21. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 7. 2003
Vedoucí činitelé BBC se octli v izolaci od vlastních podřízených, poté, co v neděli tato veřejnoprávní instituce nepřímo obvinila Davida Kellyho, že při výslechu v poslanecké sněmovně minulý týden nemluvil tak úplně pravdu.
21. 7. 2003
Pověst BBC považovali v neděli někteří za zpochybněnou, poté, co BBC potvrdila, že hlavním zdrojem reportáží o tom, že byla oficiální zpráva britské vlády o iráckých zbraních hromadného ničení "zdramatizována", byl zemřelý vědec dr. David Kelly. Britští politikové okamžitě začali požadovat, aby vedoucí činitelé BBC rezignovali.
21. 7. 2003
Poté, co BBC v neděli přiznala, že dr. David Kelly byl jediným zdrojem její reportáže z 29. 5. o tom, že Alastair Campbell, Blairův šéf pro komunikaci s médii, údajně zdramatizoval oficiální vládní zprávu o iráckých zbraní hromadného ničení, se stala v pondělí BBC terčem ostré kritiky britského tisku.
21. 7. 2003

Andrew Gilligan, reportér, který 29. května odvysílal v rozhlase BBC reportáž, podle níž britská vláda "zdramatizovala" oficiální zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení tím, že do ní údajně na poslední chvíli včlenila neověřené tvrzení, že Saddám má možnost zaútočit svými zbraněmi do 45 minut, popřel, že by zkreslil výroky svého zdroje, dr. Davida Kellyho, který ve čtvrtek zřejmě spáchal sebevraždu.

"Naprosto nezávisle na mém setkání s ním vyjádřil dr. Kelly velmi obdobné znepokojení ohledně toho, jak Downing Street interpretovala výzvědné informace pro tuto zprávu, i ohledně toho, že tvrzení o útoku do 45 minut je nespolehlivé, televiznímu pořadu Newsnight," konstatoval Gilligan v prohlášení, zveřejněném BBC. Dodal: "Tyto reportáže Downing Street nikdy nezpochybnila."

21. 7. 2003
Nové znepokojení ohledně tvrzení britské vlády, týkajících se iráckých zbraní hromadného ničneí, vyjádřil v neděli přítel a blízký spolupracovník zemřelého dr. Kellyho. Richard Butler, bývalý hlavní zbrojní inspektor OSN opakoval své tvrzení, že britská, americká a australská vláda před útokem na režim Saddáma Husajna iráckou hrozbu přeháněly.
21. 7. 2003
Ve světě, kde se vědecká práce setkává s výzvědnou činností a výzvědná činnost s politikou byl David Kelly nezvyklou osobností -- byl to především vědec, který se zjevně jen málo zajímal o machiavellovský svět politiky.

Jeho odborností jako oxfordského mikrobiologa byla původně výroba hnojiv a pesticidů. Je to obor, který je blízký výrobě biologických zbraní.

21. 7. 2003
Smrt Davida Kellyho vyvolává celou řadu základních, otázek, napsal v neděli týdeník Observer: Některé byly během neděle zodpovězeny:
21. 7. 2003
Gerald Kaufman, labouristický předseda parlamentního výboru pro sdělovací prostředky a sport požadoval, aby se generální ředitel BBC Greg Dyke a šéfové zpravodajství BBC přiznali ke své "posedlosti" původním tvrzením reportáže Andrewa Gilligana - že totiž oficiální britskou zprávu o Iráku ze září 2002 "zdramatizoval" Alastair Campbell, Blairův šéf pro vztahy s médii. BBC však tuto Kaufmanovu žádost přímo odmítla.
20. 7. 2003
Blízký spojenec Tonyho Blaira Peter Mandelson překvapivě zaútočil o víkendu na BBC v době, kdy čelí premiér Tony Blair i jeho šéf komunikací Alastair Campbell požadavku, aby v souvislosti s kontroverzí ohledně využívání výzvědných informací před útokem na Irák rezignovali, vzhledem, k tomu, že si tato kontroverze vyžádala první lidský život. Mnozí odmítnou tento Mandelsonův pokus vystoupit na obhajobu vlády jako "kouřovou clonu", která má Blaira ochránit v nynější době, nejnebezpečnější pro něho od okamžiku, kdy před šesti lety vstoupil do Downing Street, míní týdeník Observer.,
21. 7. 2003
Není nic tak nespravedlivého a odporného, jako když se sdělovací prostředky v Británii promění ze soudce a z poroty v hysterický lynčující dav a pronásledují pak nějakou nešťastnou oběť. Dokud se sami nestanete terčem takové hysterie, kdy vás všichni odsuzují a nikdo se vůbec nesnaží zjistit fakta, nebudete schopni si představit, jaké to je.

To je názor Petera Mandelsona, někdejšího blízkého politického spolupracovníka premiéra Tonyho Blaira a čelného spolutvůrce "nové" (tj. zreformované, pravicové) Labouristické strany, který byl donucen před časem v důsledku politických skandálů z politiky odejít:

19. 7. 2003
Vládou Tonyho Blaira od základů otřásla to, co se jeví jako sebevražda dr. Davida Kellyho, interního vědeckého poradce britské vlády, který se dostal do ohnisku konfliktu mezi Downing Street a společností BBC.

I když úřad britského premiéra rychle poskytl souhlas se soudním vyšetřováním toho, jak vláda zacházela s dr. Kellym během posledního týdne jeho života, tato nejnovější tragédie, vzniklá z irácké války, zřejmě vrhne "stále se prodlužující stín" nad už tak kontroverzním druhým funkčním obdobím britského premiéra, napsal v sobotu britský list Guardian.

19. 7. 2003
Jedním ze základních rozdílů mezi skutečnými demokraciemi a totalitními režimy je svobodný tisk.

Zdá se, že dr. Kelly zemřel v důsledku pohrdání britské vlády vůči jednomu ze základních kamenů demokracie - vůči svobodnému a nezávislému tisku, míní Steven Barnett, profesor komunikací na University of Westminster.

Shrnujeme jeho - velmi aktuální a závažnou - argumentaci, jak vyšla v deníku Guardian ZDE.

Podotkněme: zdá se být skutečně velký rozdíl, jakým způsobem se starají o své novináře, publikující vládě nepříjemné informace, řekněme britská BBC a česká MFD. Srovnejme případ Andrewa Gilligana, za jehož reportáž o nepřípustné "dramatizaci" vládní zprávy o Iráku se BBC postavila absolutně, s případem Sabiny Slonkové, pro niž byly zřejmě problémy se zveřejněním článku o korupčním chování ministrů české vlády na festivalu v Karlových Varech konečným důvodem k odchodu z MFD. List se za svou novinářku nepostavil. Jaký precedens to však vytváří pro nezávislou práci novinářů v ČR? (JČ)

21. 7. 2003

Nedělní rozhovor serveru Česká média s třemi "mediálními odborníky" - Liborem Mihalkou, Barborou Osvaldovou a Jefimem Fištejnem - se týkal souvislostí okolo volby nového generálního ředitele a případného sloučení ČT a ČRo. Opět se ke slovu většinově dostali ti, kteří k tomu skoro nemají co říci. A nebo snad právě proto?

Digitalizace médií TÉMA BL
21. 7. 2003

Jiří Janeček, nový generální ředitel České televize, pověřil v pondělí výkonem funkce ředitele zpravodajství Otakara Černého, současného šéfredaktora sportu. O. Černý bude na tomto místě působit do doby, než bude vybrán řádný ředitel zpravodajství, informuje Česká televize.

21. 7. 2003
Neuplyne prakticky týden, aby se na stránkách místního tisku nereferovalo o třebíčské Západomoravské vysoké škole (ZMVŠ). Připomeňme, že tato škola je soukromá, založena byla letos na jaře a prozatím dostala akreditaci pro jediný obor bakalářského studia zaměřený na výpočetní techniku. Je pochopitelné, že takový kolos - jakým každá vysoká škola bezesporu je - spolkne nemálo finančních prostředků. Dalo by se očekávat, že subjekt s přídomkem "soukromý" bude pracovat na základě tržních mechanismů a jen mizivou část jeho rozpočtu bude tvořit přísun z veřejných rozpočtů (tj. daní všech občanů).

Takže zatímco se jedny místní tendenční noviny, jejichž "majitel" je zároveň i jedním ze zakladatelů školy, vyjadřují v superlativech o tomto riskantním podniku, největším "sponzorem" celé akce je město Třebíč.

21. 7. 2003

... ... Vyjadřuji KSČM tímto jako řadový člen ČSSD (od prosince 1989) svoji podporu a zároveň svoji hlubokou a upřímnou solidaritu v úsilí KSČM postavit účinnou bariéru proti spojené pravici, které záhy po Vašem triumfálním volebním výsledku došly věcné argumenty a pod taktovkou pana profesora Klause se opět uchýlila k mobilizačním heslům, podpásovým slovním úderům a k tomu nejnižšímu a totálně nedůstojnému politickému rasismu. ... ...

Aniž jsem se jakkoliv "investigativně" snažil, dostal se mi na stůl velmi bezprostředně vypadající, téměř mravoučný příběh neukojené komunální ctižádosti a sousedské nevraživosti, okořeněný trochou politické věrolomnosti. Vše posvěceno "čistým ekologickým úmyslem" zachránit vzrostlé cedry v Čelákovicích u protagonistova domu. Vše opepřeno mírně bulvárním kořením dodávek lokomotiv do exotického Vietnamu a jinam. Příběh má ale několik rovin. Předně neuvěřím každé sebelépe zrežírované a odehrané "bamberské" provokaci jako jiní novinářští kolegové, ani nejsem naivní, abych se nechal unést dějem.

21. 7. 2003

V jistém smyslu cítím beznaděj. Žít v dnešní společnosti je pro mne trošku jako jít v davu skandujícím "Obloha je žlutá" a přitom být přesvědčen, že obloha není žlutá.

Proudění v Českém středohoří - ze sympozia v Řehlovicích
21. 7. 2003

Monitor Jana Paula

Bývalé Sudety jsou na severu Čech ve svém genia loci sociálně i ekonomicky stále nejchudším územím nikoho a přestože České středohoří láká svojí jedinečností mnoho turistů, od roku l999 má i svoji zvláštnost.

21. 7. 2003

Výuka (nejen) zeměpisu nejen poznáváním a hodnocením, ale i vnímáním s využitím Yi-Fu Tuanovy koncepce

Výuka zeměpisu ale i dalších všeobecně vzdělávacích předmětů je založena v převážné míře na poznávání a na hodnocení výkonu. Pozornost by však měla být věnována i vnímání. Jak chápat vnímání místa? Lze například poznat rozdíl v České republice mezi územím, kde žili čeští Němci a kde nyní žijí Češi, a územím, které bylo vždy české? Co je to vykořenění (ať už dobrovolné či násilné)? Co je to domov? Lze v neznámém prostředí nalézt signály, které návštěvníka upozorní na to, jaké společenství v daném území žije, co preferuje? Jak chápat identifikaci s územím místním, regionálním, státním a evropským ? Jsou to i otázky, které přesahují rámec samotného školního předmětu zeměpisu.

21. 7. 2003
tisková zpráva občanské iniciativy Svobodné Bělorusko

Současný prezident Alexander Lukašenko svátek nezávislosti v roce 1995 zrušil a zakázal i historicko bílo-červenou vlajku, kterou nahradil komunistickou.

K této věci vznikla během středečního večera 16. července spontánní iniciativa, která chce tento okamžik připomenout. Jde o aktivitu otevřenou všem, kteří by chtěli podpořit svobodné Bělorusko!

18. 7. 2003
Vážená Česká média,

neodpovídal bych na tradiční osobní útoky Jana Čulíka, kdyby se neobjevily i na Vašem serveru. V naprosté většině případů Jan Čulík píše o věcech, kterým nerozumí. O to více textu je o nich schopen napsat. Novinářem není.

17. 7. 2003

Jan Urban konstatoval ve středu v poznámce k analýze jeho propagandistických komentářů, odvysílaných na ČRo 6, že po pádu Saddámova režimu navštívil Irák.

Britské listy zjistily, že cestu Jana Urbana do Iráku nefinancoval Český rozhlas. Zeptali jsme se tedy Jana Urbana telefonicky, kdo mu cestu do Iráku hradil. Jan Urban potvrdil, že Irák po pádu Saddáma Husajna skutečně navštívil, avšak odmítl Britským listům sdělit, kdo mu tuto cestu financoval. "S vámi se nebudu bavit, pane Čulíku, musím jít do studia."

Pokud komentátor veřejnoprávního rozhlasu navštěvuje země, o nichž píše komentáře, aniž by ho tam vysílal jeho zaměstnavatel, má-li si zachovat důvěryhodnost svých posluchačů, měl by veřejně deklarovat, kdo mu takové cesty hradí, aby posluchači mohli posoudit, zda nedochází k střetu zájmů.

1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2003 Komunální příběh opravdového člověka
aneb cílené kálení do kukaččích hnízd
Štěpán  Kotrba
21. 7. 2003 Sympozium v Řehlovicích Jan  Paul
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
21. 7. 2003 Mediální válka o BBC: Lhal Kelly anebo Gilligan?   
18. 7. 2003 Nebezpečí internetu pro dospívající dívky   
18. 7. 2003 MFD: článek o korupci ministrů potlačen na příkaz německého vlastníka?   
18. 7. 2003 "Mediální partnerství" nemusí být korupce   
18. 7. 2003 Město Slaný: Ve stopách Rudolpha Giullianiho Jaromír  Hanák
18. 7. 2003 Špidlova úspěšná cesta do USA a co o ní daňoví poplatníci nevědí Zdeněk  Jemelík
18. 7. 2003 Jan Urban: Neschopný Jan Čulík opět udavačem!   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: "BBC se neměla nechat vyprovokovat k útočné reakci"   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: Otázky   
21. 7. 2003 Jak došlo k tomu, že David Kelly musel zemřít   
21. 7. 2003 BBC dává přednost samolibosti před pravdou   
21. 7. 2003 Pověst BBC zpochybněna: Přiznala, že zdrojem reportáže byl dr. Kelly   
21. 7. 2003 Gilligan popřel, že by zkreslil výroky dr. Kellyho   
21. 7. 2003 Britský tisk zvyšuje tlak na BBC   
21. 7. 2003 Mediální válka o BBC: Lhal Kelly anebo Gilligan?   
19. 7. 2003 Smrt dr. Kellyho: tragická cena pohrdání svobodou tisku   
19. 7. 2003 Británie šokována smrtí, kterou způsobila politická mstivost   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   
11. 7. 2003 Downing Street: "ZHN budou nalezeny"   
10. 7. 2003 Tajná izraelská jednotka ovlivňovala americké výzvědné informace   
9. 7. 2003 Britská kontroverze o Iráku: Blair zaútočil na parlamentní výbor   
9. 7. 2003 Irák: Bílý dům přiznal chybu ve výzvědných informacích   
7. 7. 2003 Guantánamo: přiznejte se, nebo zemřete   
7. 7. 2003 Dolní sněmovna shledala Campbella "nevinným"   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT   
3. 7. 2003 "Datumy si nepamatuju" Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala