25. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 4. 2002

Učitelky v mateřské škole ve Starém Sedlišti na Tachovsku týraly děti tím, že je přivazovaly k židli, případně jim zalepovaly izolepou ústa. Trestně stíhány nebudou. Odborný psycholog se vyjádřil, že zalepování úst izolepou na dítěti nezanechalo žádné stopy. Viz článek, který vyšel v MFD a nevyvolal žádnou pozornost. Všechno je v pořádku - děti konec konců nejsou lidi...

Učitelky potrestá jen zaměstnavatel

Datum: 23.4.2002
Autor: EVA TICHÁ
Zdroj: Mladá fronta DNES
Rubrika: Z domova
Strana: 04

Staré Sedliště - Policie nebude stíhat dvě učitelky mateřské školy ve Starém Sedlišti na Tachovsku, které nepřiměřeně trestaly zlobivé děti. Jednoho chlapce za vyrušování uvázaly k židli, dvěma dalším přelepily ústa izolepou. Učitelky a ředitelku čeká pouze postih od zaměstnavatele. Pro policii byl rozhodující posudek psychologa. "Ze znaleckého posudku vyšetřovatel došel k závěru, že nešlo o trestný čin týrání svěřené osoby. Případ proto s největší pravděpodobností předáme referátu školství, který ho dořeší jako přestupek proti pracovní kázni," uvedl ředitel tachovské policie Lubomír Kučera. Učitelky dosud nikdo za jejich jednání nepotrestal. Nadřízení čekali, jak dopadne vyšetřování policie. "Jako zaměstnavatel mám několik možností postihů. Rozhodně však pochybení učitelek nebudu řešit rozvázáním pracovního poměru. Spíše půjde o finanční postih," naznačil vedoucí referátu školství tachovského okresního úřadu Petr Šťáva. Rodiče trestaných dětí považují postih od zaměstnavatele za dostatečný. "Rozhodně bych nechtěl, aby je tahali po soudech. Myslím, že už byly dostatečně potrestány tím, že případ vyšel na veřejnost," míní Čestmír Kamarýt, jehož synovi jedna z učitelek za neposlušnost na moment přelepila izolepou ústa. "Tomáš chodí do školky stále velmi rád. Když byl před měsícem na policii u psychologa, ten konstatoval, že nijak neutrpěl a žádné následky na něm chování učitelky nezanechalo," dodal Kamarýt.

K tomu poznamenává Jan Šťastný:

"Zajímavý precedens: malé dítě je tedy přípustné přivázat k židli a zalepit mu pusu lepicí páskou - a není to týrání! Jakpak by to asi bylo kvalifikováno, kdyby takhle chytili a svázali dospělého. Asi dost tvrdě. Zajímavé, jak si tu lidé ještě nezvykli, že dítě je taky člověk..."

25. 4. 2002
Po mnoha měsících skandálů s pedofilními kněžími jednal konečně papež římskokatolické církve s americkými kardinály na vrcholné schůzce, která zřejmě rozhodne o osudu vinných kněží. (Informace v angličtině jsou např. zde.) V úterý zahájil papež Jan Pavel II. ve Vatikánu své jednání s 12 americkými kardinály prohlášením, že zneužívají-li kněží děti, není to jen hřích, ale je to také trestný čin.
24. 4. 2002
První mrtvola visela hlavou dolů, jedna šedivá levá noha byla přivázána drátem k elektrickému pylonu, její pravá noha visela dolů v obscénním úhlu, její hlava se kymácela pod zbytky černé košile. Byl to Moussa Arjoub z vesnice Doura. Druhá mrtvola byla daleko strašlivější, byla to mršina od řezníka, také pověšená hlavou dolů za levou nohu, avšak tentokrát bylo nahé torzo plné bodanců a děr, do nichž típali deseti až dvanáctiletí palestinští chlapci, křičící radostí, své cigarety. Bylo to Zuheir al-Mukhtaseb. Jeho hlava byla téměř úplně odříznuta od těla, pohybovala se lehce ve větru, vousatá tvář stále ještě zkřivena hrůzou. Robert Fisk publikoval v deníku Independent reportáž z Hebronu.
25. 4. 2002

Arbitrážní slyšení CME vs. ČR o výši náhrady škody přesunuto na 2. až 13. září 2002

Tisková zpráva společnosti CME vysvětluje, jak Američané reagují na námitky české strany ve věci stockholmské arbitráže, která shledala, že Česká republika neochránila dostatečně investice podniku CME v ČR do televize Nova a odsoudila ČR k povinnosti vyplatit společnosti CME odškodné ve výši půl miliardy dolarů. - Včera jsme o případu Železný - CME v Británii podrobně hovořili s jedním britským právníkem, analytikem investičních rizik, který se před časem podílel na práci mezinárodní obchodní komory. Upozornil, že není zvykem, aby se výroky arbitráže zpochybňovaly dalšími žádostmi o odvolací řízení, jak to učinila tentokrát Česká republika, a i v případech, pokud k odvolacímu řízení dojde, není podle předpisů mezinárodní obchodní komory přípustné znovu zkoumat případ a jednotlivé argumenty. Jediným důvodem, proč by arbitrážní rozhodnutí mohlo být zrušeno, by bylo, kdyby vyšel najevo nějaký drastický procedurální nedostatek - například, že jeden z členů arbitrážní komise spáchal nějaký trestný čin anebo že byl podplacen jednou stranou sporu. Pokud nic takového nevyjde najevo, jsou prý jakékoliv snahy o další odvolací řízení bezpředmětné - britský odborník si je téměř stoprocentně jist, že ČR odškodné ve výši půl miliardy dolarů bude muset zaplatit. V tom se shoduje s názorem analýzy, která před nedávnem vyšla v profesním časopise amerických právníků The American Lawyer (české shrnutí viz zde). (Na argumentaci jednoho českého novináře, že mohou nyní zahraniční investoři do ČR bez obav investovat, protože vzhledem k tomu, že CME arbitráž vůči ČR vyhrála, si mohou být jisti, že jejich investice v ČR budou vždy chráněny, konstatoval tento britský právní odborník: "No ano, ale ona je to strašná ostuda...") (JČ)
25. 4. 2002
Možná máte pravdu v bodech, které jste uvedl zde v BL na svoji obhajobu. To já nedokážu posoudit.

Je tu jiný problém.

24. 4. 2002
President ČLK a představitel celé lékařské obce David Rath kritiku nechce pochopit. Velmi se divím, a přestože zdejší mediální prostředí má nastaveny jiné parametry vnímání ("pravdu mám já, protože si to myslím"), přirozený úsudek by lidem na podobných postech neměl chybět. Na druhou stranu od sebevzhlíživých samolibých hysterek (já Vám dám "klevetivou babu", pane doktore!) nelze hlubší vhled moc očekávat, protože díky slepé nekritičnosti a nahromaděnému adrenalinu, mají snížený práh základní orientace v problému.
23. 4. 2002
Nežnú revolúciu na Slovensku neprežilo zákonné ustanovenie o tzv. ochrannom dohľade. Dnes sa však mladá šťuka v politickom rybníku, ambiciózny Robert Fico, snaží túto myšlienku zasa oživiť. Zrušenie inštitútu, podľa ktorého sa prepustení recidivisti museli na základe výroku súdu podrobovať okrem iného pravidelným policajným kontrolám, síce ulahodilo "hard ochrancom" ľudských práv a slobôd, no vývoj kriminality môže naznačovať, že s vaničkou netreba vždy vylievať aj dieťa.
Václav Klaus
25. 4. 2002

Předvolební kampaň ODS - pokrytecká fraška

ODS rozjela předvolební kampaň. Svou hlavní filozofii, lépe řečeno volební finty, tyto své vynalézavé (jak dnes říkáme: sofistikované) rétoricko-věcné trumfy shrnuli ideologové ODS mj. do několika typů letáků na pevném výkresu přehnutém na polovic do tvaru úsporné dvoustránkové brožurky se čtyřmi stranami textu. Je to šikovný tah, člověk není obtěžován neforemnou záplavou mačkavého papíru, ani v tašce ze všeho přečuhujícím formátem a letáček hned tak nevyhodí. Protože letáčky respektují hlavní zásady propagandistického působení - zejména přehlednost a stručnost - je velká naděje, že si je i někdo přečte. Letáčky ODS pro sněmovní volby jsou bez ironie vůbec vysoce profesionálním produktem. S profesionalitou hraničící s pokrytectvím nám ovšem také servírují polopravdy, z nichž se nejednomu průměrnému konzumentovi smluvně-opoziční politiky obrací žaludek. Vezměme si na přetřes nejdrzejší dva z nich: "ODS VOLÍ NÍZKÉ DANĚ" (15 %) a "ODS VOLÍ PROSTŘEDÍ PRO ŽIVOT" (s dodatkem "A KOHO VY?").
25. 4. 2002
Zejména v jarních a podzimních měsících slýcháme od svého okolí, že trpí tzv. depkou. Občas se však objeví někdo, kdo tvrdí, že má depresi. Je s podivem, jak málo jsou o tomto problému lidé informovaní. Velmi pravidelně se totiž setkávám s názorem, že "toho a toho by deprese přešla, kdyby měl co dělat, kdyby nemyslel na hlouposti" atd. atd. Lidé nejsou seznámeni s tím, že deprese je vážné a skutečné onemocnění, které se musí léčit.
25. 4. 2002

Velmi by nás překvapilo, kdyby premiér Miloš Zeman v projevu na rozloučenou s poslanci vynechal svůj oblíbený bonmot na adresu českých novinářů. Patří to neodmyslitelně k obrazu, jaký o sobě již léta vytváří. Nicméně nelze věřit, že by si muž tak erudovaný skutečně myslel, že všichni čeští novináři jsou pitomci. Čeští novináři jsou občané jako každý jiný, a jako nelze tvrdit, že všichni čeští politici jsou pitomci, nelze to říkat ani o novinářích.

Syndikátu novinářů České republiky dlouhodobě jde o dobrou pověst novinářů i o korektní vztahy s politiky. Do této kategorie rozhodně nepatří paušální napadání naší profese ze strany předsedy vlády.

Za grémium Syndikátu novinářů ČR

Miroslav Jelínek, Pavel Krása, Radko Kubičko, Barbora Osvaldová, Rudolf Zeman

V Praze dne 24. 4. 2002
Cíl všech politiků - Říp
25. 4. 2002

I v politicích Koalice se nyní probudilo nutkání, že se musejí vydat na horu Říp a podniknout - předvolební atmosféra zřejmě houstne - podobně nesmyslnou akcí, jakou nedávno zorganizovala ČSSD. V sobotu 27. 4. 2002 se koná tradiční Řipská pouť a u toho nebudou chybět ani politici. Od půl druhé do dvou odpoledne půjdou na Říp i představitelé stran Koalice, KDU-ČSL a US-DEU. Symptomatické je, že v zemi existuje celá řada závažných problémů: namísto toho, aby se jimi politické strany vážně zabývaly, organizují tyto povrchní, PR akce. Polezou nakonec na Říp všechny české politické strany?

24. 4. 2002
Po jednom týdnu a dvou urgencích odpověděl Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) na naše otázky týkající se působení První certifikační autority, a. s. (ICA), která zákazníkům prodává defektní kvalifikované certifikáty a v rozporu se zdravým rozumem i s návodným textem ve formuláři odmítá zapsat zcela korektní adresu trvalého bydliště žadatele např. s odůvodněním, že žadatel neprokázal, že město Liberec leží v Libereckém kraji.

Odpověď ÚOOÚ je nepodepsaná, vyhýbavá a je z ní patrné, že ÚOOÚ na zájmy občanů, kteří certifikát potřebují ke komunikaci s úřady, z vysoka kašle. Není ani divu, že se pod takový text nikdo nebyl ochoten podepsat - ostatně nikoli jediný signál, že na postu šéfa ÚOOÚ (stejně jako v oddělení elektronického podpisu) by se mělo urychleně střídat. (TP)

22. 4. 2002

O svízelích zavádění elektronického podpisu pro komunikaci s úřady jsme psali minulý týden zde a zde. Instalační skript stále nefunguje a ručně lze certifikát instalovat pouze do Exploreru, nikoli do mailového klienta Outlook Express. E-mailová hotline První potěmkinské (opravuji: certifikační) autority, a. s., (ICA) neodpověděla ani po šesti dnech, zato se podařilo navázat kontakt s Pavlem Čekalem, "sales managerem" ICA, a ten přislíbil nápravu "v průběhu několika málo dní".

O poznání hůře jsme dopadli na Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který udělil ICA akreditaci a přestože neodpovídá za soukromoprávní vztahy mezi touto společností a jejími zákazníky, měl by mít možnost mluvit přinejmenším do toho, že ICA prodává nepoužitelné certifikáty a svádí šikanu zákazníků právě na tento úřad.

Pan Pavel Vondruška, který zde má elektronický podpis na starost, suše sdělil, že v Úřadu platí přísný zákaz poskytovat novinářům jakékoli informace, a odkázal nás na tiskovou mluvčí. Ta komunikovat po telefonu rovněž odmítla a požádala o otázky v písemné podobě.

"A odpovíte?" ptám se. - "Samozřejmě!" ujišťuje mluvčí. A skutečně, za několik hodin přišel e-mail, v němž nám bylo sděleno, že ÚOOÚ bude k našim otázkám shromažďovat "relevantní podklady". To se stalo minulou středu; pokud nezemřeli, shromažďují v tomto vzorně vedeném úřadu relevantní podklady k odpovědi dodnes.

ČTK pojala téma elektronického podpisu jako nepokrytou předvolební oslavu úspěchů ministra Karla Březiny: vše jde jako po másle, díky moudré sociálnědemokratické vládě neexistuje nic, co by byť jen vzdáleně připomínalo potíž.

Děkujeme, pane ministře! Díky, nestranná a objektvní, neúplatná Četko!


Zatímco ÚOOÚ, nyní již zřejmý spoluviník fraškózního startu elektronického podpisu, zarytě mlčí, změnila ICA svůj formulář a doplnila možnost zvolit si použitelnost kvalifikovaného certifikátu. Z nepochopitelných důvodu je však přednastaveno, že certifikát nemá být možno používat pro šifrování: šifrovaná komunikace by ale ve styku s veřejnou správou měla být pravidlem, či spíš naprostou samozřejmostí! Na vyjádření ÚOOÚ, jak bylo uvedeno, již víc než týden marně čekáme.

Zajímavý článek na toto téma od Jiřího Peterky přinesl server Lupa.

24. 4. 2002
Tento a příští týden projedná Sněmovna "malou" novelu shromažďovacího zákona, jíž ministerstvo vnitra nahradilo svůj původní, naprosto nekvalifikovaný a v řadě bodů protiústavní návrh. Novela přináší jen málo změn, většinou v nekontroverzních ustanoveních.
24. 4. 2002

Odpověď na poznámky Tomáše Peciny

K svému původnímu článku o tom, že je vyvlastnění německého majetku na českém území po druhé světové válce třeba považovat za reparace za škody, způsobené Německem Československu, připojil Tomáš Pecina několik poznámek. Na fóru k článku pak vznikla rozsáhlejší diskuse. Rád bych na tyto všechny názory reagoval.
Pálení čarodějnic v programu Koalice?
25. 4. 2002

Unionisté a lidovci v Praze tento víkend rozjíždějí sérii mítinků, sportovních a kulturních akcí, pořadů pro děti či "netradičních happeningů", na nichž budou až do voleb přesvědčovat voliče. "Je to jen prostředek, jak voličům přiblížit náš program, protože ten je nejdůležitější," sdělila novinářům předsedkyně US-DEU Hana Marvanová. K předvolební agitaci chce Koalice využít i pálení čarodějnic či prvomájové setkání na Petříně, fotbalové utkání, pivobraní i plavání v krytém bazénu.

Kterak chtějí přesvědčovat politici voliče i během plavání v bazénu, předsedkyně neupřesnila. Dá-li bůh, nikoho snad při tom neutopí... Zato pálení čarodějnic s Hanou Marvanovou může být inspirativní...

22. 4. 2002
Nejen Jan Čulík má problémy se službami Eurotelu, který SMS do zahraničí sice převzeme (a zpoplatní), avšak nezřídka nedokáže doručit. Tento dopis nám poslal čtenář žijící na Maltě. - Poznámka JČ: Tentýž problém, jaký jsme v lednu zaznamenali při posílání esemesek od Eurotelu na mobilní telefon v britské síti One to One, a který Eurotel v reakci na kritiku, publikovanou v BL, vyřešil, se objevil znovu koncem minulého týdne. Služba firmy One to One problém prověřila a konstatovala, že "chyba je na straně českého operátora". Přešli jsme k jinému providerovi (i z jiných důvodů), kde se problém nevyskytl. Je však zjevné, jak svědčí i jiní uživatelé českých mobilních operátorů, že posílání esemek do zahraničí není zdaleka spolehlivá záležitost.
Jan Keller
12. 6. 2002

Přinášíme čtenářům Britských listů poslední část čtení na pokračování. Po devět týdnů jste zde nacházeli jednotlivé kapitoly z knihy Jana Kellera Politika s ručením omezeným, s podtitulem Proměny moci na prahu 21. století. Kniha se příští týden bude stěhovat do nově zřízené sekce KNIHOVNA.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako první svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-27-0, 144 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem autora i vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, přístupnému z níže uvedeného obsahu, který se bude dynamicky rozšiřovat.

V archivu naleznete on-line rozhovor Jana Kellera se čtenáři Britských listů, fotogalerii, pořízenou u příležitosti vydání této knihy v říjnu 2001 i autorův životopis.

  Úvod   5.  Politika na okraji globalizace
Globalizace jako velké vyprávění
O čem mlčí vyprávění
Státy létat nedokáží
Ironie dějin
Prostor pro demokracii
 
 1.  Moderní politika - dělení pokladu
Čím ospravedlnit moc státu?
Kde jsou meze státní moci?
Jak mít užitek ze státní moci?
   6.  Postmoderní politika
Guláš jako program
Politika jako tombola
Politika svádění
Postmoderní politik
 
 2.Politika a virtuální ctnosti
Simulacrum v moderním provedení
Nacionalismus jako virtuální domov
Karikatura komunity
Uctívání státní moci
Privilegium neprivilegovaných
   7.  Politika ve světě sítí
Politika ve věku organizací
Vítězné tažení sítí
Politika v síti
Nedůvěřivý volič
 
 3.  Politika tolerovaná experty
Čím více moci, tím méně kontroly
Expertní vědění a veřejné mínění
Poradenská společnost
Experty nikdo nevolí
Demokracie versus technokracie
   8.  Politika v nejisté společnosti
Špatné recepty na bezpečí
Nejistota jako styl života
Je modernizace lékem na nejistotu?
Program TINA
 
 4.  Politika a jiná rizika
Neviditelný vetřelec
Chybějící pojištění
Plnění norem
Dělba zla
Předpotopní politika
   9.  Dilemata občanské společnosti
Dilema ziskovosti
Dilema organizovanosti
Dilema sítí
 
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2002 K arbitráži o TV Nova: CME reaguje na námitky české strany   
25. 4. 2002 Václav Klaus, Pán Bůh a pantáta Kondelík Darius  Nosreti
25. 4. 2002 Deprese není depka aneb O jednom zakořeněném mýtu Daniela  Pilařová
25. 4. 2002 Školka jako gestapo - učitelky nebudou trestány za týrání dětí   
25. 4. 2002 Papež Jan Pavel II. konečně konstatoval, že zneužívání dětí je trestný čin   
24. 4. 2002 Arogantní odpověď ÚOOÚ: Problémy občanů nás nezajímají   
24. 4. 2002 Zbrutalizován válkou, divošský dav zaútočil na vlastní lidi   
24. 4. 2002 Puč ve Venezuele "spojen s týmem George Bushe"   
24. 4. 2002 Dr. David Rath se odpovědí zcela zdiskreditoval Jan  Paul
24. 4. 2002 Nežný rasizmus slovenskej žurnalistiky alebo Novinár tu nie je na to, aby Rómov súdil Tomáš  Repčiak