3. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 5. 2002
Houpu se na židli, před sebou atrium. Nebo spíš světlík. Za světlíkem je další okno a za ním zuří porada vedení. Je ráno a kormidelníci našeho deníku se zase snaží vycucat si z prstů, o čem by ty zítřejší noviny měly být.

Fernet s energetickým drinkem Divoký kůň dobře konají svou práci a následky včerejší kalby mizí v novém krásném červnovém dopoledni. Sekretářku snad konečně sklátila padoucnice, takže tu není a neotravuje s tím idiotským Country rádiem. Ale za světlíkem se sakra něco děje.

"Hele Vildo, pojď se podívat, dneska jsou nějaký živí." Kolega, specialista na kriminalistiku a soudní procesy s poberty všeho druhu, odloží noviny a chvilku zírá.

3. 5. 2002
Hlava v tlustých brejlích se proměňuje v chlápka v nátělníku a trenýrkách. Tak, jak mne vyváží eskalátor přestupní stanice Můstek z Béčka na trasu A, vynořuje se i modrá potrhaná igelitka a fusekle. Civí jako mimoid. Kolem šveholí zmatený, asi pětijazyčný dav a metro nejede. Je večer, první máj 2002, za pět minut tři čtvrtě na osm.
3. 5. 2002
Znovu a znovu se ukazuje u některých českých vzdělanců, že mají skutečný problém s pojmem demokracie jakožto svobodného prostoru, v němž probíhá otevřená diskuse "padni komu padni" a na jejímž základě, vždy podle aktuálního stavu znalostí o dané věci (který je možno a nutno vždy průběžně korigovat, pokud vyjdou najevo nové skutečnosti) dochází k uzavření společenského konsensu, na jehož základě pak vznikají určitá regulační opatření, která zamezují sobeckým či individualistickým výstřelkům, ohrožujícím svobodu druhých.

Jistěže tento výše popsaný, ideální stav, nefunguje v normálních demokratických společnostech vždycky nejefektivněji, přesto však lze říci, že víceméně funguje. Ivan Klíma má ale zkušenost, že v českém prostředí tomu tak není. Tuto českou zkušenost poněkud neústrojně rozšiřuje na celý svět. Tak vylévá s vaničkou i dítě: zhnusen vlnou komerční zábavy dochází k názoru, že svoboda může být vlastně nebezpečná - paradoxně "omezuje svobodu občana". Jenže zavedenější společnosti fungují víceméně tak, že se to, na co si Klíma stěžuje, v nich neprojevuje tak drasticky jako v ČR. Klíma, zdá se, zahajuje na základě české zkušenosti diskusi o tom, co je v současné době v zavedenějších společnostech víceméně vyřešeno (i když není vyloučeno, že v budoucnosti vzniknou znovu problémy i tam). Avšak:

3. 5. 2002

Při příležitosti Světového dne svobody tisku převzal minulou neděli týdeník Observer rozhovor Světové asociace tisku a Světového fóra šéfredaktorů s Václavem Havlem. Havel v něm vysvětluje, na dotaz, jak v sobě našel sílu strávit pět let ve vězení, že se člověk stává hrdinou postupně - tak se to stalo jemu a stejně i Jaromíru Štětinovi a Petře Procházkové, jimž dal vyznamenání.

Směřování k demokracii je ve středovýchodní Evropě podle Havla nezastavitelné, avšak "během dvanácti let od pádu komunismu jsme zažili bezpočet věcí, které byly úplně nové a nikdo je neočekával". Dnešní mladá generace, zejména novinářů, vyrostla v daleko demokratičtějším prostředí než předchozí generace. Důležitým procesem je globalizace, takže je stále obtížnější bránit lidem v přístupu k informacím zvnějšku.

Během doby, řekněme tak za padesát let, však podle Havla není vyloučeno, že svobodu projevu ohrozí ekonomické aspekty, varovným příkladem je dnes Itálie. Proto musejí proti ohrožování svobody slova ekonomickými nástroji vystupovat občanské organizace. Jinou hrozbou demokracii jsou teroristické organizace. "Protože jsem nyní politik," pokračoval Havel, "chápu, že některé politiky irituje, že se tisk dozví všechno a píše o věcech dříve, než o nich politikové ve skutečnosti rozhodli. Přesto však musí být svoboda projevu na prvním místě."

Na otázku, co si Václav Havel myslí o tom, že je Česká republika i nyní kritizována za omezování svobody projevu, Havel odpověděl: "(...) Je důležité se na to dívat z historického hlediska. V postkomunistických zemích je situace velmi komplikovaná, protože tyto země procházejí obrovskými změnami. Během tohoto procesu přeměny vzniká 1001 pokušení, včetně náhlých pokusů spojovat politickou a hospodářskou moc. Na tento proces musí tisk a občanská společnost neustále dohlížet. Dobře připravená, podložená kritika je nejen vítána, ale je nesmírně důležitá pro další rozvoj demokracie." - Anglicky je rozhovor zde. (JČ)

3. 5. 2002
Nevolit je, podle mého, pouze další nebezpečná póza.(Viz článek Egona Haičmana.) Další póza dalšího z chytrých lidí, kteří přes svou inteligenci ale neumí nic jiného, než se pohybovat v minulém světe omezených názorů a - zejména - nečinnosti. O tom, jak kdy taková omezenost a nečinnost byly či nebyly "objektivně" dané, bychom mohli také diskutovat. Myslím, že se shodneme na tom, že byly - a stále často jsou - "pohodlné". Jestli jsme si svobodu, kterou nyní máme, nijak nevybojovali ani nezasloužili je dnes už úplně jedno. Jedno ale vůbec není, pokud bychom jí nazačali používat.
3. 5. 2002
V Americe umírá ročně na obezitu 300 000 osob. Obezita je ve Spojených státech nyní považována za největší zdravotní riziko. Reportér listu Guardian navštívil Mississippi, kde je v Americe největší koncentrace obézních osob. Shrnujeme hlavní myšlenky z článku, jehož anglický originál je zde.
3. 5. 2002
"Přes Sýrii se pašují z východní Evropy zbraně do Iráku, zatímco si Saddám Husajn posiluje obranu v očekávání amerického útoku. Informovali o tom důstojníci irácké armády, kteří nedávno uprchli do Evropy." - Přinášíme podrobnější shrnutí článku o dovozu zbraní z ČR do Iráku, který publikoval dne 29. 4. deník Guardian a který Sýrie, Irák a české ministerstvo obchodu a průmyslu dementovaly. (Anglický originál je zde.)
3. 5. 2002
Hejtman Středočeského kraje Petr Bendl kraje Petr Bendl nesouhlasí s tvrzením sdružení Arnika, že v konceptu územního plánu Pražského regionu nezveřejnil alternativu k dálnici D3. - Toto je tiskové prohlášení Krajského úřadu Středočeského kraje.
3. 5. 2002
Včera "absolvoval" BMW ministra spravodlivosti Jána Čarnogurského ďalšiu dopravnú nehodu. Sotva dva dni po predchádzajúcej. Tento člen vlády sa stáva počtom kolízií automobilov v ktorých sedí, spomedzi svojich kolegov suverénne najväčším verejným dopravným nebezpečím. Nie je ale jediným podobným. Chyba spočíva zrejme v systéme samotnom. Neexistuje nijaký tlak verejnej mienky, ktorý by "papalášov" prinútil akceptovať myšlienku, že nie sú majiteľmi štátu - iba jeho služobníkmi. Bláznivé a bezohľadné jazdenie je len viditeľným vonkajším príznakom stavu spoločnosti.
3. 5. 2002

Alexi Thomsonovi, bývalému moderátorovi Channel Four News, a jeho bývalé kolegyni z televizního studia ITN bylo ve čtvrtek nařízeno, aby prozradili totožnost vojáků, interviewovaných pro televizní pořad o masakrech v Irsku o tzv. "Krvavé neděli" v městě Derry v roce 1972, kdy zahynulo během demonstrace v důsledku střelby britských vojáků do davu 13 civilistů. Thomsonovi i Fergusonové bylo sděleno, že pokud totožnost inkriminovaných vojáků neprozradí, budou zřejmě obviněni z trestného činu pohrdání soudem. (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.) Při nynějším vyšetřování masakru těchto 13 civilistů vystoupili oba novináři jako svědkové a odmítl splnit příkaz lorda Savilla, který předsedá tomuto vyšetřování.

Lord Saville konstatoval, že je "životně důležité", aby vyšetřování mělo možnost podrobit výslechu čtyři vojáky, které interviewovali Thomson a Fergusonová, vzhledem k tomu, že podrobnosti, které vojáci poskytli novinářům jsou "provokativně nekompletní". Oba novináři však odmítli informace o totožnosti interviewovaných vojáků poskytnout. Alex Thomson zdůraznil, že je ochoten jít v této věci do vězení. Konstatoval: "Žádá se ode mne, abych se zdiskreditoval jako novinář i jako člověk. Byl bych tím veřejně zdiskreditován jako osoba, která něco slíbila a pak slib porušila."

Thomson a Fergusonová interviewovali pět britských vojáků, kteří byli přítomni během Krvavé neděle v městě Derry pro sérii kontroverzních reportáží, které se vysílaly v roce 1997.

Právník pro Independent Television News, které vyrábějí Channel Four News, varoval, že pokud by byli novináři donuceni odhalit své zdroje, ochromilo by to budoucí investigativní novinářskou práci.

3. 5. 2002
David Aaronovitch, reportér listu Independent, jeden z "židů v médiích", jak je uveden na seznamu rasistické British National Party, pozval na oběd šéfa této strany Nicka Griffina. O čem hovořili, napsal v článku, který vyšel v jeho deníku ve čtvrtek (viz zde) a který shrnujeme.
2. 5. 2002
"Tenhle vtip," povídal reportér britského listu Colletovi, "vyprávěl v sedmdesátých letech černošský britský televizní komik Lenny Henry: 'Politik Enoch Powell nám chtěl každému dát 1000 liber, abychom odjeli domů. Sem s nimi. Mně to totiž do Dudley stojí autobusem jen padesát pencí.' To přece shrnuje celé fiasko repatriační politiky British National Party. Rasisti prohráli a černoši žijí v Británii natrvalo. Není to docela zábavný vtip?" - Mark Collett je studentem na Leeds University. Dnes kandiduje za rasistickou British National Party v anglických komunálních volbách. Včera jeho portrét publikoval deník Guardian; shrnujeme ho.
2. 5. 2002
Motto: "My jsme vždycky byli nesmírně posedlí s tím, jak jsme ve světě všude strašně známí a populární, a trávíme líčením této své mezinárodní popularity obrovské množství času, takže jsme neměli zatím kdy udělat něco s tím železničním přejezdem v Libni, kde když jede vlak, tak se zavírají šraňky jako na venkově." (Jan Werich)

Snad žádné zahraniční noviny netisknou články o tom, jak je národ, v němž ty noviny vycházejí, mezinárodně milován (nebo že je aspoň mezinárodně milováno jeho pivo!). To snad dělají jen české noviny: hoví tak domácímu komplexu méněcennosti. Dnes se pěkně v tomto smyslu vyznamenala Mladá fronta Dnes. Citujeme však jen začátek jejího článku od Jana Rybáře, který když byl na stáži na Glasgow University, napsal obstojnou dizertační práci o konfliktu v Severním Irsku (viz zde). Bohužel, jak se zdá, je zpět v ČR (a v redakci MFD) už příliš dlouho, takže se mu prostředí vráží do hlavy... :( (To je novina, Honzo!, že se cizince někdy umějí naučit i česky...! To české čtenáře jistě pobaví a poučí...) Je to trapné, když propadáme stereotypům. MFD potřebuje z komerčních důvodů ohlupovat čtenáře lidovými příběhy, tak proč se tomu nepropůjčit. Škoda, že prostředí v MFD dokáže zničit pověst i potenciálně dobrých novinářů, jakým býval bezpochyby i Jan Rybář... (JČ)

3. 5. 2002
Ve dnech 3. - 5. května 2002 se koná v New Yorku sympozium skeptiků ohledně útoků z 11. září, které bude přístupné i na internetu. Níže publikujeme v angličtině jeho program.
1. 5. 2002

Zaregistrujte se na stránkách např. www.spamcop.net. Dostanete individualizovanou e-mailovou adresu, na kterou posílejte okamžitě poté, co jste je dostali, spamy, které vám zaplňují e-mailovou schránku, v příloze jako attachment. Je důležité přeposlání spamů neodkládat. Protispamová služba je zdarma.

2. 5. 2002

K absurdnímu konci dospěl záměr ministerstva vnitra zakázat maskování účastníků demonstrací. Nikdo z poslanců ve druhém čtení nepřednesl takový pozměňovací návrh, který by značně nedokonalou formulaci předlohy opravil do korektní a vynutitelné podoby, zato poslanec Dalibor Matulka (KSČM) navrhl, bezpochyby v dobré víře, změnu, která ještě více odhaluje chybnou úvahu předkladatele.

Matulka správně upozornil, že policie nemůže zasahovat proti shromáždění jako takovému (na to jsme poukazovali v Britských listech zde), a rovněž správně argumentoval, že tuto formulaci nelze dost dobře vykládat tak, že zásahem proti shromáždění se rozumí zásah proti kterémukoli jeho účastníku. Co však navrhl, není o mnoho lepší: Podle jeho návrhu by se museli odmaskovat jen ti účastníci shromáždění, proti nimž je prováděn zákrok. To by znamenalo, že pokud policie demonstranty honí po náměstí, nejde o služební zákrok a demonstranti si mohou ponechát šátek na obličeji; odmaskovat se musejí, až když je policisté dostihnou a začnou jim např. nasazovat pouta, neboť až tehdy dojde, v souladu se zákonem o policii, ke služebnímu zákroku.

Výsledek je tristní: pokud Matulkův pozměňovací návrh neprojde, dostane se do zákona nevynutitelné ustanovení, které nerespektuje stávající legislativu, pokud poslanci návrh schválí, bude ustanovení vynutitelné, ale zato zcela zbytečné.

2. 5. 2002

V době, kdy se zdálo, že společné úsilí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a akreditovaného certifikátora zabrání využívání elektronického podpisu v samém zárodku, vzpamatovala se První certifikační autorita, a. s., a rozhodla se vydat zákazníkům místo nepoužitelných kvalifikovaných certifikátů bezplatně certifikáty nové. Rovněž opravila formulář, takže zákazníci už mají správný vzor pro zapsání adresy a mohou si zvolit, k jakým účelům chtějí svůj certifikát používat.

Jeden problém však přetrvává: jako standardní hodnota je předvoleno, že certifikát nelze využívat k šifrování, avšak nešifrovaná komunikace s úřady je ekvivalentní situaci, kdy by občan dostával úřední poštu na korespondenčních lístcích. Šifrování důležitých sdělení by mělo být samozřejmostí a je velkou chybou české legislativy, že na tuto možnost nepamatuje když ne jako na povinnou náležitost, tak aspoň jako na podporovanou možnost.

Náš seriál o elektronickém podpisu bude samozřejmě pokračovat; v dalších dílech se pokusíme s úřady pomocí takto podepsané pošty komunikovat.

2. 5. 2002

Svobodu, kterou nyní máme, jsme si nijak nevybojovali ani nezasloužili

Za svůj minulý článek v Britských listech 8. dubna jsem to na diskusním fóru i v osobní poště pěkně schytal. Přitom jsem nenapsal nic tak strašného. Co jsem vlastně řekl. Za prvé to, že když není z čeho volit, tak i nevolit je volba. A za druhé, že demokracie není jen to, že jdu jednou za čtyři roky k volbám. Rozhodně jsem se nepostavil proti institutu voleb jako takovému. Kdybychom byli v situaci, že by u nás rostla silná populistická strana a hrozilo by, že se dostane k moci, rozhodně bych k volbám šel.
Jan Keller
12. 6. 2002

Přinášíme čtenářům Britských listů poslední část čtení na pokračování. Po devět týdnů jste zde nacházeli jednotlivé kapitoly z knihy Jana Kellera Politika s ručením omezeným, s podtitulem Proměny moci na prahu 21. století. Kniha se příští týden bude stěhovat do nově zřízené sekce KNIHOVNA.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako první svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-27-0, 144 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem autora i vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, přístupnému z níže uvedeného obsahu, který se bude dynamicky rozšiřovat.

V archivu naleznete on-line rozhovor Jana Kellera se čtenáři Britských listů, fotogalerii, pořízenou u příležitosti vydání této knihy v říjnu 2001 i autorův životopis.

  Úvod   5.  Politika na okraji globalizace
Globalizace jako velké vyprávění
O čem mlčí vyprávění
Státy létat nedokáží
Ironie dějin
Prostor pro demokracii
 
 1.  Moderní politika - dělení pokladu
Čím ospravedlnit moc státu?
Kde jsou meze státní moci?
Jak mít užitek ze státní moci?
   6.  Postmoderní politika
Guláš jako program
Politika jako tombola
Politika svádění
Postmoderní politik
 
 2.Politika a virtuální ctnosti
Simulacrum v moderním provedení
Nacionalismus jako virtuální domov
Karikatura komunity
Uctívání státní moci
Privilegium neprivilegovaných
   7.  Politika ve světě sítí
Politika ve věku organizací
Vítězné tažení sítí
Politika v síti
Nedůvěřivý volič
 
 3.  Politika tolerovaná experty
Čím více moci, tím méně kontroly
Expertní vědění a veřejné mínění
Poradenská společnost
Experty nikdo nevolí
Demokracie versus technokracie
   8.  Politika v nejisté společnosti
Špatné recepty na bezpečí
Nejistota jako styl života
Je modernizace lékem na nejistotu?
Program TINA
 
 4.  Politika a jiná rizika
Neviditelný vetřelec
Chybějící pojištění
Plnění norem
Dělba zla
Předpotopní politika
   9.  Dilemata občanské společnosti
Dilema ziskovosti
Dilema organizovanosti
Dilema sítí
 
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2002 Jdu-li volit, stávám se spoluviníkem krachu této civilizace Eugen  Haičman
5. 5. 2002 Karel Marx - svoboda a socialismus Willy  Brandt
3. 5. 2002 Václav Havel: Hrdinou se člověk stává postupně   
3. 5. 2002 USA: Země obezity   
3. 5. 2002 Ivan Klíma: Svoboda jako projev morálního úpadku Jan  Čulík
3. 5. 2002 Zlatý časy Radek  Mokrý
2. 5. 2002 Volit či nevolit? K článku pana Haičmana Pavel  Trtík
2. 5. 2002 Shromažďovací zákon do finále Tomáš  Pecina
2. 5. 2002 Za nejhloupější článek týdne (nebo měsíce?) dostává cenu MFD   
2. 5. 2002 Táhne mě to k rasově čisté společnosti