku. To není seriozně ověřitelný zdroj informací o názorech ve společnosti. Nikdy nevíte, kolik z těchto "debatérů" jsou trollové, tři lidi, kteří používají stovku různých anonymních přízvisk.

Kromě toho, to, co se děje na sociálních sítích, není odrazem toho, co se děje ve společnosti, jak ke své škodě v roce 2009 shledali západní komentátoři, když tehdy podporovali údajně "celostátní" "zelenou" íránskou revoluci, odehrávající se na Facebooku a Twitteru. Ukázalo se, že šlo o vrstvičku středostavovských obyvatel, kteří drtivou většinou po porážce revoluce, protože se k ní nepřidal íránský venkov, skončili v mučírnách režimu a ve vězení.

Když loni projížděl Slovenskem a Čechami americký vojenský konvoj, sociální sítě byly plné antiamerického hněvu. Do ulic však proti konvoji vyšlo protestovat jen pár desítek lidí.

Miloš Zeman vystupuje na veřejnosti se skoro stejně šokujícími, xenofobními, neinformovanými a rasistickými tvrzeními jako americký prezidentský kandidát Donald Trump.

Zřejmě o hodně reprezentativnější výpovědí o názorech britských občanů je skutečnost, že v Británii podepsalo rekordních 600 000 lidí petici, aby byl kvůli xenofobním antimuslimským názorům Trumpovi zakázán přistup do země a muselo se o tom debatovat v parlamentu. I v západních zemích samozřejmě existují xenofobové a rasisté, kteří se projevují na sociálních sítích a na fórech novin, avšak nikoliv v tak drtivé míře jako v postkomunistické střední Evropě.

KULTURNÍ DIPLOMACIE ČESKÉ REPUBLIKY:

Deník Guardian kontrastuje vstřícný postoj papeže Františka vůči uprchlíkům s xenofobními nesmysly Miloše Zemana

19. 1. 2016

V neděli přivítal papež František 5000 migrantských věřících na mimořádné mši v bazilice Sv. Petra ve Vatikánu. Oslavil tím světový den migrantů a uprchlíků. V kázání papež naléhal, aby si uprchlíci cenili své kultury a svých hodnot, zatímco začínají nový život, píše list Guardian.

"Milí migranti a uprchlíci, každý z vás v sobě nese příběh, kulturu a cenné hodnoty - ale také, bohužel, často zážitky zoufalství, útlaku a strachu," řekl papež František.

Papež František také v pondělí pronesl projev k vatikánským velvyslancům evropských zemí, v němž naléhal, aby evropské vlády dál přijímaly imigranty, i když přiznal, že je nutno vyřešit bezpečnostní otázky spojené s příchodem vlny lidí z Blízkého východu, Jižní Asie a Afriky.

List Guardian dává tyto informace do kontrastu se známými nedávnými výroky českého prezidenta Miloše Zemana o tom, že "integrace muslimů do Evropy je nemožná", že "příchod imigrantů je invaze, kterou někdo řídí", že "invazi imigrantů řídí Muslimské bratrstvo" a že "mladí zdraví muži z Iráku a ze Sýrie by měli bojovat se zbraní v ruce proti Islámskému státu a neutíkat před ním". Článek sdílelo na Facebooku během pondělka 7000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

KULTURNÍ DIPLOMACIE:

Zemanovy výroky vyvolávají po světě zděšení

19. 1. 2016

Prezident České republiky tvrdí, že integrace muslimů v západní Evropě je "prakticky nemožná", píše na Facebooku Guy Verhofstadt, bývalý belgický premiér a nynější šéf europoslaneckého klubu Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Pokračuje:

"Zeman ignoruje všechny muslimy, kteří se úspěšně integrovali do naší společnosti a kteří jsou úspěšní, tečka. Máme muslimské hasiče, generální ředitele firem, designery, učitele, sociální pracovníky, policisty, státní úředníky, architekty, majitele restaurací, obchodníky, právníky, a, ano, i muslimy, jako je Hesham Ahmad Mohammad, který v Kolíně nad Rýnem na Silvestra chránil ženy před útočníky.

Zeman se mýlí, protože to, že máme různé kultury anebo různou náboženskou víru nám nebrání v tom, abychom sdíleli stejné hodnoty a budovali jednu společnost.

Lékaři bez hranic ostře odsoudili katastrofální selhání Evropské unie ve věci uprchlické krize

19. 1. 2016

V roce 2016 musejí evropské země přijmout odpovědnost za lidské ztráty na životech, které byly důsledkem jejich rozhodnutí a poučit se ze svých chyb.

Ve zprávě, zveřejněné v úterý, důrazně odsoudila organizace Médecins Sans Frontières, Lékaři bez hranic (MSF) katastrofální selhání Evropské unie, která nedokázala v roce 2015 reagovat na uprchlickou krizi.

"Nejenže Evropská unie a evropské vlády kolektivně selhaly a vůbec krizi neřešily, ale nadto jejich pozornost věnovaná politice odstrašení a jejich chaotická reakce na humanitární potřeby prchajících lidí aktivně zhoršily situaci tisíců zranitelných mužů, žen a dětí," konstatoval ředitel operací organizace Lékaři bez hranic Brice de le Vingne.

O řešení příčin a prázdných a plných domech

19. 1. 2016 / Boris Cvek

V české veřejné debatě se stále častěji objevují hlasy politiků, že západní Evropané dávají konečně za pravdu nám Čechům, kteří jsme odmítali kvóty a kteří jsme chtěli jako prioritu ochranu vnějších hranic EU a „řešení příčin“. Ztrácí se přitom malý detail: ti západní Evropané přijali veliké množství uprchlíků, zatímco my prakticky nikoho.

Je to podobné, jako by dva lidé ubytovávali chudé: jeden by se staral, druhý by odmítal pomoci, jeden by měl plný dům, druhý by měl dům prázdný. A ten s prázdným domem v okamžiku, kdy ten s plným domem začne odmítat nové příchozí s tím, že už má naprosto plno, by začal chodit a všude říkat: vidíte, měl jsem pravdu, nemá to smysl!

Kromě toho ochrana vnějších hranic EU je mnohem obtížněji proveditelná, má-li být účinná, než kvóty, zrychlení azylových řízení, rozšíření statusu „bezpečná země“ na Albánii atd. či repatriace lidí, kteří azyl nedostali. Možná ještě obtížnější než ochrana vnějších hranic EU je ukončení války v Sýrii a zlepšení životních podmínek v dalších zemích, kde se už prakticky nedá žít, zastavení klimatických změn a prostě to česky chytré „řešení příčin“.

Pro naše pohodlné konzumní životy produkujeme obrovské množství skleníkových plynů a spolu s nimi globální změny v klimatu, které vyhánějí a zejména budou vyhánět lidi z jejich domovů. Je to podobné situaci, v níž někdo z důvodu svého pohodlí pouští jedovatý plyn do sousedova domu, a když pak vidí, jak zoufalá rodina z toho domu utíká, odmítá jí pomoci s tím, že nejprve je třeba řešit příčiny.

Stephen Hawking: Většina hrozeb lidstvu pochází od vědy a techniky

19. 1. 2016

Lidstvo čelí jednomu z nejnebezpečnějších století své existence v důsledku pokroku vědy a techniky, varuje britský vědec Stephen Hawking. Pravděpodobnost katastrofy na planetě Zemi v období následujícího jednoho roku až tisíc let stoupne na téměř úplnou jistotu, avšak lidstvu to potrvá ještě nejméně století, než bude schopno vytvářet kolonie ve vesmíru.

"Funkční kolonie ve vesmíru nebudeme schopni vybudovat nejméně ještě sto let, tak musíme v tomto období být velmi opatrní," varoval Hawking. Největší hrozbou lidstvu jsou nyní jaderné technologie a geneticky zkonstruované viry.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americká politika na Blízkém východě: Jako když pejsek a kočička vařili dort

19. 1. 2016

Zrušení sankcí proti Íránu není "triumfem americké diplomacie", je to svědectví americké slabosti a nesystematičnosti, kupodivu zrovna v regionu, kde soustřeďovala svou vojenskou a politickou moc po celá desetiletí. Írán nyní zrušil svůj jaderný program, propustil symbolicky hrstku Američanů a nyní se může vrátit k normální míře svého barbarství, píše v deníku Guardian Paul Mason.

Zaprvé v Íránu existuje normální útlak: vězni. Dvě třetiny z nich, uživatelé drog anebo prodejci drog podle OSN - byli loni popravováni, tři každý den. Je to nejvyšší počet poprav na jednoho obyvatele na celém světě. Zadruhé, existuje tvrdý útlak odborů. V roce do května 2015 zatkl Írán 233 odborových aktivistů. Všechny stávky a jakákoliv odborová činnost jsou považovány za ohrožení národní bezpečnosti Revolučními gardami, fundamentalistickou vojenskou organizací, která doma vynucuje islamistickou disciplínu a v zahraničí provádí vojenské operace. Zatřetí dochází k otevřenému politickému útlaku, takže dva prezidentští kandidáti ze "zeleného" protestu v roce 2009 Mehdi Karroubi a Mir Hossein Mousavi - jsou v domácím vězení a ve věznicích jsou také stovky aktivistů za lidská práva, právníků, novinářů a vědců.

Martin Luther King jr. byl mnohem radikálnější, než jsme se domnívali

19. 1. 2016 / Daniel Veselý

 (Charismatický bojovník za lidská práva by se 15. ledna dožil 87 let)

Vždy v lednu je Martin Luther King jr. univerzálně oslavován jako národní hrdina, který mírumilovně kázal proti rasové nespravedlnosti. Avšak tento obrázek světce je na hony vzdálený útokům, jimž reverend čelil po dobu svého života. Bývalý ředitel FBI J. Edgar Hoover jej „příznačně“ označil za „nejnebezpečnějšího černocha“ a „nejproslulejšího lháře v zemi“, zatímco FBI pozorně monitorovala jeho aktivity. Postupem času se Kingovy kontroverzní činy uhlazovaly, a byla tak pohřbena jeho radikálnější učení. Zde jsou čtyři z nich:

Kongo: Sedmileté děti těží v dolech kobalt pro vaše chytré telefony

19. 1. 2016

Sedmileté děti pracují v nebezpečných podmínkách v tzv. Demokratické republice Kongo. Dolují tam kobalt pro chytré telefony, počítače a automobily, prodávané po celém světě firmami známých značek, jako je Apple, Microsoft a Vodafone, varuje Amnesty International.

Tato lidskoprávní organizace vystupovala kobalt, který se používá v lithiových bateriích a prodává se 16 multinacionálním formám. Tento kobal se těží v dolech v Kongu, kde děti a dospělí za svou práci dostávají jeden dolar denně, pracují v životně nebezpečných podmínkách a jsou obětí násilí, vydírání a zastrašování.

Více než polovina světového kobaltu pochází z Konga a 20 procent z tohoto množství z dolů na jihu země. R. 2012 uvedl UNICEF, že tam v dolech pracuje 20 000 dětí.

Amnesty International některé pracovníky v těchto dolech interviewovala. Pracují 12 hodin denně bez ochranných oděvů a mnozí z nich v důsledku toho trpí vážnými zdravotními problémy.

Dětší horníci často ve věku pouhých 7 let nosí těžké náklady v intenzivním vedru za jeden nebo dva dolary denně. Nemají masky ani rukavice. Několik děti svědčilo o tom, že je stráže, zaměstnávané důlní společností, bijí a nutí platit "pokuty".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zemanovy moudrosti i ve švédských novinách

18. 1. 2016

Švédská média se téměř nikdy nezajímají o to, co se děje v Čechách, ale dnes se česká hlava státu dostala i do našich novin agens Nyheter : http://www.dn.se/nyheter/varlden/tjeckiens-president-omojligt-integrera-muslimer/

Překlad nadpisu: "Český prezident: [Je] nemožné integrovat muslimy"

Zajímalo by mě, kolik Zeman zná muslimů?

Většina čtenářů švédských novin, co integrovaných muslimů potkává denně spousty - ať už mezi kolegy, sousedy, prodavači či doktory - nad majestátní moudrostí knedlovepřového Kocourkova nevěřícně kroutí hlavou.., píše Josef Berger.

Novinky dál poškozují Českou republiku: Znovu publikují manipulativní nesmysly Klause mladšího

18. 1. 2016 / Jan Čulík

Celý článek je neuvěřitelný. Zmiňme jen tři případy Klausovy nehorázné manipulace veřejnosti:

"Poláci jen zvolili po letech vládu, která není eurohujerská. Ba naopak. Navíc vláda dostala silný mandát od Poláků – sestavila se jednobarevná vláda strany Právo a spravedlnost."

Jak na to poukazují četní mezinárodní komentátoři, problémem není, že by nová polská vláda strany Právo a spravedlnost prováděla novou, třeba pravicovou (ona je vlastně levicová, komunistická) politiku. Problém je v tom, že nová polská vláda strany Právo a spravedlnost mění ústavní pořádek. Zlikvidovala nezávislost Ústavního soudu, který byl pojistkou kontroly státní moci, a přímo podřídila média ministru financí. Odebrala také soudům pravomoc rozhodovat o tom, zda a kdy stát smí lézt občanům do soukromí a špehovat je na internetu. Nyní o tom už v Polsku nerozhodují soudy, ale samy si o tom rozhodují státní orgány.

A ohledně toho, jak kdo v nedávných polských volbách hlasoval, a proč a jaké je situace v dnešním Polsku a proč je nebezpečná i pro Václava Klause mladšího, si přečtěte vynikající analýzu globálního odborníka Neala Aschersona. Srovnejte úroveň pana Aschersona s úrovní pana Klause ml., úroveň týdeníku Observer s úrovní Novinek.

"Facebook zrušil stránku Bloku proti Islámu (nebo jak se to přesně jmenuje), která měla asi 170 000 podporovatelů. Neomarxistická levice jásá, ostatní jsou zticha podle principu, že „každý bude řvát, až zablokují jeho, dokud jen likvidují souseda, tak jsem radši potichu“. To není moc svobodomilné a hlavně trvale udržitelné."

Ve všech civilizovaných státech světa je trestným činem vyzývat k násilí proti náboženské, etnické či politické skupině. Je to podle trestního zákoníku České republiky trestným činem i v ČR. Klaus mladší se bude teď zasazovat i o zrušení trestnosti znásilňování malých dětí?

Stejní lidé většinou i podporují norský Barnevernet (to je taky soukromá společnost), co krade české děti, a jedním dechem hystericky vítají statisíce cizokrajných migrantů.

Jedním z nejškodlivějších mýtů, nyní převládajících v České republice, který Klaus ml. prohlubuje, je představa, že lidi jednají jako automaty. Když mají jeden názor, určitě to znamená, aspoň podle Klause mladšího, že automaticky s tím budou zastávat desítky dalších názorů, které s tím prý jdou ruku v ruce. Jenže lidi nejsou roboti.V Čechách se dnes "automaticky se  předpokládá, že se váš názor pojí s batohem dalších, které jsou na něj nalepené," píše Štefan Švec.

Barnevernet dává děti do adoptivních rodin na základě rozhodnutí nezávislých soudů. V Česku naproti tomu úřady odebírají ročně rodičům 2000 dětí a nikdo neví proč. Nikdo to také neřeší, ani Klaus mladší. Pokrytectví. Označovat lidi za "cizokrajné" je rasismus, uprchlíky za "migranty" je sprostota. Když někdo není Čech, on to není podle tebe člověk, Klausi?

Redaktoři Novinek hrubě poškozují poměry v České republice, pokud dávají Klausovi mladšímu možnost, aby publikoval emocionální, manipulativní nesmysly bez korekce. V civilizovaných novinách se provádí před vydáním editace článků a provádí se verifikace faktů.

Kdyby to dělali v Novinkách, zjistili by, že z Klausova textu se nedá publikovat jediné slovo.

Oxfam: 62 miliardářů vlastní tolik bohatství jako celá chudší polovina obyvatelstva Zeměkoule

18. 1. 2016

Těsně před výroční schůzí suberbohatých jedinců na Světovém ekonomickém fóru v Davosu vydala charitativní organizace Oxfam analýzu, z níž vyplývá, že 62 nejbohatších miliardářů vlastní tolik majetku jako celá chudší polovina světového obyvatelstva. Zpráva také poukazuje na sílící trend, že 1 procento lidí vlastní více bohatství než všech 99 procent ostatních.

Oxfam uvádí, že bohatství nejchudších 50 procent lidí vletech 2010-2015 pokleslo o 41 procent, přestože se počet obyvatel světa v těchto letech zvýšil o 400 milionů. V témže období stouplo bohatství nejbohatších 62 jedinců o 500 miliard dolarů na 1, 76 bilionu dolarů.

Generální ředitel britské pobočky humanitární organizace Oxfam Mark Goldring zdůraznil: "Je prostě nepřijatelné, aby chudší polovina světových obyvatel nevlastnila víc než malá skupinka superbohatých, která se vejde do jednoho autobusu. Znepokojení světových politiků ohledně eskalující krize nerovnosti se dosud neproměnilo v žádné konkrétní kroky na zajištění toho, aby lidé dole dostali férový podíl ekonomického růstu. Ve světě, kde každý devátý člověk usílá večer hladový, si nemůžeme dovolit dávat dál nejbohatším stále větší část dortu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Teď už máme, co jsme chtěli, aneb nežít ve lži

18. 1. 2016 / František Řezáč

Soudobá kapitalistická společnost vynakládá velkou energii na potlačení pravdy, říká v rozhovoru z roku 1980 pro veřejnoprávní televizi Südwestfunk Baden Baden psycholog, filosof a prorok Erich Fromm. Uvádí příčiny krizového stavu kapitalismu s naléhavostí, která platí dodnes a nevidí nic, co by na základě znalostí, které již lidstvo o sobě a o přírodě má, vedlo ke změně. Naopak, pravda je potlačována v zájmu honby za profitem, což nemůže skončit jinak, než katastrofou.

ODS jako nostalgická strana minulosti, velmi podobná KSČM

18. 1. 2016 / Boris Cvek

Nějakou chvíli jsem váhal, zdali má vůbec smysl komentovat právě skončený sjezd ODS, strany, která byla hlavní budovatelkou českého kapitalismu a která dlouho představovala hlavní pravicovou stranu v soupeření s levicovou ČSSD. Dnes je ODS jedním ze dvou menších pravicových projektů, spolu s TOP09, které marginalizovalo Babišovo hnutí ANO.

Předseda TOP09 Miroslav Kalousek ve svém projevu na sjezdu ODS podle mne velmi dobře vystihl, co obě české pravicové strany spojuje a co rozděluje. Hlavní nepřítel je právě Babiš, tedy zosobnění českého kapitalismu, a hlavní spor je v přístupu k EU. Odpor proti Babišovi je defenzivní a nenabízí nic více než minulost, tedy český kapitalismus.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2015

1. 1. 2016

V prosinci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 74 066,31  Kč. Příjem z reklamy byl 15 893,00 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2015 161 059,72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák