19. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 4. 2002
Skupina Tchecomalt vznikla v roce 1995. Jde o podniky sdružené kolem Obchodních sladoven a podniků Zemědělského zásobování a nákupu. Celková tržní hodnota skupiny se ještě minulý rok pohybovala kolem tří miliard korun. Mluvíme v minulém čase, protože současná cena by byla zřejmě výrazně nižší. A proč? Konal se dosti podivný konkurs.
19. 4. 2002
Co se v Čechách dostane do novin a co se do nich nedostane. "Tento článek jsem psal původně v listopadu 2001 pro týdeník Profit. Jeho šéfredaktor Ivan Jemelka text přijal, honorář vyplatil, ale zcela bez varování otiskl níže uvedený text, pod kterým jsem byl uveden jako spoluautor," píše Radek Mokrý a pokračuje:

"Podle některých informací měl totiž po určitou dobu týdeník Profit skrytě vlastnit velmi dobře známý Libor Procházka z IPB. Zcela určitě však měl vliv na to, kdo bude nebo nebude jeho šéfredaktorem. Obsah textu tomu nasvědčuje."

19. 4. 2002
  • Říkáte, že jste odstoupil v zájmu věřitelů. Mohl byste být konkrétnější?
  • Hlavním důvodem mého rozhodnutí byly nepřekonatelné rozpory mezi správcem konkurzní podstaty a největším věřitelem, tedy ČSOB a členy věřitelského výboru, kteří zastupují její zájmy (Vít Krejčiřík jako zástupce ČSOB a.s. a JUDr. Novotný jako zástupce CRF a.s., která je pod kontrolou ČSOB a.s.) ohledně dalšího průběhu konkursního řízení.

    19. 4. 2002
    Budapešťská burza dosáhla začátkem dubna pro letošní rok dosud nejvyššího vrcholu, poté, co od 1. ledna stoupla o pětadvacet procent. Hodnoty akcií na maďarské burze stoupají tak dramaticky v důsledku přílivu zahraničního kapitálu do Maďarska. Zahraničním investorům se nelíbila dosavadní, odcházející vláda pro svůj hrubý intervencionismus a mikromanagement hospodářství. Byla také pošpiněna protekcionářstvím, i když nikoliv otevřenou a primitivní korupcí. Mladistvý a zatvrzelý maďarský ministerský předseda Orban, který se zjevně nijak nepoučil ze své drtivé porážky 7. dubna v prvním kole maďarských voleb, dál šířil xenofobii, která se stala jeho charakteristickým rysem. Argumentoval, že výrazný vzrůst hodnoty maďarské burzy je jasným důkazem zhoubného vlivu "velkého (tj. zahraničního) kapitálu", který prý zjevně Maďarsko ovládne, dostanou-li se k moci socialisté.
    19. 4. 2002

    Izraelská armáda ve čtvrtek konstatovala, že se do víkendu stáhne z většiny měst na západním břehu Jordánu, ale že bude dále obléhat kostel Kristova narození v Betlémě a ústředí Jásira Arafata v městě Ramallah. Ve středu se podle svědků stáhly izraelské tanky z Dženinu, kde došlo snad k nejkrutějším bojům za celé tři týdny okupace. Ve čtvrtek bylo vysvobozeno z trosek uprchlického tábora Dženin pět dosud žijících osob a Palestinci uvádějí, že pod troskami svých bývalých domovů jsou zřejmě nadále zavaleny stovky lidí.

    Dosud bylo pohřbeno nejméně 28 mrtvých, většinou na dvoře před nemocnicí, avšak plný počet mrtvých nebyl dosud zjištěn. Velvyslanec OSN, Terje Roed-Larsen, ve čtvrtek navštívil tento tábor a konstatoval, že devastace, kterou způsobilo izraelské dělostřelectvo a buldozery, je "tak strašlivá, že se tomu nedá ani věřit".

    "Myslím, že mohu říci za celou delegaci OSN, že jsme šokováni," uvedl. "Jen tady v té oblasti to vypadá, jako že se tu odehrálo zemětřesení a z mnoha míst se line zápach smrti. Zjevně je tu spousta dalších mrtvo. Zápach vypráví svůj vlastní příběh," dodal.

    Navzdory slibům, že se izraelská vojska stáhnou, ze přesunula ve čtvrtek na nové území. Okupovala vesnici na západním břehu Jordánu nedaleko města Tulkarem. Vojáci tam zatýkali a hledali výbušniny, konstatovala armáda.

    Izraelci i Palestinci zaujímali pesimistické postoje poté, co se nepodařilo americkému ministru zahraničních věcí vyjednat příměří a odsun izraelských vojsk. Powell se vrátil do Washingtonu s prázdnýma rukama, i když Spojené státy i OSN dále naléhají, aby Izrael okamžitě ukončil svou invazi.

    19. 4. 2002
    Jestliže byla vaše emailová adresa někde zveřejněna, dříve nebo později se stanete terčem spamování, neboli jinak řečeno "nevyžádané komerční pošty". V Británii nyní dosahuje objem spamových e-mailů deseti procent veškeré přijímané pošty, ve Spojených státech dvacet procent. Evropská komise loni v lednu zveřejnila velmi konzervativní odhad, že spamy v Evropě stojí veřejnost 100 miliard euro ročně. Jak se proti nim bránit?
    19. 4. 2002
    Pri neustále stúpajúcej kriminalite alebo dokonca potenciálnom ohrození terorizmom, si radový občan kladie otázku, prečo štát nie je schopný využiť popri preťaženej polícii na ochranu zákonnosti aj iniciatívu poriadnych ľudí. Za totality sa táto myšlienka žiaľ u nás sprofanovala. V titulku uvedený ľudový preklad skratky PS-VB, teda názvu "Pomocná stráž Verejnej Bezpečnosti", to názorne vystihuje. Existujú však plne demokratické štáty, kde sa tejto myšlienky chopili a osvedčila sa. Nie je načase konečne objaviť už objavené ?
    18. 4. 2002

    Milování je mou
    Tajnou pastvinou bez vlků
    Kde se laně tiše sklánějí
    Nad sladkým jetelem

    Dvě básně ze sbírky Lukáše Bárty Od mramoru chlad, která vyšla knižně v Ostravě v roce 2001.

    19. 4. 2002

    Publikujeme informaci, která, ač jí léta využíváme, jak se zdá, není v ČR obecněji známa. Při cestě do Velké Británie nepotřebuje český občan zdravotní pojištění. Od 23. května 1976 totiž platí "Dohoda o spolupráci v oblasti lékařství a zdravotnictví", uzavřená tehdy mezi Británii a Československem. V článku 5 této dohody se praví:

    1. V případech úrazu, akutního onemocnění nebo jiných případech, vyžadujících okamžité lékařské ošetření (nemocniční i ambulantní), obdrží občané Spojeného království a Československé socialistické republiky lékařské ošetření při pobytu v druhé zemi za stejných podmínek jako občané přijímající země v souladu se zdravotnickými zákonnými předpisy platnými v této zemi v době trvání platnosti této dohody.

    2. Lékařské ošetření podle odstavce 1 tohoto článku bude poskytováno bezplatně příslušnými orgány přijímající země s výjimkou poplatků normálně placených občany této země.

    3. Ustanovení tohoto článku se nebude vztahovat na občana jedné země, který navštíví druhou zemi se zřejmým cílem získat prospěch z lékařské péče podle této dohody.

    Dohodu financují podle jejího Článku 4 ministerstva zdravotnictví obou smluvních zemí.

    18. 4. 2002
    Jako podomní obchodník se zdravím mi připadá President ČLK MUDr.David Rath.Také já jsem totiž dostal do schránky Českou lékařskou komorou odborně garantovaného rádce na cestu dlouhým a úspěšným životem (podobné reklamní žvásty jsou už hodně nudné), Osobního lékaře. "Komu není jeho život lhostejný, má svého Osobního lékaře", říká v editorialu ředitel redakce (co je to asi za funkci?) David Rath, ale jeho slova mají ve skutečnosti tento smysl:: "Komu není jeho život lhostejný, měl by si kupovat a komzumovat především Wobenzym".
    18. 4. 2002
    Neměli bychom zapomínat na to, že v třetím světě vládne chudoba. Robert Kaplan před časem poukázal na to, že my na Západě jsme jako cestující v limuzíně, která projíždí předměstskými brlohy, vidíme zoufalé masy, u konce s trpělivostí v důsledku existence globálních komunikací, jak se na nás dívají oknem. Nemá-li dojít ke katastrofě v konečné válce "Západu proti všem ostatním", "všichni ostatní" musejí získat možnost podílet se na prosperitě Západu. Globalizace by mohla být pro chudé země prospěšná, kdyby dodržovaly bohaté země 'dohodnutá pravidla, argumentoval v měsíčníku Atlantic Monthly Jack Beatty.

    Stanislav Gross, ministr vnitra
    17. 4. 2002

    Motto: "V politice není důležité, jaké jsou věci ve své podstatě, ale jak se veřejnosti jeví - a to ovládají média"

    (český ministr vnitra Stanislav Gross, viz zde)

    Sociální demokrat Stanislav Gross je příkladem snad jednoho z nejhorších současných českých politiků, na němž lze dobře demonstrovat degeneraci současné politické scény. Namísto toho, aby pracoval ve prospěch občanů, Stanislav Gross se intenzivně zabývá PR, jak jsme demonstrovali v BL nejnověji minulý pátek, kdy Lidové noviny publikovaly trapně úslužné předvolební články o tom, jak Gross - "absolutně nepoliticky" vystupoval v diskusi se studenty jedné střední školy.

    Gross odmítá, jak požadují mezinárodní organizace, vytvořit nezávislou inspekci české policie, snaží se prosazovat v Parlamentě zákony, které omezují základní lidská práva, občas právně nepřípustnými metodami, hájí mučení osob na policejních stanicích, viz MMF, a není schopen zajistit ani absolutně základní bezpečnost na veřejnosti. Právě bezpečnost občanů v ulicích bývá naprosto zásadní volební otázkou v západních zemích, kvůli které politikové a politické strany vyhrávají nebo prohrávají volby. Doufejme, že tomu tak tentokrát bude ve veřejném zájmu i v ČR.

    Poslyšte příběh. Od pondělí od večera, zdá se mi, jsem vstoupil do soap opery - limonádového televizního seriálu. S drobným rozdílem, že se to nevymyslel žádný televizní producent, ale šlo o - drastickou skutečnost. Česká republika by měla mít ministrem vnitra osobu, která dokáže zajistit pro občany na veřejnosti alespoň základní bezpečnost. Ministrem vnitra nemůže být člověk jako Stanislav Gross, který se v první řadě zajímá o PR ve věci vlastní osoby. Kéž by byly nadcházející volby pro české občany i pro ČSSD příležitostí, kdy tomuto parazitu ukáže česká společnost dveře.

    Jan Keller
    12. 6. 2002

    Přinášíme čtenářům Britských listů poslední část čtení na pokračování. Po devět týdnů jste zde nacházeli jednotlivé kapitoly z knihy Jana Kellera Politika s ručením omezeným, s podtitulem Proměny moci na prahu 21. století. Kniha se příští týden bude stěhovat do nově zřízené sekce KNIHOVNA.

    Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako první svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-27-0, 144 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem autora i vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, přístupnému z níže uvedeného obsahu, který se bude dynamicky rozšiřovat.

    V archivu naleznete on-line rozhovor Jana Kellera se čtenáři Britských listů, fotogalerii, pořízenou u příležitosti vydání této knihy v říjnu 2001 i autorův životopis.

      Úvod   5.  Politika na okraji globalizace
    Globalizace jako velké vyprávění
    O čem mlčí vyprávění
    Státy létat nedokáží
    Ironie dějin
    Prostor pro demokracii
     
     1.  Moderní politika - dělení pokladu
    Čím ospravedlnit moc státu?
    Kde jsou meze státní moci?
    Jak mít užitek ze státní moci?
       6.  Postmoderní politika
    Guláš jako program
    Politika jako tombola
    Politika svádění
    Postmoderní politik
     
     2.Politika a virtuální ctnosti
    Simulacrum v moderním provedení
    Nacionalismus jako virtuální domov
    Karikatura komunity
    Uctívání státní moci
    Privilegium neprivilegovaných
       7.  Politika ve světě sítí
    Politika ve věku organizací
    Vítězné tažení sítí
    Politika v síti
    Nedůvěřivý volič
     
     3.  Politika tolerovaná experty
    Čím více moci, tím méně kontroly
    Expertní vědění a veřejné mínění
    Poradenská společnost
    Experty nikdo nevolí
    Demokracie versus technokracie
       8.  Politika v nejisté společnosti
    Špatné recepty na bezpečí
    Nejistota jako styl života
    Je modernizace lékem na nejistotu?
    Program TINA
     
     4.  Politika a jiná rizika
    Neviditelný vetřelec
    Chybějící pojištění
    Plnění norem
    Dělba zla
    Předpotopní politika
       9.  Dilemata občanské společnosti
    Dilema ziskovosti
    Dilema organizovanosti
    Dilema sítí
     
    19. 4. 2002

    Sefredaktor BL Jan Culik nebude od patku 19. 4. do pondeli vecera 22.4. na internetu - pripadne prispevky prosim posilejte v techto dnech na adresu redakce@blisty.cz, nikoliv na Culikovu soukromou adresu. Dekujeme.

    Patek vecer: Sefredaktor pozdravuje ctenare ze stredozemskeho ostrova Malta: zajimava smesice anglosaske, italske, arabske a zidovske kultury. Ostrov, na nemz si 330 000 obyvatelu hrde zachovava vlastni charakteristicky jazyk.

    Omlouváme se, že pondělní Britské listy vyjdou z provozních důvodů o něco později; úterní vydání by mělo být k dispozici v obvyklém čase.

    21. 1. 2002
    Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    19. 4. 2002 V Británii nepotřebují čeští občané zdravotní pojištění   
    19. 4. 2002 Maďarsko - volby, ve kterých opravdu o něco jde Sam  Vaknin
    19. 4. 2002 Policie vyšetřuje konkurs Tchecomalt Group Radek  Mokrý
    18. 4. 2002 Milování Lukáš  Bárta
    18. 4. 2002 President ČLK MUDr. David Rath zneužívá a diskredituje Českou lékařskou komoru Jan  Paul
    18. 4. 2002 Jak bohaté země přímo žijí z chudoby chudých zemí   
    17. 4. 2002 PVT: Děláme jen to, co po nás chce ÚOOÚ Jiří  Faltus
    17. 4. 2002 Ostrá diskuse o poválečném uspořádání na česko-německé konferenci v Berlíně Miloslav  Bednář
    17. 4. 2002 Benešovy dekrety a postmoderní diskuse V. Žáka Milan  Valach
    17. 4. 2002 Parazit Stanislav Gross - Kdy se zbaví ČR tohoto "ministra"? Jan  Čulík